Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'da balkonlar bostana dönüyor

        Nagihan ALAN/GAZETE HABERTÜRK

        Megake ntin ortasında, sıkıştığımız apartmanlarda toprağa hasret, doğallığa özlemle yaşadığımızdan yakınırız çoğu zaman. İşte onlar bu yakınmaları duydu ve harekete geçti. Onlar Yeryüzü Derneği. İstanbul’un orta yerinde bir avuç toprağa bile can katan, bu toprağın verdiği mahsullerle beslenen ve ailesini besleyen koca yürekli doğa dostu gönüllü bir ekip. Şimdilerde havaların da ısınmasıyla çalışmaları hızlandı. Zira Kent Bahçeleri projesi mayıs ayında başlıyor ve projeye katılıp kendi bahçesini kurmak, kendi doğal sebzesini üretmek isteyenler için son başvuru günü 8 Nisan Cuma... Biz de projenin detaylarını öğrenmek için proje koordinatörü Şule Gönülsüz ve projeye katılan gönüllülerle konuştuk...

        ‘DOĞAL YAŞAM İÇİN HAREKETE GEÇTİK’

        Modern kent yaşamına mahkûm olmadığımızı söyleyen Yeryüzü Derneği Kent Bahçeleri Projesi Koordinatörü Şule Gönülsüz, projenin oluşum sürecini şöyle anlatıyor: “Bırakın kentte sebzemeyve yetiştirmeyi, kendi yemeğimizi bile yapamaz hale geldik. Zamanımız yok. ‘Bizim yerimize kırsalda zaten sebzemeyve yetiştiriliyor’ diyoruz ama modernleşme bu demek değil. Bunun böyle olmadığını hepimiz biliyoruz. Yediklerimizin hangisinin hormonlu, kimyasal ilaçlı, genetiği değiştirilmiş olduğunu tam olarak bilemiyoruz ama içimizde hep bir şüphe var, farkındayız. Ama bu kabullenme sürdürülebilir değil. Bu sebeple dünyada bazı insanlar daha doğal beslenme ve yaşama için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Biz de bunun için, doğal yaşam için yola çıktık ve Kent Bahçelerini kurduk.”

        ‘BİN BAHÇEYE ULAŞTIK’

        İstanbul’da kent bahçesi oluşturmak isteyenlere, ücretsiz tohum-fide dağıtımı yaptıklarını söyleyen Gönülsüz, “Şu ana dek katılımcılarımızla bin bahçe kurduk ve doğal sebzeler ürettik. Bunu yaparken aynı zamanda sosyalleşiyoruz da. Semt buluşmaları ve e-mail grubuyla her türlü bilgiyi isteyen herkesle paylaşıyor, yardımcı oluyoruz. Tamamen gönüllülük esasıyla çalışan Yeryüzü Derneği’ne üye olmadan da Kent Bahçeleri projesine tüm İstanbullular katılabilir. Eğitimlerimizden faydalanabilir” diyor.

        ‘SON BAŞVURU 8 NİSAN, MAYISTA BAŞLIYOR’

        Ücretsiz fide-tohumlardan yararlanıp bu çevreci ve sosyal oluşumun içinde yer alabilmek için son gün 8 Nisan Cuma. Mayısta kent buluşmalarıyla başlayacak projeye yeryuzudernegi. org adresinden başvuru yapmak mümkün. Projeye başvuran herkesin en az bir defa kent buluşmasındaki tanışmaya katılması isteniyor.

        ÜCRETSİZ EKİM-DİKİM ATÖLYESİ

        İsteyen herkese açık olan ücretsiz ekim-dikim atölyeleri, bu yıl hem Avrupa yakasında hem de Anadolu yakasında yapılacak. İlki 15 Mayıs 2016 Pazar, İTÜ Maslak Lojmanları ve Kuzguncuk Bostanı’nda saat 12.00-15.00’te gerçekleşecek.

        PROJEYE KATILANLARNELER DEDİ?

        Dilek Ayta: Yeryüzü Derneği’nin Kent Bahçeleri toplantısına katıldım ve fidelerimi aldım. Bu yaz balkon bahçeciliği yapıyoruz, sabah kahvaltımıza kendi saksılarımızda yetişen taze biber ve domatesler ekliyoruz. Derneğin düzenlediği ücretsiz etkinlikler de tohum takası, fideleme işimizi kolaylaştırıyor

        Emine Kıraç: Yeryüzü Derneği’nin Kent Bahçeleri projesini internet üzerinden gördüğümde, balkonu bostana çevirme hayalim gerçekleşti. Bir sezonluk bu tecrübe sonunda öğrendiklerim o kadar değerli ve güzel ki. Herkes bunu deneyimlemeli.

        Eser Öncel: Fideleri bir dağıtım etkinliğinde alıp da onları toprakla ilk buluşturduğumda heyecanlıydım. Meyve verdiklerini görmek çok güzel. Artık ben de sağlıklı gıda üretebiliyor ve tadını çıkarıyorum.

        EN GÜZEL HOBİ BAHÇELERİ

        Kent Bahçeleri’ne benzer fakat ücretli ve özel bir alanda oluşturulan Hobi Bahçeleri de alternatiflerden. İşte kira bedelleri...

        Cavidan Hanım Hobi Bahçeleri: 55-60 metrekarelik arsalardan oluşan bahçenin yıllık kira ücreti 1200 lira.

        Yemyeşil Hobi Bahçeleri: 70 parsellik alanda 30 metrekare yer veriliyor. 1250 lira yıllık kirasına her türlü bakım masrafları dahil.

        Beykoz Hobi Bahçeleri: Aylık 85 yıllık 1020 lira kira bedeli bulunuyor. Alanda, 50 metrekarelik 100 bahçe bulunuyor. Arnavutköy Hobi Bahçesi: Yıllık 725 lira olan hobi bahçesinin tohumufidesi bakımı belediyeden. 78 dönümlük alanda 200 bahçe bulunuyor.

        Sultangazi Belediyesi Hobi Bahçesi: 70 metrekareden oluşuyor. 12’si seralı toplam 56 bahçe bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ