Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti, hayata geçirilen vaatleri kitapçıkla anlatıyor

        Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 Kasım 2015'te gerçekleştirilen 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde kamuoyuyla paylaştığı vaatlerden, 64 Hükümet'in oluşmasından sonra bir ay içerisinde gerçekleşen projeler, AK Parti tarafından "Söz Verdik Yapıyoruz" başlıklı "bilgi ve başvuru kılavuzu"nda toplandı.

        AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından hazırlanan kitapçık, parti teşkilatları ve ilgili kurumlara gönderildi.

        Hükümetin kurulmasından kısa bir süre sonra hayata geçirilen projelere yer verilen broşürde, "Gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek" ilk sırada yer alıyor. Bu başlık altında, projenin içeriğine ilişkin bilgiler, sağlanacak destek unsurları, üst limitleri veoranları aktarılıyor. Ayrıca programdan yararlanmak isteyen işletmelerin www.kosgeb.gov.tr adresindeki KOSGEB Veri Tabanı'na kayıt olması ve KOSGEB Müdürlüğüne iş planı veilgili belgeler ile başvuru yapması gerektiği belirtiliyor.

        ÇEYİZ HESABI

        Evlenecek gençlerin oluşturacağı "çeyiz hesabı"na yönelik vaat konusunda hazırlanan "Çeyiz hesabında biriktirilen paraya yüzde 20 destek sağlanması" çalışmasının detayında da "Çeyiz hesabı uygulamasından yararlanmak için nüfus cüzdanınızla birlikte yurtiçindeki tüm bankalara TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmak için başvurmanız gerekmektedir. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilir. Sadece bir adet çeyiz hesabı açtırabilirsiniz. Ortak hesaplar

        bu kapsamda değerlendirilmeyecek ve çeyiz hesabı bankalar arasında taşınamayacaktır. 18 Nisan 2016 tarihinden itibaren bu hizmeti sunan bankalara herhangi bir zaman diliminde başvurulabilir" ifadeleri bulunuyor.

        Ayrıca, bu uygulamanın getirilerinin yanı sıra yararlanma hakkı ve hangi koşulda sona ereceği bilgileri de kitapçıkta yer alıyor.

        100 BİN LİRALIK FAİZSİZ KREDİ

        Gençlere 100 bin liralık kredi desteğinin sağlanmasına yönelik başvuru şartları da broşürde bulunuyor. 18 Aralık 2015'ten sonra, genç girişimcilerin kullanacakları 100 bin liraya kadar olan krediler için yüzde 85 oranında kefalet sağlanmasının önünün açıldığı belirtilen kitapçıkta, başvuru detayları aktarılıyor.

        ÖĞRENCİLERE BURS, ESNAFA 30 BİN LİRA FAİZSİZ KREDİ

        Broşürde, lisans öğrencilerinin 330 lira olan burslarının 400 liraya çıkarılması yönündeki çalışmanın detayları da paylaşılıyor.

        Esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilmesi de broşürde yer alıyor. Ayrıca, başvurudan yararlanabilmek için gerekli şartlar belirtiliyor.

        ÇİFTÇİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

        Seracılık yapanların, tarımsal sulama abone grubuna dahil edilmesi çalışmasına ilişkin, "Uygulama ile ticarethane tarifesi yerine tarımsal sulama abone grubundan elektrik tüketim hakkınız olacağından, bölgenizdeki ilgili elektrik dağıtım şirketine başvurmanız halinde elektrik faturanızda indirim sağlamış olacaksınız. Uygulamaya ilişkin hususlar 116 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir" açıklaması broşürde bulunuyor.

        Çiftçilerin desteklenmesi konusunda, hükümet tarafından hayata geçirilen "Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı" da ilgililerin dikkatine sunuluyor.

        Uygulamanın getirilerinin yanı sıra desteklemeden yararlanmak için gerekli koşullar da broşürde yer alıyor.Ayrıca, seralarının modernizasyonunu yapmak isteyen çiftçilere sağlanan faizsiz kredi imkanı konusunda da bilgiler edinilebiliyor.

        ASGARİ ÜCRET

        Asgari ücretin yükseltilmesi hususunda da detaylar broşürde belirtiliyor. 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olan asgari ücretin miktarına yönelik şu bilgiler yer alıyor:

        "Net asgari ücret (bekar): 1.300,99 TL. Net asgari ücret (evli, eşi çalışmayan): 1.325,69 TL. Net asgari ücret (1 çocuklu): 1.344,22 TL. Net asgari ücret (2 çocuklu): 1.362,75 TL. Net asgari ücret (3 çocuklu): 1.387,45 TL. Brüt asgari ücret: 1.647,00 TL. İşverene maliyet: 1.935,23 TL."

        Ayrıca, AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücretin brüt tutarlarında yapılan artışlar da kitapçıkta yer buluyor.

        EMEKLİYE ZAM

        Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yıllık ilave bin 200 lira destek verilmesine yönelik yapılan çalışmanın detayları da broşürde ifade ediliyor.

        Kitapçıkta bu konuda, "100 TL seyyanen zam 2016 Ocak ayında emekli, dul ve yetimlerin aylıklarına ilave edilecek ve aylıklarını aldıkları PTT/banka hesaplarına Sosyal Güvenlik Kurumunca otomatik olarak gönderilecektir. Bu nedenle, emeklilerimizin müracaat etmelerine gerek bulunmamaktadır" ifadesi yer alıyor.

        "TÜM SORULAR BU KİTAPÇIKTA YER ALACAK"

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Selçuk Özdağ, yaptığı açıklamada, vaatlerin vatandaşlarla paylaşılması, daha geniş kitlelerin yapılan düzenlemelerden faydalanmasını sağlamak için söz konusu çalışmayı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

        Özdağ, şunları kaydetti:

        "Çıkardığımız yeni kanun ve düzenlemelerden, yaptığımız ekonomik ve sosyal reformlardan tüm vatandaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, gençlerimiz, çiftçilerimiz, ev hanımlarımız haberdar olsun istiyoruz. Yaptığımız düzenlemelerle ilgili merak edilen tüm soruların cevapları bu kitapçıkta yer alacak. Bundan sonra da belli periyotlarda hazırlayacağımız kitapçıklarla vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ