Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bingöllü göktaşı avcılarına ‘vergi’ uyarısı

        GAZETE HABERTÜRK

        Düşen meteor parçalarını satarak 1 milyon TL kazanan Bingöl Sarıçiçek köylülerine uzmanından uyarı geldi: “Göktaşı bilimsel değer taşırsa devlet malı niteliğindedir. Bulan kişiler 3 gün içinde bildirim yapmak zorunda. Ayrıca alım-satımı ticari faaliyettir, vergi kapsamında değerlendirilebilir”

        Bingöl’ün Sarıçiçek köylüleri, hâlâ 2 Eylül’de bölgeye düşen meteorla yatıp kalkıyor. Göktaşlarını satarak 1 milyon liradan fazla para kazanan köy sakinleri, gece gündüz demeden aramalarını sürdürüyor. Sarıçiçekliler arazideki değerli taşları toplarken, uzmanlardan ciddi bir uyarı geldi.

        İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Ateş, göktaşının hukuken bilimsel değeri olan sahipsiz bir mal niteliğinde olduğunu belirterek “Bingöl’deki olayda bu göktaşlarının yurtdışında araştırma merkezlerine satıldığı ortaya çıktığına göre, bulunan göktaşı bilimsel değeri olan doğal bir varlıktır” dedi.

        Tabiat varlığının bulunduktan sonra 3 gün içinde en yakın müze müdürlüğüne ya da mülki idare amirine bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Ateş, şöyle devam etti: “Bildirimden sonra bu durum değerlendirilecek, korunması gereken bir tabiat varlığı olup olmadığı tespit edilecek.

        Bu tespitin akabinde devlet malı haline getirilebilir. Göktaşını alıp sattığı- nızda elde ettiğiniz gelir tek başına Gelir Vergisi Kanunu’ndaki gelir unsurlarının kapsamına girmiyor. Ancak, ‘Bu işte para var’ deyip emek ve sermaye unsurunuzu birleştirip bir organizasyon içinde göktaşı aramaya girişirseniz, bir ticari faaliyet söz konusudur. Elde ettiğiniz kazançtan da vergi mükellefiyetiniz doğuyor.”

        ‘KANUNSUZ FAALİYET VAR’

        Vergi hukuku uzmanı Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Bilici de göktaşının alım satımından kazanılan bedelin gelir vergisine tabi olduğunu belirtti. Bilici, “Ortada kanunsuz bir faaliyet var. İnsanlar, satılması mümkün olmayan bir şeyleri satıp para kazanmış. Gelir Vergisi Kanunu yasadışı yoldan para kazanılmış dahi olsa bu durum 7 kazançtan birine giriyorsa vergiyi almakla yükümlü. Bu kişilerin göktaşını götürüp beyanname verip vergi ödemeleri gerekir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ