Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Selahattin Demirtaş'tan sivil cuma çağrısı

        Ahmet YUKUŞ-DİYARBAKIR

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Diyarbakır il teşkilatında; DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eşbaşkanları Hatip Dicle, Selma Irmak ve HDK Eş sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ile ortak basın toplantısı düzenledi. Demirtaş'ın açıklama yaptığı odada Abdullah Öcalan'ın resmin bulunması dikkat çekti.

        SİVİL CUMA ÇAĞRISI

        HDP lideri Selahattin Demirtaş, Sur'da yasak ve operasyonların son bulana kadar geri adım atmadan, eylem yapmaya devam edeceklerini söyledi. Önceki günkü olaylarda provokasyonların yaşanmadığı için partililere teşekkür eden Demirtaş, bu kez halka dini ve manevi çağrı yaptı. Demirtaş: "Bütün halkımızı perşembe günü mezarlıklarda parti şehitlerine ve bütün faşizan karşısında direnlerin ruhuna sahip çıkmaya davet ediyoruz. Cuma namazını halkımız ile birlikte Sümer Park'ta kılacağız. Eski müftü olan milletvekilimiz Nimetullah Erdoğmuş'un kıldıracağı namaz sonrası barış ve çözüm için dua edeceğiz" dedi.

        "DELİL TOPLUYORUZ"

        Hükümetin, hendek operasyonlarında; Cenevre ve Roma sözleşmelerinin 25 ayrı maddesini ihlal ettiğini ileri süren Demirtaş, "Cizre'de ki katliam ile ilgili; fotoğrafları, otopsi raporları, ses kayıtları, görüntü gibi delillerin tamamı özel bir hukuk komisyonumuz tarafından arşivleniyor. Bu gün belki hesabını sormak mümkün olmayabilir. Ama yakın zamanda göreceksiniz. Uluslararası ceza mahkemesinde bu insanlık suçunu yargılatacağız. Emir verenler, uygulayanlar, siyaseten arkasında duranlar ve sahada gerçekleştirenler hepsi savaş suçu işliyor. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı yoktur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bugün belki başvuruları ‘mülteci krizi' nedeniyle reddediyor ama yaşananları er geç uluslararası arenaya taşıyacağız" diye konuştu.

        Öte yandan, Demirtaş'ın çağrısı üzerine önceki gün yapılan izinsiz yürüyüş sonrası çıkan olaylarda gözaltına alınan 34 kişinin sorgusu ise Terörle Mücadele Şubesi'nde sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ