Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Adalet Bakanı Bozdağ: Kimse fişlenmeyecek

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Adalet Bakanlığı, merakla beklenen Kişisel Verilerin Korunması Kanun Taslağı’nı tamamladı. Bakanlar Kurulu’na sunulan taslağa göre, kişilerin vatandaşlık ve vergi numarası, kimlik, pasaport ve ehliyet bilgileri ile sosyal güvenlik numarası, ev ve iş adresleri, e-posta adresi ve telefon numaraları gibi verilerinin korunması için bir ‘Kişisel Verileri Koruma Kurulu’ oluşturulacak. Kurulda görev yapacak 7 üyeyi Bakanlar Kurulu belirleyecek. Sistemin detaylarını HABERTÜRK’e anlatan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şunları söyledi:

        ‘FİŞLEME’ ELEŞTİRİLERİ: Kamuoyunda “İnsanlar fişlenecek” gibi bir algı var. Halbuki bu kanun, kişisel verilerin işlenmesi, kayda alınması gibi hususları düzenlemiyor. Sadece, işlenmiş ve kayda alınmış kişisel verilerin korunmasına ilişkin usül getiriyor. Bu verileri korumayanlara ilişkin yaptırım öngörüyor. Kanunla, vatandaşlarımızın şikâyet edeceği bir merci belirleniyor, buna dair cezalar ve yaptırımlar ortaya konuluyor.

        AĞIR MÜEYYİDELER: Kişisel verilerinin korunmadığını düşünen her Türk vatandaşı bu kurula müracaat edebilecek. Zira o konuda ağır müeyyideler öngörüyoruz. Türkiye’de sorun yaşanıyor. Verilerin işlenmesi ve kaydedilmesinde, yasayla izin verilen kişi ve kuruluşların bu bilgileri üçüncü kişilere aktarımında bir kural yok. Bu konuda ilk defa kurallar konuluyor. Yani kişisel veriler keyfekeder aktarılamayacak.

        RIZA ÖNEMLİ: Bu konuda en büyük ihtiyaç uluslararası alanda. Şirketlerin veya kişilerin kendi bilgilerini üçüncü ülkelere iletmesi, üçüncü ülkedeki bilgilerin de Türkiye’ye aktarılması söz konusu. Burada kişinin açık rızasının alınması da son derece önemli.

        6 YILA KADAR HAPİS

        - Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

        - Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu suçun kamu görevlileri tarafından işlenmesi durumunda, verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

        - Kişilerin veriler, ilgililerin rızaları olmaksızın işlenemeyecek, üçüncü kişi ya da kuruluşlarca paylaşılmayacak, yurtdışına aktarılamayacak.

        SAĞLIĞI DA İÇERECEK

        Sağlık kuruluşlarında, hastalara ilişkin çok sayıda özel nitelikli veri tutuluyor. Ancak buna ilişkin bir kanuni dayanak yok. Yeni düzenlemeyle, kişilerin sağlık bilgileri de Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ