Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Atatürk Havalimanı'nda bomba alarmı

        Gökhan ARTAN-İSTANBUL

        İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları'na ait bir uçakla Hatay'a gidecek bir Türk yolcunun valizinin "şutaltı" olarak adlandırılan bagaj ayrışma bölgesine ilerlerken Patlayıcı Madde Tespit Sistemi (EDS) tarafından ayrıldı. THY uçağının tüm bagajları yeniden X-Ray'den geçirilirken sistemin ayırdığı valizin içinde yapılan kontrollerde herhangi olumsuzla karşılaşılmadı. Valizin içinde bir çikolata kutusunda cep telefonu, şarj aleti ve kablo çıktı.

        Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağı ile dün (çarşamba) İstanbul'dan Hatay'a gidecek olan bir yolculun valizi, konveyör sistemleri ile "şutaltı" olarak adlandırılan bagaj ayrıştırma ve sevk bölgesine ilerlerken Patlayıcı Madde Tespit Sistemi (EDS) tarafından ayrıldı. Havalimanı polisi "şutaltı" bölgesinde güvenlik önlemleri aldı. Bölgeye valizin kontrolleri sırasında giriş çıkışlar durdu. THY uçağına yüklenecek bagajlar da yeniden X-Ray cihazlarından geçirilirken sistemin ayırdığı valizden bir çikolata kutusu içinde cep telefonu, şarj aleti ve kablo bulunduğu ortaya çıktı. Valizde bomba imha uzmanları tarafından yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmadı.

        EDS SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIYOR?

        İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bulunan Patlayıcı Madde Tespit Sistemi de(EDS) bulunuyor. Biniş bankolarından verilen bagajlar konveyör sistemleri ile uçağa yüklenmek üzere şutaltı olarak bilinen bagaj ayrıştırma ve sevk bölgesine yol alırken, EDS adı verilen güvenlik sistemlerince kontrol ediliyor. Güvenlik taramasından geçtikten sonra bagaj temizse ilgili şutuna düşüyor. Ancak bagaj şüpheli ise bu sefer CTX denilen tomografi makinesinden geçerek ayrıntılı bir şekilde inceleniyor. Eğer temizse tekrar sisteme dahil oluyor ve ilgili şutunda yer hizmetine teslim ediliyor. Eğer gerekli kontrol tekrarlanarak son kontrol gerçekleşiyor, gerekirse yolcu beraberinde kontrol sonrası temiz olarak uçağa yüklenmek üzere yer firmasına teslim ediliyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ