Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Araştırma komisyonlarının hareketli geçmişi Meclis arşivlerinden çıktı

        Ümran AVCI/GAZETE HABERTÜRK

        Meclis araştırma komisyonları, bugüne kadar ‘anarşik’ olaylardan Bakırköy Akıl Hastanesi’ne, Mason localarından Kars Kalesi’ndeki kızıl bayrağa kadar çok çeşitli konuları masaya yatırdı. Tıp öğrencilerinin yetersizliği de milletvekillerinin gözünden kaçmadı.

        Son dönemde çocuk istismarına ilişkin yapılan tartışmalar ve TBMM’nin konuyu araştırmasına ilişkin talepler, “Meclis araştırma komisyonlarını” yeniden gündeme getirdi. Meclis arşivleri araştırma komisyonlarının geride bıraktığımız yıllarda Türkiye gündemine damgasını vuran tartışmalara el attığını gösterirken, ilginç ve renkli konuların da gündeme geldiği görülüyor.Arşivleri tarayıp ilginç olanlarını hafıza tazelemek adına derledik.

        Araştırma komisyonlarının birçoğunun hükümsüz kaldığı, yani rapor verilmediği göze çarpıyor. Kurulan komisyonlar, aradan uzun yıllar geçse de sorunların değişmediğini gözler önüne seriyor. Öğretmen maaşları, telefon dinleme, yolsuzluk, eğitim-öğretim ve cezaevlerinde yaşanan sıkıntılar, Türkiye’nin demirbaş meseleleri gibi hemen her dönem gündemde.

        En ilginçlerinden biri, tıp fakültelerinden mezun olan öğrencilerin gerekli bilgi ve beceriye sahip olmadıkları iddiasını ve bu yetersizliklerinin nedenlerini tespit etmek amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonu. Komisyonun 1 yıllık çalışma sonunda 1991’de hazırladığı raporda ise şu ifadelere yer verilmiş:

        "Planlama yapmadan yeni tıp fakülteleri açılmış, hazırlıksız açılan bu fakültelere gereğinden fazla öğrenci alınmış ancak yeterli sayıda öğretim üyesi ve yardımcı sağlık personeli temin edilememiş, öğrenciye de yeterli derecede hasta başı eğitimi verilememiştir. Komisyonumuz, yurt düzeyinde tıp eğitimi alanında standart bir eğitim verilemediği görüşündedir."

        Diğer bazı ilginç araştırma komisyonları ise şunlar:

        *Bakırköy Akıl Hastanesi hakkında kurulan senato araştırma komisyonu (5 Haziran 1979).

        *1975-1976 öğretim yılında devamsızlık yapan ve yapmak zorunda kalan öğrencilerin mağduriyetleri hakkında kurulan senato araştırma komisyonu (Rapor verilmedi).

        *TBMM ve bağlanıkları ile milli saraylar, kasırlar ve köşklerdeki eşya hakkında açılan Meclis tahkikatı (21 Aralık 1951).

        *Ülkemizde görülen sığır vebası hastalığının yaygınlaşma sebeplerini tespit etmek ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün idari yapısını ve bu husustaki çalışmaları incelemek amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonu (15 Eylül 1992).

        *Mason locaları hakkında kurulan Senato araştırma komisyonu (13 Mart 1976-Rapor verilmedi).

        *Bazı bakanların yakınları hakkında kurulan Meclis araştırma komisyonu (2 Mayıs 1978).

        YILLAR GEÇTİ, TÜRKİYE’NİN SORUNLARI DEĞİŞMEDİ

        *Öğretmenlerin içinde bulundukları sıkıntıların çarelerini ve bu meslek mensuplarını toplumda layık oldukları statüye kavuşturmak için alınacak tedbirleri tespit etmek amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonu (4 Aralık 1991).

        *Engellilerin problemlerini tespit etmek amacıyla kurulan araştırma komisyonu (9 Ocak 1992).

        *Polis tarafından dinlenen telefonlar hakkındaki iddiaları araştırmak amacıyla kurulan araştırma komisyonu (28 Ocak 1997- Rapor 27 Haziran 1997’de verildi).

        *Türkçe’deki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçe’nin korunması ve etkin kullanımı için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonu (13 Şubat 2007).

        SORUNLAR: Yabancı kelime kullanma özentisi, müstehcen sözlerin kullanılması, yazım ve söyleyiş bozuklukları, vurgu ve duraklatma yanlışları, anlatım bozuklukları, bilişim alanındaki sorunlar ve Q klavye kullanılması, radyo ve televizyonlardaki Türkçe’nin durumu.

        KARS KALESİ’NE KIZIL BAYRAK

        *Anarşik olaylar hakkında kurulan Meclis araştırma komisyonu (Rapor yok).

        *Kars Kalesi’ne kızıl bayrak çekildiği iddiası hakkında kurulan Meclis araştırması komisyonu (Rapor yok).

        *Tefecilik hakkında kurulan Meclis araştırma komisyonu (24 Kasım 1969-Rapor verilmedi).

        *Ülkemizde demokrasiye müdahale eden tüm darbe ve muhtıralar ile demokrasiyi işlevsiz kılan diğer tüm girişim ve süreçlerin tüm boyutları ile araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonu (Rapor verilmedi).

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ