Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Habertürk Esselame Sınır Kapısı'nda

        Güngör KARAKUŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Esad güçlerinin Rus ordusunun desteğiyle saldırılarını artırmasının ardından, özellikle Azez çevresindeki köylerden kaçan binlerce Suriyeli, Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’nın hemen karşısında bulunan Suriye tarafındaki Esselame Sınır Kapısı’na akın etti. Suriye tarafında İHH tarafından kurulan çadırkente, bin 500 Suriyeli yerleşti. Suriyeliler için yeni çadırlar da kuruluyor.

        ÇADIRKENTLER GÖRÜLÜYOR

        Binlerce Suriyeli ise çadırkent dışında sınır hattında korunaklı yerlerde kendi imkânlarıyla çadır kuruyor. Suriyelilerin Esselame’nin tepelerine kurdukları çadırlar, Kilis sınırından da görülebiliyor. Göçe maruz kalan Suriyelilerin bir kısmıysa buldukları boş binalara, camilere ve daha önce kampta kalan akrabalarının yanına yerleşiyor. Suriyelilerin su, gıda ve sağlık ihtiyaçları, Türk yardım kuruluşları tarafından karşılanıyor. Türkiye’de hazırlanan yemekler, sınırdan geçirilerek Suriyelilere dağıtılıyor.

        İZİNLER İPTAL EDİLDİ

        Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’nda sessizlik devam ederken, çok sayıda yabancı basın mensubu da Suriyelilerin olası bir durumda Türkiye’ye geçişlerini bekliyor. Göçle birlikte, Kilis sınır hattında görevli asker ve polislerin izinleri de iptal edilmişti. Sınır hattında güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Tank ve füze rampaları Suriye’ye çevrili bekletiliyor.

        YARALI MUHALİFLER KİLİS’TE TEDAVİ OLUYOR

        Halep ve Azez’de yaralanan muhaliflerse, Kilis Devlet Hastanesi’nde tedavi ediliyor. Muhalifler, yaralılarını kendi imkânlarıyla Öncüpınar Gümrük Kapısı’nın karşısındaki Esselame Sınır Kapısı’na getiriyor. Hastane yetkilileri, şu anda 15 Suriyelinin tedavi edildiği hastaneye her hafta 10 ila 15 yaralının geldiğini belirtti. Yaralılar, tampon bölgeden Sağlık Bakanlığı’nın ambulanslarıyla Kilis Devlet Hastanesi’ne taşınıyor. Hastaneye getirilen yaralılardan Kasım Genco (21), tedavi edilen muhaliflerden. Azez’e bağlı Kuzul Köyü’nde yaşayan Genco, DAEŞ’li teröristlerle girdiği çatışma sonucu ağır yaralanmış. Bir diğer yaralı Saddam Haccar (25) ise “Tedavim bittikten sonra tekrar Suriye’ye döneceğim” diyor.

        74 YAŞINDA GÖÇ YOLUNDA

        Rusya ve Esad rejiminin saldırıları nedeniyle Halep’ten kaçarak Türkiye sınırına yakın bölgelere gelen on binlerce Suriyeli, Türkiye’den gönderilen yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Soğuk havada kilometrelerce yol yürümek zorunda kalan Suriyeliler, bölgeye kurulan çadırlar ve açık alanlarda kalıyor. Halep’ten gelenler arasında 74 yaşındaki Suriyeli Eman Ali’nin fotoğrafı, dün birçok gazete yer aldı ve dikkat çekti. Eman Ali’nin fotoğrafı, göç trajedisinin yaşlı yüzlerdeki ifadesi olarak belleklere kazındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ