Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Gezi eylemlerinde saç çeken polislerin cezası belli oldu

        Neşet DİŞKAYA/İZMİR

        İzmir'de 2013 Haziran ayında, Gezi eylemleri sırasında Kordon'da bir kızın saçını çekip copla vurdukları gerekçesiyle haklarında dava açılan 2 çevik kuvvet polisi hakkında 74 gün karşılığında para cezası verildi. Ceza 5 yıl ertelendi.

        Davaya konu olay, Gezi eylemleri sırasında Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda 2 Haziran 2013 tarihinde meydana geldi. Gezi protestocularına polis müdahalede bulundu. Bu sırada polis biber gazı ve cop kullanırken, protestocu gruptan polise taş atıldı. Bazı polisler Kordonboyu'ndaki rıhtım üzerinde oturan ve eylemle ilgileri olmadığı belirten gençleri copladı. Polisin biri de genç kızın saçından tutup çekti. Görüntüler Türkiye genelinde büyük tepkiye neden olurken İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişler bu polisleri belirledi. İzmir Barosu'nun suç duyurusu üzerine açığa alınan polisler hakkında 'Görevi kötüye kullanma' suçundan 1-3 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

        PARA CEZASI VERİLDİ VE ERTELENDİ

        Dün (Perşembe) görülen davanın son duruşmasında karar çıktı. Mahkeme polis memurları İ.G. ve M.K.'ye toplamda, 74 gün karşılığında para cezası kararı verdi. 1480 liraya karşılık gelen ceza ise 5 yıl ertelendi. Duruşmaya katılan polislerin avukatı Tolga Yurdakul, "Mahkemenin kararının yerinde olduğunu değerlendiriyoruz. Mahkemenin o dönemin şartları içerisinde görev yapılmasının zor olduğu ve olayı kendi şartları içerisinde değerledirmesi gerekliliği ile karar verdiğini düşünüyoruz. Ayrıca müştekilerin eylemci olmasının dışında mahkemeye gelip şikâyetçi olmamaları da önemli. Bu da sanıkların lehine değerlendirildi. Mahkeme sanıkların eylemci olması ve mahkemeye gelmemesini tahrik indirimi saydı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ