Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Anayasa Mahkemesi'nden Can Dündar ve Erdem Gül raporu: Hak ihlali var

        Fevzi ÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        Anayasa Mahkemesi (AYM), 84 gündür cezaevinde bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün bireysel başvurularını gündeme aldı. Yüksek Mahkeme’nin bireysel başvuruları karara bağlayan 5 üyeli Birinci Bölümü, Gül ve Dündar’ın dosyalarını bugün yapacağı oturumda ele alacak. AYM raportörü, “Hak ihlali var” yönünde görüş bildirdi. Bölümün her iki başvuruyu da 17 mahkeme üyesinin tamamının yer aldığı AYM Genel Kurulu’na sevk etmesi bekleniyor.

        Mahkeme, genel olarak, kamuoyunun yakından takip ettiği önemli dosyaları Genel Kurul’da karara bağlıyor. Dündar ve Gül’ün dosyalarını inceleyen AYM raportörü, raporunu tamamladı. Rapor, mahkeme üyelerine dağıtıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile uluslararası sözleşmelere atıf yapılan raporda, Dündar ve Gül’ün lehine “hak ihlali” kararı verilmesi yönünde görüş belirtildiği öğrenildi.

        Raporda, Dündar ve Gül’ün tutuklanmalarının Anayasa’da yer alan basın ve ifade özgürlüğü ile kişi güvenliği ve özgürlüğü haklarına aykırı olduğu ifade edildi.

        Gazeteciler Dündar ve Gül, MİT TIR’ları haberleri nedeniyle 26 Kasım 2015’te İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği’nce “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “terör örgütünün propagandasını yapma” suçlarından tutuklanmıştı.

        84 gündür Silivri Cezaevi’nde bulunan Dündar ve Gül hakkında ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dündar ve Gül, 6 Aralık’ta Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ