Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Hükümetin yol haritası: 6 alanda ‘yeni nesil’ reformlar

        Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        Hükümetin yol haritası: 6 alanda ‘yeni nesil’ reformlar 64. hükümetin 2019’a kadar yol haritasını belirledi. 6 temel alanda, “yeni nesil” olarak tanımlanan reformlar gerçekleştirilecek.

        İşte detaylar:

        DEMOKRATİKLEŞME-ADALET: Bu başlığın en önemli unsurları, yeni Anayasa ve yargı reformu. Hükümet yeni Anayasa konusunu zamana yaymayı planlıyor. Davutoğlu’nun muhalefeti ziyaret ederek nabız yoklaması beklenirken, siyasi gerginliklerin azalması isteniyor. İrfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü kazandırılacak. Yeni Yargı Reform Stratejisi Belgesi uygulamaya girecek.

        EĞİTİM: ‘Eğitimde Kalite Seferberliği’ başlatılacak. Eğitim kalite haritası çıkarılacak, okul türleri ve bölgeler arası başarı farklılıkları azaltılmaya çalışılacak.

        KAMU YÖNETİMİ: Hükümet 4 yıl boyunca kamu yönetiminde tüm işlerinin şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlamaya çalışacak. Daha küçük ama etkin bir merkezi idare, güçlendirilmiş ve hesap verebilir yerel yönetimler, daha etkin bir personel rejimi ve dijitalleşme, 4 ana bileşen olacak. Yerel yönetimlerin güç- lendirilmesi bağlamında suistimallerin önüne geçmek için etkin denetimi esas alan yasal düzenlemeler yapılacak. Dijital Türkiye Projesi hayata geçirilecek. Vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına gitmeden tüm iş ve işlemlerini sanal ortamda sonuçlandırması sağlanacak.

        KAMU MALİYESİ: Etkin, hesap verebilir ve şeffaf bir mali yönetim sistemi oluşturulacak. Mevcut harcama programları gözden geçirilecek, verimsiz harcamalar tasfiye edilecek. Sosyal yardımlarda suistimali engellemek ve hak eden herkese ulaşılması amacıyla, bu yardımlardan faydalanacak kişiler daha objektif ölçütlere göre belirlenecek.

        REEL EKONOMİ: Reel sektörün rekabetçi bir yapıya kavuşması için ileri teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli ürünlerin payı artırılacak. İş ve yatırım ortamı iyileştirilecek, bilgi toplumuna dayalı bir altyapı oluşturulacak.

        DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI: 25 öncelikli dönüşüm programı, 2019’a kadar tamamlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ