Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dışişleri Bakanlığı: Suriyelilerin ülkelerine zorla geri gönderilmeleri söz konusu değil

        Dışişleri Bakanlığı, Suriyeli sığınmacıların zorla geri gönderildiğine ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

        Bakanlık, Türkiye'nin en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğu hatırlattı. Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

        "Son günlerde bazı basın organlarında Suriyeli'lerin ülkemizden zorla geri gönderildiğine dair Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan iddialara yer verildiği görülmektedir. Anılan kuruluş sözcüleri tarafından çeşitli televizyon kanallarında da dile getirilen sözkonusu iddialar hiç bir surette gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye, ülkelerindeki savaş ortamından kaçan Suriyelilere 5 yılı aşkın bir süredir 'açık kapı politikası' uygulamakta ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde, 'sınırda geri göndermeme' ilkesine titizlikle uymaktadır. Bu yaklaşımda herhangi bir değişiklik sözkonusu değildir. Bu politikanın bir sonucu olarak bugün ülkemiz 2.7 milyondan fazla Suriyeli'ye ev sahipliği yapmaktadır. 10 ilimizdeki 26 geçici barınma merkezinde misafir edilen 270 bin Suriyeli'ye gıda, sağlık, eğitim hizmeti verilmekte, psikolojik destek, mesleki eğitim ve sosyal faaliyet imkânları sunulmaktadır. Barınma merkezlerinin dışında yaşayan Suriyeli'ler de geçici koruma statüsünde olup, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Suriyelilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için gerekli tüm adımlar atılmaktadır. Bu çerçevede, 15 Ocak 2016 tarihi itibariyle Suriyeli'lere çalışma izni verilmiştir. Türkiye, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Bu durum, ülkemizin geri göndermeme ilkesine titizlikle riayet ettiğinin açık bir göstergesidir. Suriyeli'lerin ülkelerine gönüllü geri dönüş için teşvik edilmeleri veya mecbur bırakılmaları sözkonusu değildir. Türkiye uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine bağlı olup, ülkelerindeki şiddet ve istikrarsızlıktan kaçan Suriyeli'lere koruma sağlamaya devam etme hususunda kararlıdır. Ülkemiz, Suriyeliler için her türlü imkânı seferber etmişken, göçmen kabul etmemek amacıyla sınırlarını tel örgülerle kapatan bazı ülkelerin, bu tür haberleri yoğun bir şekilde kamuoylarına taşımaları da üzüntüyle karşılanmaktadır."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ