Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sınır ötesi izdivaç dolandırıcıları

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        Sınırdışı izdivaç dolandırıcılığı için yurtdışında yaşayan Türk ya da çok iyi Türkçe konuşabilen yabancı uyruklu kadınlar seçiliyor. Telefonla arayıp çağrı bırakan ya da yanlış numara çevirdiğini söyleyip sohbeti ilerleten kadınlar, karşısındakinin zaaflarından yararlanıp kolaylıkla tuzağa düşürebiliyor. Kimi zaman Türk erkeklerini merak ettiğini, kimi zaman evlenmek istediğini, kimi zaman da telefonla seks yapmak istediğini söylüyor. Bir sonraki adımda ise Türkiye’ye gelmek istediklerini belirtiyorlar. Bu şekilde karşısındakini ikna eden kadınlar, pasaport, yol parası, uçak parası için para toplayıp ortalıktan kayboluyor.

        MİT YALANINA 2 EV KAPTIRDI

        ‘S6 KAZANDINIZ’ YALANI

        Bir diğer yöntemde de kargo yoluyla sözde noterden hediye göndermek ya da çok kişilerin cep telefonlarına telefon kazandıkları yönünde mesaj atmak. Bu mesajlar ise kurbanların cep telefonuna “Telefon numaranız üzerinden internet bankacılığı ve cep subesine giriş yapmanız sonucu banka tarafından S6 cep telefonu kazandınız. Bilgi için bizi arayın” şeklinde. SMS dolandırıcılarının bir yöntemi de, kısa mesajlarla 2 bin 500 TL’lik telefon markalarının adını vererek, Çin malı ucuz taklit ürünleri; ürün değerinin de çok çok üzerinde vatandaşa satmaya çalışmaları.

        ÇİN MALI ÇAKMA TELEFONLAR

        Dolandırıcılar, Çin’den kilo ile getirdikleri bu telefonların fiyatları için genelde küsuratlı rakamlar kullanıyor, orijinal fiyatları 2500 TL olan telefonların, Çin’den getirilmiş olanlarını 149, 169 TL’den satıyorlar. Hediyeleri göndermek için ise 90-100 lira gibi kargo bedeli adı altında paralar talep ediyorlar. Güven kazanmak için de ‘paket kontrol edilebilir, noter onaylı, PTT kargo gönderimi, kapıda ödeme’ gibi özelliklerden bahsediyorlar. Vergi adı altında ödenilen 100 lira sonrasında ise vaat edilen ürünlerin yerine kargoyla gelen kutunun içerisinden kupa, parfüm, kırık saat çıkabiliyor hatta kutu boş bile olabiliyor. Çoğu zaman telefona benzemeyen ya da bir oyuncağı andıran bir ürünle karşılaşıldığında mağdurlar hemen o firmaya ulaşmaya çalışıyor. Ömrü en fazla 1 hafta olan Çin malı telefonlar bayiine ya da servise götürdüğünüzde çok daha fazla paraya mal oluyor.

        MAĞDURLAR İNTERNETTE

        İnternetteki şikâyet sitelerinde telefon dolandırıcılarının tuzağına düşenler de var, son anda o kuyuya düşmekten kurtulanlar da. İşte o örneklerden birkaçı.

        1800 TL DOLANDIRILMAK ÜZEREYİM...’

        “Kapıya 2 kişi geldi. İlk annemle görüştüler. Kardeşimin notları zayıf, internetten online ders vereceklerini söylediler. Annemin ısrarıyla kabul ettim. İmza attım. 1800 lira satış sözleşmesi var... Yerleri İzmir’de... Galiba dolandırılmak üzereyim.”

        ‘KIZ HIRÇINLAŞTI, BANKAYI ARADIM’

        “Biraz önce beni de aradılar. Bir bankayı referans göstererek geçen sene bir sağlık hizmeti almışım (ki böyle bir şey yok). İptal etmezsem 798 TL’ye yenilenecekmiş. ‘O zaman iptal edin’ dediğimde kart numarası istediler. Güvenli bulmadığımı söylediğimde kız hırçınlaşmaya başladı. Bankayı arayacağımı söyleyip telefonu kapattım. Banka, bunun dolandırıcılık girişimi olduğunu söyledi.

        ‘PRİM BORCU DİYE PARAMI KESTİLER’

        “Farklı kişiler arayıp prim borcum var diye benden 3-4 defa para kestiler ve sonra da ‘Sigorta iadesi yapacağız’ diye yine para kestiler. 1 ay geçmeden başka biri arayıp ‘Dosya ile işlem yapmamız lazım savcılığa vereceğiz’ diye tekrar para istiyorlar. Bunlardan bıktım. Ödediklerimi geri alamadığım gibi onlar beni arayınca ulaşıyorlar ben aradım mı kimseye ulaşamıyorum.”

        E-KİTAP YAYINLADI

        Türkiye Bankalar Birliği’nin hazırladığı “Dolandırıcılık Eylemleri ve Korunma Yöntemleri” adlı e-kitap yayımlandı. Kitapta, kurumlara ve şahıslara yönelik gelişen ve halihazırda bilinen dolandırıcılık yöntemleri çeşitli senaryolar üzerinden anlatılırken bu yöntemlere karşı alınabilecek önlemlere de yer veriliyor.

        100 KİŞİDEN 1’İ ŞİKÂYETÇİ OLUYOR

        Emniyete dolandırıcılarla ilgili şikâyetten çok ihbar ya da bilgi edinme müracaatları yapılıyor. Mağdurlar mahkemelik olmamak ve can güvenliği korkusuyla yargıya başvurmak yerine emniyete ihbarda bulunmak ya da bilgi edinme yoluna gidiyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü telefon dolandırıcılarıyla mücadele etmek için özel bir ekip oluşturdu. Noter, ev, arsa, araba ve telefon dolandırıcılığı gibi bölümlerin olduğu Yankesicilik ve Dolandırıcılık Bürosu’na haftada 250 telefon dolandırıcılığı ihbarı ya da bilgi edinme başvurusu geliyor. Kayıtlara göre;

        -Dolandırıcıların eline düşen 100 kişiden sadece 5’i adli makamlara gidip şikâyetçi oluyor.

        -2015 yılında telefon dolandırıcılığı suçundan 300 kişi yakalandı, bunlardan 100’ü tutuklandı.

        -Son 5 yılda ise telefon dolandırıcılığı suçunun en fazla işlendiği il olan İstanbul’da 3 bin 200 kişi yakalandı.

        -Telefon dolandırıcılarına para kaptıranların sayısı ise 6 ay öncesine göre yarı yarıya azaldı.

        KLASİK HİPNOZ YÖNTEMİNİ KULLANIYORLAR

        ‘PAZARLAMACILIK TECRÜBELERİ VAR’

        Müezzinoğlu, bu tip kişilerin sıradan kişiler olmadığını, geçmişte pazarlamacılık tecrübesi olanlar arasından seçildiklerini belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Özellikle telefon dolandırıcılarının çoğunun geçmişinde pazarlamacılık tecrübesi var. İkna etmeyi iyi biliyorlar. Telefonda konuşurken arkada birtakım çalışması dönüyor. Başka komutları verenler oluyor. Kişiyi kuklaya çeviriyorlar. Bu tip insanlar telefonu eline alıp hemen arama yapmıyorlar. Saatlerce eğitim alıyorlar. Psikolojik davranışlar içerisinde kişiyi yönlendirmek de mümkün. Kişinin ilgisini çekebilmek için belli bir konuda onu kontrol altına almak gibi. Bu işi yapan insanlar profosyonel.”

        800 KİŞİ 10 MİLYON TL KAPTIRDI

        -Farklı yöntemlerle dolandırılan para miktarı 100 milyonlarla ifade ediliyor. İstanbul’da 2013’te 800 kişi, 10 milyon TL’yi aşkın parayı dolandırıcılara kaptırdı.

        -İzmir’deyse 2012’de 750 kişi, 7 milyon lira dolandırıldı. Yine İzmir’de 2013-2014 yılları arasında dolandırıcılara kaptırılan para 11.5 milyon lira olarak ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ