Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Geri kabul bugün başlıyor!

        Bahar BAKIR / Mehmet İNMEZ / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye, 20 Mart itibarıyla topraklarından Yunanistan’a giden Suriyeli ve 3. ülke vatandaşlarını bugünden başlayarak geri alıyor. 15 gün içinde 3 bine yakın sığınmacı Türkiye’den Yunanistan’a giderken, Türkiye bugün 500 civarında sığınmacıyı geri alacak. Sığınmacılar İzmir’in Dikili İlçesi’ne, Nazlı Jale adlı katamaran ve Midilli feribotu ile taşınacak. Nazlı Jale ile güzergâh başına 100’ü sığınmacı ve 100’ü polis olmak üzere 200 kişi taşınabilecek. Küçük arabalı vapur sınıfındaki Midilli ile ise sefer başına 50 polis ve 50 sığınmacı yolculuk edecek. 2 gemi, günde 3 tur yapabilecek.

        KABUL MERKEZİ LİMAN OLDU

        İlk sığınmacı grubu, 2 Türk gemisiyle saat 10.00’da Midilli Adası’ndan feribotlarla Dikili’ye getirilecek. Dikili’de Hazine arazisinde yapılması planlanan ‘geri kabul merkezi’ henüz tamamlanmadığı için sığınmacıların işlemleri Dikili Limanı’nda yapılacak. Göç İdaresi Bölge Müdürlüğü tarafından, Dikili Limanı’na sığınmacıların işlemlerinin yapılması için çadırlar kuruldu. Midilli’den feribotla gelecek olan göçmenler, çadırlara alınacak. Aralarında çocukların da bulunacağı sığınmacılar. işlemleri tamamlandıktan sonra otobüslerle kamplara gönderilecek.

        Limanda çadırların yanı sıra alan tel örgülerle çevrilirken, seyyar tuvaletler kuruldu. Sığınmacıların işlemlerinin uzun sürmesi ihtimaline karşı da Kızılay, yiyecek ve içecek için kumanyalar gönderdi. 1’i güvenlik ve 3’ü barınma olmak üzere toplam 4 çadırın kurulduğu limanda, Göç İdaresi Bölge Müdürlüğü’nden yaklaşık 10 görevli, parmak izi ve kayıt işlemlerini yapacak.

        İADE OLANA KADAR TÜRKİYE’DE KALACAKLAR

        Resmi işlemlerin ardından üçüncü ülke vatandaşlarının ülkelerine iadesiyle ilgili çalışma başlatılacak. Bu grupta uluslararası korumaya ihtiyacı olmayanlar, iade işlemleri tamamlanana kadar Türkiye’deki geri kabul merkezlerinde kalacak, işlemi tamamlanınca ülkelerine uçaklarla geri gönderilecek. Ülkesine geri dönmek istemeyen veya farklı türde korumaya ihtiyacı olanlar içinse BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla iltica başvuruları gerçekleşecek.

        Suriyeliler ise taleplerine göre 26 geçici barınma merkezinden birine ya da akrabalarının yanına gönderilecek. Bunun için suç işlememiş olmaları gerekecek.

        ÇEŞME DE HAZIRLANIYOR

        Sakız Adası’ndan da yine mültecilerin İzmir’in Çeşme İlçesi’ndeki Ulusoy Limanı’nda belirlenen ve tel örgülerle çevrilip su bağlanan, kilit parketaşı döşenip 4 çadırın kurulduğu 1bin 800 metrekarelik geri kabul merkezine getirilmesinin planlandığı öğrenildi.

        ALMANYA 40 SIĞINMACIYI HANNOVER’E GÖTÜRECEK

        Türkiye “1’e 1” formülü gereğince, AB’ye gönderilecek 25 bin Suriyelinin listesini hazırladı. Türkiye’den ilk sığınmacı grubunu Almanya alacak. Almanya, bugün 40 kişilik mülteci grubunu Hannover’e uçakla götürecek. Almanya’nın ardından ileriki dönemde, Hollanda ve Finlandiya da sığınmacıları alacak. Bugünden itibaren, geri dönüşlerle ilgili AB Türkiye Delegasyonu önderliğinde bir koordinasyon mekanizması oluşturulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ