Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yeni Anayasa için isimden bitişe tüm kurallar, bugün belirlenecek

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bugün saat 10.00’da TBMM Tören Salonu’nda ilk toplantısını gerçekleştirecek. TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığındaki komisyonda, geçen komisyonda 3’ü milletvekili, 2’si uzman olarak görev yapan 5 isim yeniden görev alacak.

        Komisyonda, AK Parti’den eski komisyon başkanı Cemil Çiçek, eski komisyon üyesi Ahmet İyimaya ve yeni üye Abdülhamit Gül görev yapacak. CHP’den Ömer Süha Aldan, Bülent Tezcan ve Namık Havutça, MHP’den eski üye Oktay Öztürk ve komisyonda MHP’nin uzmanı olarak görev yapan ve bu dönem milletvekili seçilen Mehmet Parsak ile Kadir Koçdemir görev alacak.

        HDP’den de geçen dönem komisyonda uzman olarak görev yapan ve bu dönem vekil olan Meral Danış Beştaş ile Garo Paylan ve Mithat Sancar bulunacak. Komisyonun çalışma esaslarına ilişkin değerlendirme ilk maddede “isim”den başlayacak. Önceki komisyonda, komisyonun adının “Uzlaşma Komisyonu” olduğu karar altına alınmıştı.

        TBMM Başkanı Kahraman ise komisyonu önce “Mutabakat Komisyonu”, ardından da “Uzlaşma/ Mutabakat Komisyonu” olarak tanımlamıştı. Bunların hangisinin komisyonun resmi adı olacağına karar verilecek. Daha önce komisyonun çalışması sırasında metinler üzerinde birçok kelime; görüş ayrılıkları nedeniyle uzlaşma/ mubakat kelimelerinde olduğu gibi alternatifli olarak yer almıştı.

        SÜRE SINIRLAMASI

        Komisyonda kararların tam mutabakatla alınması bekleniyor. Komisyonun çalışma süresinin ne kadar olacağı en önemli tartışma konusu olacak. AK Parti, komisyona 6 aylık bir süre verilmesinden yana. Muhalefet ise buna karşı çıkıyor. Süre konusunda bir sınırlama olmasa bile partilerden biri, “Sonuç alınamayacağı görünüyor” gerekçesiyle masadan kalkıp kendi Anayasa teklifini Meclis’e sunabilecek.

        BAŞKANLIK SİSTEMİ

        Muhalefet başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Ancak, başkanlık konusundaki tartışmanın, komisyonun çalışma esasları belirlendikten sonra gündeme gelmesi bekleniyor. Çalışmaya başlandıktan sonra, daha önce üzerinde uzlaşılan 60 maddenin geçerli sayılması yolunda karar alınırsa, çalışma sorunlu maddelerden başlayacak. Bu durumda da madde bazında çalışma; daha başında başkanlık sistemine dayanacak. AK Parti’nin baş- kanlık sisteminde ısrar eden, CHP ve MHP’nin de başkanlık sistemine karşı parlamenter sistemden yana olan kesin tavrı nedeniyle, Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasının en geç yaza doğru ikinci kez dağılması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ