Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurtdışı durakları
        1

        Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan "Cumhurbaşkanı Nerede" sayfasında, Tayyip Erdoğan'ın hangi ülkeye, hangi tarihlerde ziyaret gerçekleştirdiği bilgileri yer alırken, gezilerinden fotoğraflar da bulunuyor.

        2

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve seçildiği 2014 Ağustos ayından bu güne 34 ülkeyi ziyaret etti. Amerika'da 4, Afrika'da 5, Asya'da 12 ve Avrupa'da 13 ülkeye gitti.

        3

        DÜNYANIN ÖTEKİ UCU: UZAK DOĞU VE ASYA

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya, Çin, Endonezya gibi ülkelerin aralarında olduğu birçok Uzak doğu ülkesinde çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetlisi olarak, 2-3 Eylül 2014 tarihlerinde Bakü'ye gitti.

        4

        18 Eylül'de Afganistan'da çeşitli temaslarda bulunan Erdoğan, 6-7 Kasım 2014 tarihlerinde eşi Emine Erdoğan ile birlikte devlet ziyareti gerçekleştirmek üzere Türkmenistan’a gitti.

        5

        Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Suudi Arabistan'a üst üste iki ziyaret gerçekleştirdi. Bunlardan ilki 23 Ocak 2015'te Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in Riyad’da düzenlenen cenaze töreni oldu.

        6

        Bu ziyaretten bir ay sonra Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un konuğu olarak, 28 Şubat - 2 Mart 2015 tarihleri arasında Suudi Arabistan’a ikinci bir ziyaret gerçekleştirdi.

        7

        Erdoğan, 7 Nisan tarihinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin davetlisi olarak İran’a gitti.

        8

        Bu ziyaretten bir hafta sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in davetlisi olarak, 15 Nisan'da Kazakistan'ı ziyaret etti.

        9

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan ayındaki son ziyaretini eşi Emine Erdoğan ile birlikte 27 Nisan'da Kuveyt'e yaptı.

        10

        İlk ziyaretinden yaklaşık 9 ay sonra bir kez daha Azerbaycan'a Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak, eşi Emine Erdoğan ile birlikte giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Haziran'da Birinci Avrupa Oyunları’nın açılış törenlerine katıldı.

        11

        Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Temmuz'da Çin'e gitti.

        12

        Ardından 30 Temmuz'da Endonezya'ya giden Erdoğan, Başbakan Navaz Şerif'in daveti üzerine Türkiye’ye dönüşünde Pakistan'a bir ziyaret gerçekleştirdi.

        16

        Daha sonra 29 Aralık'ta üçüncü kez davet üzerine Suudi Arabistan'a giderek burada Kabe'yi gezdi ve Umre yaptı.

        17

        AMERİKA KITASI TEMASLARI

        Amerika kıtasında şimdiye kadar 4 ülkeyi ziyaret eden Erdoğan; ABD, Meksika, Küba ve Kolombiya'ya gitti. Erdoğan ilk ziyaretini, Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere 21-25 Eylül 2014 tarihlerinde ABD’ye gerçekleştirdi.

        18

        Amerika kıtasındaki diğer ziyaretlerinde ise Latin Amerika ülkelerini kapsayan ziyareti çerçevesinde 8-10 Şubat 2015 tarihlerinde Kolombiya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

        22

        Bunların ilkini 19 Kasım 2014'te Cezayir'e yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ertesi gün 20 Kasım'da Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da gerçekleştirilen 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne katıldı.

        23

        Bu temaslarının ardından Etiyopya, Cibuti ve Somali'ye 21-23 ve 25 Ocak tarihlerinde dört günlük bir ziyaret düzenledi.

        24

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve Esra Albayrak Cibuti'de bir çocuk bakım merkezini inceledi.

        25

        Somali'de de çeşitli temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir aslan figürü dikkatini çekti.

        26

        AVRUPA'DA 12 ÜLKE 13 ZİYARET

        Avrupa'da ilk gezisini 4 Ekim 2014'te İngiltere'ye düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katıldı.

        27

        Erdoğan, daha sonra 22-23 Kasım'da Letonya'ya gitti.

        28

        23 Kasım'da Estonya'ya geçen Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan 24 Kasım'da burada çeşitli ziyaretlerde bulundu.

        29

        Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) dördüncü toplantısı vesilesiyle 20 Mart 2015 tarihinde Ukrayna’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

        30

        Eşi Emine Erdoğan ile birlikte 30 Mart 2015'te günü Slovenya'ya ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından 1 Nisan'da Romanya'ya geçti.

        31

        Erdoğan, "Belçika Buluşması" etkinliğine katılmak üzere 10 Mayıs Pazar Günü Belçika'da bulundu. Aynı gün Almanya'ya geçen Erdoğan, "Karlsruhe Buluşması" etkinliğine katıldı.

        32

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç gün sonra 13 Mayıs 2015'te Arnavutluk'a gitti.

        33

        Erdoğan, 20 Mayıs'ta da Bosna Hersek'e ziyaret gerçekleştirdi.

        34

        29 Eylül'de Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Moskova Merkez Camisi'nin açılışını yaptı ve çeşitli temaslarda bulundu.

        35

        Erdoğan, son olarak iki defa üst üste Fransa'ya gitti. Bunların ilki 4 Ekim 2015'te “Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses” mitingine katıldı.

        36

        Ardından da 30 Kasım 2015'te 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na (COP21) katıldı.

        37

        EN KISA VE EN UZAK MESAFELER: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirdiği ziyaretlerde en uzak mesafe Kolombiya'ya yaptığı ziyaretle gerçekleştirdi.

        38

        11 bin kilometreden fazla mesafe kat eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en kısa mesafeli ziyareti ise 737 kilometre ile Romanya'ya oldu.

        39

        EN UZUN VE EN KISA ZİYARETLER: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en kısa ziyareti günü birlik olarak Moskova'ya olan gezisi olurken, en uzun gezisi ise 5 gün süren Uzak doğu ziyareti oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ