Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Musul'a Türk askeri gönderildi

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), peşmergenin eğitimi amacıyla Musul’da bulunan Türk birliğini değiştirmek için 150-200 civarındaki askeri kara yoluyla Musul’un kuzeyine gönderdi. Askerlerle birlikte 20-25 tankın da bölgeye konuşlandırılması, Musul’u DAEŞ’ten kurtarmak için planlanan, mayıs ve eylül aylarında iki kez ertelenen “büyük operasyon”un kısa süre içinde başlayacağının işareti olarak değerlendirildi.

        TSK 2.5 YILDIR BÖLGEDE

        Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre; 150-200 kadar Türk askeri ve 20-25 kadar tank, askeri eğitim kamplarının bulunduğu, Musul’un kuzeyindeki Başika bölgesine gönderildi. Resmi kaynaklar, son intikalle birlikte, Başika’da konuşlu Türk askeri sayısının bin 200’ü aştığını belirtti. Bölge kaynakları 150-200 askerin peşmergeyi eğitmek amacıyla 2.5 yıldır bölgede bulunan Türk birliğinin değiştirilmesi için intikal ettiğini söylerken, bazı kaynaklar ise bölgeye intikal eden asker sayısının binden fazla olduğunu öne sürdü. Gelişmeler, birçok kaynak tarafından, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin Musul’u DAEŞ’ten kurtarmak için hazırlıklarını yürüttüğü büyük operasyonun yaklaştığı şeklinde yorumlandı.

        ‘ASKER SAYISI ARTTI’

        DAEŞ karşıtı operasyonun hazırlıklarını yürüten eski Musul Valisi Esil Nuceyfi, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, hareketliliğin eğitim misyonu kapsamında olduğunu ifade etti. Nuceyfi, bölgede görev yapan Türk birliklerin değiştirildiğini kaydetti, ancak öncekinden daha fazla asker geldiğini doğruladı. Türk zırhlı birliklerinin bölgenin güvenliği için boş bir araziye konuşlandığını da açıklayan Nuceyfi, “Askeri konularda detay veremem” ifadesini kullandı. Peşmergenin Başika bölgesindeki sözcüsü Behram Arif Yasin de iddiaları doğrulamazken, TSK’nın zaten bölgede gücünün olduğunu belirtti.

        ‘TÜRK ASKERİ İŞGALCİ’

        Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili de yaptığı açıklamada, binlerce Türk askerinin Musul civarında bir üsse yerleştirildiği haberinin doğru olduğunu kaydetti. Türk askerini “İşgalci” olarak niteleyen Zamili, askerlerin Irak’ın egemenliğini hedef aldığını söyledi. Zamili, Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının bu güçleri vurmak için Başbakan Haydar El-İbadi’nin emrini beklediklerini ifade etti. Musul’un kuzeyinde yerel unsurların eğitimi için Türk komando birlikleri bulunuyor. Uluslararası koalisyon Haziran 2014’ten beri DAEŞ’in elinde olan Musul’un kurtarılması için Türkiye’nin de yer alacağı “büyük operasyon” için hazırlıklar yürütülüyor. Eğitilen askerler, gerekli eğitimlerden sonra DAEŞ’e karşı büyük operasyon için hazır şekilde bekletiliyordu. Musul operasyonu bugüne kadar birkaç kez ertelendi.

        DAEŞ’E EN AĞIR DARBE

        DAEŞ’in dikkatleri üzerine çekmesi Musul’u işgaliyle başladı. Musul’un geri alınması bu açıdan çok önemli görülüyor ve terör örgütüne ağır bir darbe olacağı vurgulanıyor. Geçen hafta Trakya’dan çok sayıda tank Güneydoğu’ya sevk edilmişti.

        ABD: BİLGİMİZ DAHİLİNDE

        KONUYLA ilgili bilgi veren 2 ABD’li savunma yetkilisi, Türk askerinin Kuzey Irak’a konuşlanmasının bilgileri dahilinde olduğunu ancak bu haraketliliğin ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyonun bir parçası olmadığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ