Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu: Başkanlık sistemine karşıyız, Erdoğan'a değil

        Başkanlık sistemi ile ilgili tartışmaları değerlendiren CHP lideri, parlamenter sistemde sorunlar olduğunu ancak değiştirmek yerine sistemin düzeltilmesi gerektiğini ifade ederek, "En son Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk parlamenter sistemi benimsemiş. Hatta Kurtuluş Savaşını bile öyle yönetmiş. Şimdi biz bunların hepsini çöp sepetine atalım diyoruz. Başkanlık olsun, neden oluyor. 13 yıldır kimsenin aklında değildi ve neden birdenbire ortaya çıktı. Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra, neden başkanlık sistemi olsun?" diye konuştu.

        Kılıçdaroğlu, NTV'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Hitler örneğini eleştirerek, "Çok talihsiz bir açıklama yaptı. Hitler örneğini verdi. Siz başkanlığa örnek verirken Hitler Almayasını örnek verirseniz bu kabul edilebilir değildir" dedi.

        Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Bu aklından geçen rejimin dillendirilmesidir. Kendisi de aynı şeyi savunuyor. Demokrasi kırıntısının olduğu kimsenin veremeyeceği bir örnek verdi. Kendi kullandığı cümleyi, Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde kendi sansürledi"

        Kılıçdaroğlu, "Başkanlık sistemine mi karşısınız, Erdoğan'a mı?" sorusuna, "Biz başkanlık sistemine karşıyız. Sayın Erdoğan'ın şahsına... Kişisel olay olarak görmüyoruz. Ama o kişisel olay olarak görüyor. Zaten sorunumuz da orada. Biz cumhurbaşkanı, anayasal sınırlar içerisinde kaldığı sürece, ettiği yemine sadık kaldığı sürece bizim bir sorunumuz yok. Sayın Erdoğan'ı vatandaşımız seçmiştir. Hİçbir eleştiri de getirmedik. Ne zaman ki anayasal sınırların dışına çıktı, en sert şekilde onun anlayacağı dilden eleştirdim. Aynı tutumu takınırsanız eleştirinin dozunu artırarak devam edeceğim dedim" yanıtını verdi.

        "DOKUNULMAZLIKTA ÇİFTE STANDART OLMAZ"

        Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıklar ile ilgili olarak da "Ben kızdım dokunulmazlığını kaldırayım olmaz. Demokraside çifte standart olmaz. Ya tamamen kaldırısınız ya kaldırmazsınız. Biz dokunulmazlıkların, kürsü dokunulmazlığı haricinde, kaldırılmasından yanayız. HDP'li vekillerle ilgili dosyanın gelmesini doğru bulmam" dedi.

        "CUMA NAMAZI DÜZENLEMESİ İSRAİL ALGISINA KARŞI"

        Kılıçdaroğlu, Başbakanlık'ın Cuma Namazı ile ilgili mesai düzenlemesi getiren genelgesine ilişkin soruya da "Bunun politik malzeme haline getirilmesi doğru değil. Elbette insanlar ibadetlerini özgürce yapabilir. Bizim düşündüğümüz İsrail'e karşı, 'İsrail'e muhtacız' algısını değiştirmek için belli bir çevreye verilmiş mesaj olarak görüyoruz" yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ