Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sınırda bekleyen Türkmenlerin tamamı, Türkiye’ye geçiş yaptı

        Suriye’de; Lazkiye kentinin Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye sınırındaki Yamadi Köyü’nde oluşturulan çadırkente sığınan, burada da Rusya ve rejimin saldırılarına hedef olunca Türkiye’ye geçmek üzere sınırda toplanan Türkmen ve Araplar Türkiye’ye alındı.

        29 Ocak’tan itibaren yetkililer tarafından kontrollü bir şekilde alınan sığınmacılar minibüslerle kent merkezindeki yine Suriyeli sığınmacıların kaldığı Yayladağı 2 No’lu Konaklama Tesisleri’ne getirilmeye başlandı. AFAD koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Hatay Valiliği işbirliği ile görevlendirilen 202 personelin gözetiminde yurda giriş yaptıktan sonra sağlık ve kimlik kontrolünden geçirilen sığınmacı sayısının 6 bin 61’e ulaştığı bildirildi.

        ÇADIRKENTE NAKLEDİLİYORLAR

        Sınırda bekleyenlerin tamamının Türkiye’ye alınmasının ardından Yamadi Kampı’nın karşısındaki Yayladağı’nın Pulluyazı Mahallesi’ndeki geçiş noktası önceki gece itibarıyla girişlere kapatıldı.

        AFAD yetkilileri, bunun ardından yine sınırın sıfır noktasında yer alan ve 10 bin kişilik çadırkentin inşa edildiği Güveççi Mahallesi’nde yeni bir geçiş kapısı oluşturdu. Bu kapıdan da Suriye’nin Cisr eş Şuğur şehrinden çoğunluğu Arap olan siviller alınmaya başlandı.

        Bu kişilerin kayıtlarının ardından Güveççi Çadırkenti’ne alındığı bildirilirken, Yamadi Kapısı’ndan alınan 6 bin 61 kişinin büyük bir bölümünün de yine bu çadırkente nakledileceği bildirildi.

        YAYLADAĞI'NDA SURİYELİLER NÜFUSUN 3 KATI

        Türkiye’nin en güney noktasında, Hatay’ın 3 tarafı Suriye sınırıyla çevrili Yayladağı İlçesi, Suriyelilerin Türkiye’ye ilk olarak alındığı 29 Nisan 2011 tarihinden bu yana sığınmacıları misafir ediyor. Nüfusu 6 bin olan ilçede halk, ilk günden bu yana Suriyelilerle bir arada yaşıyor.

        Sınır komşularından biri de Bayırbucak Türkmen bölgesi olan ilçenin her noktasından Türkmendağı’ndaki patlama sesleri duyulabiliyor. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan ilçe halkının ilk günden bu yana Suriye’den gelen sığınmacıları ağırladığını hatta evlerini, sofralarını paylaştığını anlattı. Kalkan, Yayladağı ve Yayladağlıların gereğinden fazla misafirperverlik yapmaya çalıştığını ifade ederek, ilçe nüfuslarının 6 bin, Suriyelilerin ise 20 binden fazla olduğunu vurguladı.

        Rusya’nın savaşa katılmasının ardından bölgede durumun daha da zorlaştığını dile getiren Kalkan, “Yeni insanlar da geliyor. Onlara da kapımız sonuna kadar açık. İnsanlarımızın yanı sıra devletimiz de elinden geleni yapıyor. Temennimiz bir an önce savaşın bitmesi ve evlerine dönmeleridir” dedi.

        Evinin kapısını Suriyelilere açanlar arasında Güçlü ailesi de yer alıyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen ailenin evini açtığı Fatma Hassun, 4 yıl önce Yayladağı’na geldiklerini belirterek “Allah bu aileyi karşımıza çıkarttı. Bize iki odalı evini verdi. Para almıyorlar. İhtiyaçlarımızı karşılıyorlar” dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ