Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Soma davasında tanık madenci Süalp şikayetini geri aldı!

        Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili, sekizi tutuklu 46 sanıklı davanın beşinci duruşmasının üçüncü celsesi başladı.

        Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, facia sırasında madenden çıkarılan işçiler ve kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerde bulunanlar şahit olarak dinlenecek.

        Duruşma başlamadan önce İzmir'deki Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan sekiz sanık, jandarma ve polis eşliğinde getirildi. Sanıklar, duruşma salonuna geniş güvenlik önlemleri altında alındı. Duruşmanın üçüncü gününde de madenci aileleri, yoğun güvenlik önlemleri altında salona alındı. Ailelerin ilgisinin her geçen gün azaldığı davaya Soma, Kırkağaç, Bergama, Kınık ve Savaştepe'den gelenlere, salonun ilerisinde hazırlanan polis noktasında üst araması yapıldı.

        Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'teki kazada 301 madenci şehit oldu. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu sekiz kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala, 2 Mart 2015 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, tutuklu sekiz sanık için "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20-25 yıl, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istendi. Tutuksuz 38 sanık içinse "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" suçundan 2-15 yıl hapis talep edildi. Bu saıklardan 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında arttırılması da istendi.

        Davanın tutukları sanıkları Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Ertan Ersoy ile emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz sanıklar ise maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Harun Güneş ve Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici ve Necati Karadeniz ile Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal. (CİHAN)

        CÜNEYT SUALP ŞİKAYETİNİ GERİ ALDI

        Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği kazanın ceza duruşmasında tanık sıfatıyla dinlenen madenci Cüneyt Sualp, 2 yıldır işsiz olduğunu ve ödünç parayla duruşmalara katıldığını belirterek, artık duruşmalara gelmek istemediği için şikayetini geri aldı.

        Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden kazasının ceza davası 5'inci duruşmanın 3'üncü oturumuyla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Davada tanık sıfatıyla dinlenen madenci Cüney Sualp, o gün yaşananları anlattı.

        Sualp, "'5'inci bant tarafından geliyor' dedik. Dumandan yaralı olarak çıkan arkadaşları yer üstüne çıkan bantlara alıp yer üstüne çıkardık. Beyaz duman geldiğinde trafonun içindeydim. İlk beyaz duman geldiğinde bekledik belki geçer diye. Sonra çok yoğun bir duman gelmeye başladı. Beyaz duman gelmeden yarım saat öncesine kadar bantlar çalışıyordu. Beyaz duman geldiğinde bantlar durmuştu. Bulunduğumuz yere yakın temiz hava bölgesi vardı biz de oraya kaçtık" dedi.

        "ÖDÜNÇ PARAYLA DURUŞMAYA GELİYORUM"

        İfadesinin alınmasının ardından Mahkeme Başkanı tarafından şikayetinin olup olmadığını sorulması üzerine Madenci Cüneyt Sualp, "Şikayetçi değilim. Ben evini geçindirmeye çalışan biriyim. 2 yıldır işsizim. 2 çocuğum var. Ödünç para alarak buraya geliyorum. Davayla uğraşamam. O yüzden şikayetçi değilim. 2 tane çocuğa bakıyorum" ifadelerini kaydetti.

        Sualp'in bu sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, "Şikayetçi olsan da olmasan da gerek görülürse seni buraya çağıracağız" dedi. Mahkeme Başkanı Ballı tarafından Sualp'in daha önce Kınık Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadesi okundu. Sualp'in daha önce "Fazla üretime yönelik baskılar vardı. Ölen vardiya amirimiz Koray Karadağ'ı bir şartelciyi bant çalışmadığı için döverken gördüm" şeklinde verdiği ifade ise dikkat çekti.

        Bu verdiği ifadenin doğru olup olmadığının sorulması üzerine Sualp, daha önce üretim baskılarının olduğunu ve kazada hayatını kaybeden Vardiya Amiri Koray Karadağ'ın bir madenciyi hırpalarken gördüğünü söyledi.

        "MEGAFON ÇALIŞSAYDI BU KADAR MADENCİ ÖLMEZDİ"

        Madenci Cüneyt Sualp'e Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadesinde de yer alan "Daha önce megafon sistemi vardı. Megafon telefondan daha sağlamdı. Elektrik kesintilerinde ya da sıcaklık yükselmelerinde arızalanmıyordu.

        Çalışmaya devam ediyordu. Onlarla haberleşiyorduk" şeklindeki ifadesi hatırlatıldı. Megafonların Park Teknik döneminde kurulduğunu söyleyen Sualp, o dönemde telefon yerine megafonlarla haberleşildiğini belirterek, "Megafonlar çalışsaydı daha çabuk haberleşilirdi. Bu kadar madenci ölmezdi" dedi. (İHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ