Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diyarbakır için kampanya başlatıldı!

        Ahmet YUKUŞ / GAZETE HABERTÜRK

        TARİH İÇİN ÇOK DİLLİ ÇAĞRI

        Çatışmalarda, UNESCO Dünya Kültürel Mirası’na giren tarihi Diyarbakır Surları başta olmak üzere cami, kilise, han, ev, müze, hamam ve tarihi çarşılarıyla Diyarbakır’ın adeta kalbi konumunda bulunan Sur’daki tarihi yapılar büyük ölçüde tahrip oldu. 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren ilçedeki şiddetli çatışmalarda seken kurşunlar da tarihi binalara isabet ediyor.

        Özellikle zırhlı asker ve polis araçlarının geçişi sırasında sokak ortasında patlatılan tahrip gücü yüksek el yapımı bombalar Diyarbakır Kalesi başta olmak üzere tarihi eserleri tehdit ediyor. Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kurumlar tarafından sosyal medyada UNESCO’ya çağrı niteliği taşıyan “Diyarbakır Kalesi içindeki tarihi eser tahribatını engelleyin” kampanyası başlatıldı.

        İngilizce, Türkçe, İspanyolca, Arapça, İsveççe, Fransızca, Ermenice, Kürtçe, Lazca, Farsça, Zazaca, Soranice dil ve lehçelerde başlatılan kampanyada şu mesaj verildi: “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri kültürel peyzajı alanındaki tarihi eser tahribatını ve sivil katlini engelleyin! Sadece Kürtlerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Yahudilerin, Türklerin, Arapların değil, tüm milletlerin ve dinlerin ortak mirası olan ve gelecek nesillerin de görmeye, dokunmaya hakkı olduğu Diyarbakır Kalesi içindeki binlerce yıllık tarihi eserler umursamazca tahrip ediliyor. Bu tarihi eserlerin dostu/koruyucusu siviller katlediliyor. Bu trajediye kayıtsız kalmayın. Lütfen bir şeyler yapın, tarih ve insan katliamını durdurun!”

        683 KÜLTÜR VARLIĞI VAR

        Anadolu’da yaşamış 33 medeniyete ev sahipliği yaptığı için ‘Anadolu tarihinin taşlara yazıldığı kent’ olarak anılan Diyarbakır’da 683 kültür varlığı bulunuyor. Surp Sarkis (Çeltik) Kilisesi ve Mor Petyum Keldani Katolik Kilisesi’nde

        sokak çatışmalarından ötürü ayin yapılamıyor. Ayrıca ilçede Kervansaray, Hasanpaşa Hanı başta olmak üzer yüzlerce tarihi hamam, köprü, çeşme, değirmen, medrese, okul, han ve çarşı esaret altında bulunuyor. Çatışmalar Sur dışındaki bölgelerde de yüzlerce tarihi eseri tehdit ediyor. Diyarbakır Kalesi, İç Kale, Dört Ayaklı Minare, Hz. Süleyman Camii, Ermeni Surp Giragos Kilisesi ve Esma Ocak Müzesi bu eserlerden sadece birkaçı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ