Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İntihar etmek isteyen birine neden atla denir, bu suç mu?

        2 gün önce İstanbullu son derece vahim bir olaya şahit oldu. 45 yaşındaki Erol Çetin Boğaz Köprüsü korkuluklarına çıktı. Çetin’i intihardan vazgeçirmek için müzakereci polis tam 1 saat boyunca uğraştı. Yaşamın kıyısında duran şahıs tam ikna olmuştu ki kilit olmuş trafikteki bir minibüsten 2 kadın bağırdı: “Atlasana ne oyalıyorsun trafiği!” Ne yazık ki 45 yaşındaki adam kendini boşluğa bıraktı…

        Çetin’e bağıran 2 kadın “intihara teşvik” suçundan tutuklanmak üzere adliyeye sevk edildi. Ardından da adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldılar.1 gün arayla bu sefer de Adana’da buna benzer trajik bir olay yaşandı. Eşiyle kavga eden genç adam bir apartmanın çatısına çıktı. Mahalleli intihar olayını izlemek ve tabii ki sosyal medyada paylaşmak için birbirleriyle yarıştı. Ardından olayı seyreden yaşlı bir amcadan şu ses yükseldi: Onu vuracağım…

        Son günlerde bu tip olaylar oldukça sıklaştı. Ne yazık ki intihardan bahsetmiyorum, intihara teşebbüs edene “daha ne duruyorsun atlasana!” diye veryansın edenler konumuz…Hayatından vazgeçmiş bir insana “Durma, hadi yap” demek, nasıl bir psikolojinin ürünü ve hukuk sisteminde kendine nasıl bir yer buluyor uzmanları bakın nasıl açıkladı…

        "BU GÖZETLEME KÜLTÜRÜ"

        Bırakın kaza, intihar gibi vahim olayları; dozer, kepçe iş yapsa oturup izleyen birçok mahalleli çıkar. Bu gözetleme kültürünün altında aslında her zaman bir travma ve o travmayla baş etme gayesi yatıyor.Bu tip olaylarda izleyerek, meydana gelen olay karşısında kontrollü bir dahil olma durumu söz konusu.

        Psikolog-psikoterapist Sema Eker

        Dahil oluyoruz çünkü sosyal sorumluluk olarak da bir canın yok olmasına izin vermek istemiyoruz. Ancak bir de olup bitene müdahil olmadan sadece izleyenler var. İşte o izleyen çoğunluk geçmişteki, çocukluğundaki muhtemelen gerçek ya da psikolojik terk edilme, etme ile ilgili kaygılarını tekrar yaşıyor.

        “DOZER VE KEPÇE İZLEMENİN ALTINDA CİNSEL TRAVMALAR YATIYOR”

        İntihara kalkışan kişi hayatla baş etmekte zorlanan, beceremeyen, zayıf algısıyla intihar etmeye çalışan kişiye bakarak kendimize meşruiyet de kazanıyoruz. Kendi iç iç dünyamıza “Zayıf olan, başarısız olan o, ben değilim” diye sesleniyoruz.

        Bir trafik kazasında birileri yaralanmıştır, intihar ruhsal bir savruluştur, bunlar tabii ki toplumsal dikkati cezbeden olaylardır. Peki ama bir kepçe ya da dozerin çalışmasını izleten dinamikler neler derseniz onlar da cinsel travmalarımızla alakalıdır.

        İntihar eden bir insana "hadi atla demek" ve bu şekilde yaklaşmak geçmiş travmamızla baş etmede içsel değil de, dışsal çözüm yöntemleri kullanmak gibi aslında. Tabii bu sadistçe bir yaklaşım.Naifveolgun bir bakışla yaklaşmak yerine geçmişin intikamını almak çabası. Çocuklukta bize karşı işlenen suçlarda pasif ve mağdurduk. Şimdi ise izleyerek geçmişteki travma ilişkisinde konum değiştiriyoruz ve kontrolü ele alıyoruz. Ancak kontrolü ele almış olmak yetmiyor, karşımızdakinin acısını da görmek istiyoruz.

        AVUKAT EZGİ ESNİK GÜNAY: 10 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR

        İntihara yönlendirme suçu Türk Ceza Kanunu “Hayata Karşı Suçlar” bölümünde tanımlanıyor. Bu madde uyarınca “Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile intiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile, başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile” cezalandırılabilir.

        Avukat Ezgi Esnik Günay

        “KİŞİNİN YAŞAM HAKKI KORUNMAK İSTENİYOR”

        Türk Ceza kanununa göre, hiç intihar düşüncesi olmayan bir kişiye intihar düşüncesini kazandıran kişi de intihar düşüncesi olan kişinin bu intihar düşüncesini kuvvetlendiren kişi de suçlu sayılır.

        Bu kanunla korunmak istenen kişinin hayat hakkı. Suçu işleyen kişinin, bu suçu işlemesi sırasında intihara azmettirdiğini, teşvik ettiğini, intihar kararını kuvvetlendirdiğini ve intiharına herhangi bir şekilde yardım ettiğini bilmesi gerekir. Kişi, yaptığı hareket sonucunda bir başkasının intihara kalkışabileceğini veya intihar teşebbüsünde bulunan bir kişinin intihar edebileceğini öngörebiliyor ise bu hareketi ile intihara yönlendirme suçunu işlemiş olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ