Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem G20 Gaziantep'teki IŞİD hücresinin hedefindeydi

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Ankara’da 103 kişinin yaşamını yitirdiği çifte canlı bomba saldırısının izini süren polis Gaziantep’te IŞİD terör örgütüne ait bazı hücre evi ve depolara baskın düzenlemişti. Yapılan baskınlarda “Ebu Ali” kod adını kullanan ve ortadan kaybolan IŞİD terör örgütünün “Gaziantep emiri” olarak tanımladığı Yunus D.’nin bilgisayarına el konulmuştu. Özel bilişim ekibi tarafından incelenen bilgisayarda, örgütün faaliyetlerinin yer aldığı arşive girilerek örgütün Suriye’deki komuta merkezi ile yaptığı mesajlaşma trafiğine ulaşıldı. Kanlı terör örgütünün Ankara, İzmir, Antalya ve İstanbul başta olmak üzere 18 ilde 26 noktayı hedef aldığı, Paris saldırısında olduğu gibi gece kulüpleri ile eğlence mekânları ve tarihi yerlerin eylem planları içinde olduğu belirlendi.

        Yunus D.’nin Suriye’deki IŞİD emirine gönderdiği bir mesajda, “Abi, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, İskenderun, Mersin ve doğu illerinde bize eylem yapacak, ev ayarlayacak, bu bölgeleri bilen kardeşler lazım. Her şehre, bir iki tane adam yerleştirmemiz lazım” dediği ortaya çıktı. Yunus D.’nin kanlı Ankara saldırısından sonra Emire gönderdiği mesaj da ele geçirildi. Mersin, Adana, Suruç ve Ankara saldırılarını kast ettiği ifade edilen Yunus D.’nin mesajında “4 amelimizi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandığı belirlendi. Yunus D.’nin bilgisayarında yapılan incelemede, arkasında kodlu mesajlar bulunan binlerce fotoğrafa da ulaşıldı. Uzmanların bu fotoğraflar üzerindeki incelemesinin devam ettiği kaydedildi.

        17 EKİM’DE BİLDİRİLDİ

        Örgüt üyelerinin hedefleri arasında G20 zirvesinin bulunduğu da tespit edildi. Bazı örgüt üyelerinin zirve için Türkiye’ye gelen dünya liderlerinin kalacakları otellerin çevresinde ve gezebilecekleri muhtemel turistik mekânlarda keşif yaptığı belirlendi. Ankara patlamasından (10 Ekim) sadece 7 gün sonra yani 17 Ekim’de elde edilen bu bilgi sonrası, örgütün hedefinde bulunan 18 ilin emniyeti uyarıldı. G20 Zirvesi’nin yapıldığı Antalya’da geniş güvenlik önlemleri alındı.

        EĞİTİM AFGANİSTAN'DA

        Yunus D. ile canlı bombaları Ankara’ya getiren ve geçen hafta polis operasyonunda kendisini havaya uçuran Halil İbrahim Durgun’un Afganistan’da eğitim aldığı öğrenildi. Durgun’un polisle çatıştığı evi ise çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Metin Akaltın’ın kiraladığı belirlendi.

        "GÖLGE DÜŞMESİN DİYE"

        Başsavcılık kaynakları, 17 Ekim’de elde edilen bu bilginin G20 zirvesine gölge düşürülmemesi için gizlendiğini kaydetti. Kaynaklar, Ankara katliamı sonrası örgütün Gaziantep hücre ağının çökertilmesi nedeniyle birçok kanlı eylemin önüne geçildiğini, D.’nin Suriye’den yeni eylemler için canlı bomba talebinde bulunduğunun da dijital verilerden tespit edildiğini aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ