Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mustafa Şentop yeni anayasa çalışmalarını anlattı

        HABERTURK.COM

        Geçmişte yapılan çalışmalar, toplanan veriler tek tek incelendi ve kritik başlıklar belirlendi.Kısa ve çerçeve olarak planlanan yeni anayasada Ticaret Kanunu ve YÖK gibi başlıklar olmayacak.Yeni anayasa için yol haritası hazır. O yol haritasını Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop anlattı.

        Şentop; "Diyanet ve Genelkurmay dışındaki kurumlar anayasaile düzenlenemeyecek.Yasama, yürütme ve yargının dışında kalan idari kurumlar ve kuruluşların anayasada düzenlenmesini doğru bulmuyoruz. Türkiye'de yeni anayasanın artık tabiri caizse doğum vakti gelmiştir." dedi.

        Şentop ayrıca AK Parti için önemli olan 3 başlığı da anlattı. Şentop;"Anayasa ile ilgili tartıştığımız temel çerçeve üç temel başlık içinde. Birisi temel hak ve hürriyetler;etniste meselesi, vatandaşlık anadil meseleleri dahil olmak üzere, yasama yürütme yargı bunlar arasındaki birbiri ile ilişkiler, yetkiler. Öbürü de anayasa ve ideoloji başlığı ile tartıştığımız konu başlangıç kısmı gibi anayasada resmi ideoloji tırnak içinde olacak mı olmayacak mı?" ifadelerini kullandı.

        "ABD modelidir başkanlık sistemi yasama yürütme ve yargı arasında tam kuvvetler ayrılığını esas alan bir sistem başkanın yetkileri parlemenotunun yetkileri belli zaman zaman bunların işbirliğini öngören düzenlemeler var yetkileri ve ilişkileri sunacağımız metinde açıkca yer alacak.Bizim bir iki üç maddelerindeki ana esaslarla ilkeler bizim önerimizde zaten benimseniyor." diyen Şentop, "Bir tek orda devletin dili anlamına aslında orada başlık resmi dildir devletin dili Türkçedir diyor biz onu resmi dile çeviriyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ