Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti'de oyçokluğu ve süre sınırlaması formülü öne çıkıyor

        Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün bir araya geldikleri Meclis randevusunda 2011’de TBMM’de kurulan ve 26 ay görev yaptıktan sonra dağılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeniden canlandırılması konusunda mutabakat sağlarken, gözler komisyonun nasıl çalışacağına çevrildi.

        AK Parti, Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma esaslarıyla ilgili topu Meclis Başkanlığı’na atsa da, 24. Parlamento Dönemi’nde faaliyet gösteren komisyonun ancak oy birliği ile karar alabilmesi ve bu nedenle de mesafe almakta zorlanması, kararların alınma yönteminde değişikliğe gidileceğine işaret ediyor. AK Parti, komisyonun oybirliği yerine oyçokluğuyla karar alarak ilerlemesine sıcak bakıyor.

        Meclis’te grubu bulunan her partiden 3 üyenin yer alacağı öngörülen komisyonda AK Parti kararların da salt çoğunluk ile alınmasını istiyor. 24. Dönem’de Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma süresinin ucu açık olması da AK Parti tarafından “Muhalefet bizi oyalıyor. Zaman kazanmaya çalışıyor” diyerek eleştiriliyordu.

        AK Parti, bu nedenle kaldığı yerden mesaiye devam edecek olan Uzlaşma Komisyonu’nun 3-6 ay gibi önceden süresi belirlenmiş bir takvim ışığında çalışmalarını sürdürmesini istiyor. Komisyonun süresi dolduğunda Başbakan Davutoğlu’nun diğer muhalefet liderleriyle yeniden görüşerek, gelinen noktayı ele alması planlanıyor.

        ÖZE GİRİLECEK

        Komisyonda uzlaşı sağlanan 60 maddenin Anayasa’nın özüne, ruhuna dokunmayan maddeler olmadığı tespitini yapan AK Parti, yeni dönemde işin özüne yönelinmesi gerektiğini düşünüyor. AK Parti; CHP, MHP ve HDP ile ayrı ayrı uzlaşılabilecek noktalar olduğunu göz önüne alıyor.

        MHP Lideri Bahçeli ile görüşmenin ardından AK Parti’nin yol haritasını kesinleştirmesi beklenirken Meclis Başkanlığı aracılığıyla HDP’nin de sürece dahil edileceği ifade ediliyor.

        ‘GECİKME OLMASIN’

        Önlemi Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümet Eylem Planı’nı açıklayarak, gerçekleştirilecek reformları 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık olmak üzere takvime bağlamıştı. Halka vaat ettiği sözleri zamanında yerine getirmek isteyen AK Parti, reform düzenlemeleri Meclis’e gelmeden önce muhalefetle görüşerek, yanlış anlaşılmaların ve bilgi eksikliklerinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

        AK Parti, CHP’nin itirazı olan konuları parlamentoya gelmeden önce bir uzlaşı ile sonuçlandırmayı hedefleyerek, zaman kazanmak istiyor. Başbakan Davutoğlu’nun 4 Ocak’ta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşmede de benzer bir mekanizmanın kurulması yönünde teklifte bulunması bekleniyor.

        CHP DE GÖRECEK

        Başbakan Davutoğlu ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu arasında gerçekleşen görüşmede, TBMM’nin yasama faaliyeti ile ilgili de bir mutabakat sağlandı. Başbakan’ın açıkladığı reformlar konusunda AK Parti, CHP’ye bilgi verecek. Düzenlemeler Meclis’e gelmeden önce CHP ile istişare edilecek. Böylece iki partinin grup başkanvekilleri arasındaki paylaşım ile bilgi eksikliğinden kaynaklanan anlaşmazlıkların sona erdirilmesi ve yasama sürecinin hızlandırılması hedefleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ