Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Davutoğlu Türkmenler için talimat verdi

        Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, BaşbakanDavutoğlu, Bayırbucak Türkmenlerine yapılan saldırılarla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

        Davutoğlu'nun söz konusu saldırılarla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ile telefonda görüştüğü ve son durumla ilgili bilgi aldığı ifade edildi.

        BaşbakanDavutoğlu'nun, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı da Başbakanlık Resmi Konutu'na çağırarak, sürecin istihbari boyutuyla ilgili bilgi aldığı ve gerekli talimatları verdiği kaydedildi.

        DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DEVREDE

        Başbakanlık kaynakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı'na da bir mektup gönderilerek, BM'nin bir an önce konuyu ele almasının talep edildiğini bildirdi.

        Yetkililer,Davutoğlu'nun talimatıyla Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da dün gece yarısından sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i aradığı ve bu görüşmede durumla ilgili değerlendirme yapıldığını belirtti.

        Rus tarafıyla da temasın sürdürüldüğü ve konuyla ilgili hassasiyetin net bir şekilde iletildiği kaydedildi.

        YARALI TÜRKMENLER, TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

        Hatay Valisi Ercan Topaca, Suriye'deki Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalar nedeniyleTürkiye sınırına kaçan Bayırbucak Türkmenleri ileilgili gelişmeleri yerinde görmek üzere Yayladağı ilçesine geldi.

        Toplantının yapılacağı öğretmenevi önünde,Kaymakam Alpaslan Altınışık, Belediye Başkanı Mehmet Kalkan ve Türkmen temsilciler tarafından karşılanan Vali Topaca, burada yetkililer ve Türkmen temsilcilerle bir süre görüştü.

        Görüşme sonunda basın mensuplarına açıklama yapan Ercan Topaca, bölgedeki son durum hakkında bilgi almak için Yayladağı'na geldiğini belirtti.

        Burada Türkmenlerleilgili bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını kaydeden Topaca, şunları kaydetti:

        "Bugün itibarıylayaklaşık bin 500 Türkmen kardeşimiz sınıra gelmiş durumda. Onların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle de havalar da soğuyor, süratle çadır, battaniye, gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık.Bugün itibarıyla575 çadır, 4 bin 200 battaniye, tıbbi malzeme, 20 bin paket konserve, 2 bin hazır kit şeklinde yiyecek gönderildi. Yarından itibaren sıcak yemek de vermeye başlayacağız.

        Bir basın mensubunun "büyük bir göç beklenip beklenmediğine" dair sorusu üzerine de Ercan Topaca, "Karşı taraf biraz hareketli, bir mücadele de var. Bizim muhtemel bir göçe karşı hazırlığımız var. Yani 'göç olursa ne kadar kişi gelir' diyebunu tespit etmeye çalışıyoruz" yanıtını verdi.

        Ercan Topaca, çatışma bölgesinden gelen yaralıların tedavileri ile ilgili yöneltilen soruya ise"Dün itibarıyla17 yaralı geldi. Tabi karşı tarafta da hastaneler var,bir kısmı orada tedavi ediliyor,ağır olanlar bu tarafa getiriliyor. Biz onları dakikalar içerisinde ambulanslarımızla almak suretiyle hastanelerimize ulaştırıyoruz. Gelen yaralılara ilk müdahale Arfalı'da bulunan çadır kentteki hastanelerde yapılıyor. Sınıra gelenleri, acil yardım istasyonu gibi ambulansların bulunduğu noktadan hemen almak suretiyle hastanelerimize yetiştiriyoruz" diye cevap verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ