Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hakkari'de öğrenciler tatil yapmak yerine ot taşıyor

        Hakkari'nin Ağaçdibi köyünde geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, yazın 2500 rakımlı yaylalarda biçerek balya haline getirdikleri otları 5 kilometre boyunca kızaklarla köye taşıyor.

        Hakkari'ye 20 kilometre uzaklıkta bulunan 60 haneli Ağaçdibi köyünde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, kış aylarının başlamasıyla yer yer kalınlığı 3 metreyi aşan kara rağmen hayvanlarını beslemek için yaz aylarında 2500 rakımlı yaylalarda istifledikleri ot balyalarını 5 kilometre boyunca kızaklarla taşıyıp köye getiriyor.

        Yaz aylarında yaylalara çıkarak ot toplayarak istifleyen koyun sahipleri, kış mevsiminde ise bunları adeta ölüme meydan okuyarak dağdan kızaklarla kaydırarak köye indiriyorlar. Köye 5 kilometre uzaklıkta bulunan 2500 rakımlı yaylaya çıkarak hayatları pahasına koyunları için ot getiren vatandaşlar, adeta doğa şartlarına meydan okuyor.

        Yaylaya çıktıktan sonra istifledikleri ot balyalarının üzerine yağan karları küreklerle temizleyen vatandaşlar, çığ tehlikesi olmasına rağmen 100 kilo ağırlığındaki ot balyalarının önüne geçerek 300 metrelik dik dağdan vadiye indiriyorlar.

        CANLARI PAHASINA HAYVANLAR İÇİN DAĞDAN KIZAKLARLA OT TAŞIYORLAR

        Oldukça zorlu geçen bu mücadelede küçükbaş hayvan sahiplerinin en büyük yardımcıları ise öğrenciler. Tüm yurtta okulların yarıyıl tatiline girmesi ile birlikte yaşıtları tatilde eğlenirken, Hakkarili çocuklar ise kendilerinden büyük işin altına girerek babalarına yardımcı oluyor.

        Her yıl aynı yöntemle otları taşımak zorunda kaldıklarını belirten Rahmi Ermağan, hayvancılık işiyle uğraştıklarını ve başka hiçbir iş bilmediklerini söyledi. Ermağan, "Yaylaya sabahın ilk ışıklarıyla geliyoruz. Yaylamızın araba yolu yok. Eğer yetkililer yolumuzu yapmış olsaydı sonbaharda arabalarla gelir otlarımızı taşır ve bu eziyeti çekmezdik" şeklinde konuştu.

        Hakkari il merkezinde bir okulda öğrenci olan ve yarıyıl tatilinden dolayı köyüne gelen Yahya Ermağan ise, okul okuduğunu ve babasının ot taşırken yaralanıp sakatlandığını ve bu yüzden ot taşımaya kendisinin geldiğini belirterek, yetkililerden yayla yolunun yapılmasını istedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ