Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "TÜMÜNÜN SERİ NUMARASI VAR"

        Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan kazılarda oraya çıkan silah ve bombalarla ilgili olarak, ''Son bulunanlarda (bombalarda) numara varmış. Mahkemenin bize sorması halinde, MKE olarak bizim malımızsa, bu bombaları tahsisen nerelere verdiğimize ilişkin kayıtlar vardır, inceleriz ve gerekli bilgiyi mahkemeye veririz'' dedi.

        TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gönül, ''Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştirilen kazılarda bomba ve silahlar bulunuyor. Genelkurmay bir soruşturma başlattı. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz, bu bombalar nasıl olmuş da envanterden çıkarılabilmiş?'' sorusuna şu karşılığı verdi:

        ''Daha önce bulunan bombalarda numara yoktu, silinmişti. Bize gelen bilgiye göre, bu son bulunanlarda numara varmış. Mahkemenin bize sorması halinde, MKE olarak bizim malımızsa, MKE'nin ürettiği bombalarsa, bu bombaları tahsisen nerelere verdiğimize ilişkin kayıtları vardır, inceleriz ve gerekli bilgiyi mahkemeye veririz. Bizim kayıt bakımından herhangi bir zafiyetimiz yoktur.''

        Gönül ''Bu silahlar ya cephaneliklerden çıktıysa, askeri mühimmatsa?'' sorusuna karşılık, ''Ben MKE'den bahsediyorum. MKE'de üretilen bir bombaysa, bunu mahkeme tespit edecek. Üzerinde MKE damgası varsa bize soracaktır. Bize sorduğu zaman, benim şu anda size söylediğim, MKE'de üretilen bütün malzemenin nereye verildiği kayden sabittir. Bunu mahkemeye vermemizde herhangi bir tereddüt yoktur'' dedi.

        Bir gazetecinin ''Farklı bir yerden çıktıysa, askeri depolardan çıktıysa..'' demesine Gönül, ''Ben MKE'den bahsediyorum, siz varsayım söylüyorsunuz. Varsayımlar gerçekleştiği zaman sorun'' karşılığını verdi.

        Gönül, ''Plastik patlayıcı var mı?'' sorusuna, ''Bana gelen bir bilgi yok şu an'' yanıtını verirken, ''MKE plastik patlayıcı üretmiyor'' denilmesi üzerine ''Bana gelen bilgi yok. Bilgi sorulduğu zaman kayıtlarımız müsaittir. Kayıtlarımıza güveniyoruz ve size vereceğimizi söylüyorum'' dedi.

        -''MKE KAYITLARINA GÜVENİYORUZ''-

        Gönül, ''Bu silahlarla ilgili olarak şu ana kadar sizden herhangi bir bilgi istenmedi mi?'' sorusuna, ''Geldiyse, doğrudan MKE'ye gelmiştir. O, Bakanlıktan geçmez. Çünkü biliyorsunuz mahkemelerimiz ilgili en alt birime dahi yazı yazıp sorabilir ki MKE en alt birim değildir, koskoca bir genel müdürlüktür. Oraya sorduysa bile benden geçmesi gerekmiyor. MKE, bana sormadan buna cevap vermek durumundadır zaten'' diye konuştu.

        Bir gazetecinin ''Milli Savunma Bakanı olarak bu kadar silahın, mühimmatın toprağın altından çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz, sizi şaşırttı mı?'' sorusuna Gönül, ''Siz bana müspet ve kayda dayalı şeyleri sorun. Hissiyatımı sormayın. Hissiyatımı, elinizde kalem olmadığı zaman sohbet edersek o zaman söylerim'' karşılığını verdi.

        TSK'ye verilen bütün silah ve mühimmatın MKE'den verilip verilmediği sorusuna ise Gönül, ''Hayır... Dışarıdan aldıklarımız da var. Hepsinin kaydı, ithal kayıtları, her şeyi var. Ama anladığım kadarıyla bunlar öyle sofistike silahlar değiller. Anladığım kadarıyla muhtemelen MKE gibi görünüyor. Ama yazılıp sorulduğu zaman anlaşılacaktır'' diye konuştu.

        Gönül, aynı yöndeki sorular üzerine, ''MKE kayıtlarına güveniyoruz, özeti bu'' dedi.

        Bir gazetecinin, ''İbrahim Şahin'in yeni kurulacak bir güvenlik birimine müsteşar olarak atanacağı doğru mu?'' yönündeki soruları üzerine, kendisine bu konuda bilgi gelmediğini belirten Gönül, ''Teşkilat kurulmadan nereden bilgi gelsin? Hiçbir bilgim yok... Daha teşkilatın nasıl olacağıyla ilgili bilgi bana gelmedi'' dedi. Gönül, ''Geçmişte ceza alan biri müsteşar olabilir mi?'' sorusuna ise ''Şu an sicilini bilmiyorum ki adamcağızın. Bana sormayın. Ben tayin bakanlığı değilim'' karşılığını verdi.

        -MKE'NİN YENİ TÜFEĞİ...-

        TSK'nın temel savaş aracı olan ve tümüyle yerli malzemeden üretilecek tüfeğin imza törenini 22 Ocakta Kırıkkale'de yapacaklarını bildiren Gönül, ''Adı ne olacak?'' sorusuna, ''Bir şey koymuşlardır'' dedi.

        Tüfeğin tümüyle yerli yapım olacağına işaret eden Gönül, ''Sıfırdan, yeni, Türkiye'de ilk defa, yerli projelendirilmiş, yeni dizayn edilmiş, mühendislik hesapları yerli olarak yapılmış. İlk defa bir harp silahı, bir tüfek MKE tarafından üretilecek. Bunun sipariş anlaşma imza törenini Kırıkkale'de yapacağız'' diye konuştu.

        Gönül, ''Askerler bu tüfeği mi taşıyacak?'' sorusunu da ''Evet, 100 bin tane üretilecek. Prototipi üretildi, testlerden geçti. Daha etkili ve daha hafif bir silah olacak. Teknik özelliklerini bilemem ama daha üstün bir silah. MKE'de ben bunun ilk prototipini görmüştüm. Ondan sonra çapı değiştiği için siparişi uzadı. TSK çapını değiştirdi, şimdi daha değişik bir çapta olacak'' karşılığını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ