Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü, HABERTÜRK'e konuştu

        Gökhan TİMURHAN/ANKARA

        Avrupa Birliği (AB) ile yapılan mülteci anlaşmasını değerlendiren Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, “Hukuken mültecilerin iadesi olmuyor. Türkiye’nin, AB ile anlaşması çerçevesinde insan hakları ihlallerine neden olacak uygulamalara son vermesi, hukuki zorunlulukları yerine getirmesi gerekir” dedi.

        Görendağ, Suriyeli ve üçüncü ülke vatandaşı mültecilerin durumunu HABERTÜRK’e değerlendirdi.

        ‘HUKUKEN İADE EDİLEMEZ’

        AB ile imzalanan ve 4 Nisan’dan itibaren Suriyeliler ve üçüncü ülkelerden Avrupa’ya giden sığınmacıların Türkiye’ye geri gönderilmesini öngören anlaşmanın hukuki olmadığını iddia eden Görendağ, “Mülteciler, hukuken iade edilemez. Türkiye’nin, AB ile anlaşması çerçevesinde insan hakları ihlaline neden olacak uygulamalarına son vermesi, hukuki zorunlulukları yerine getirmesi gerekir. Bizim kurum olarak en çok eleştirdiğimiz konu bu” dedi.

        Anlaşmanın Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na aykırı olduğu iddiasıyla Avrupa Konseyi’ne başvuran CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise “Anlaşma uluslararası hukuka aykırı. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks uyardı. Af Örgütü uyardı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği uyardı. Tüm uyarılara rağmen Avrupa, bu insanları Türkiye’ye göndermek istiyor. Bunu bize yaptırıyorlar. Kendileri de yapabilir ama kolayını seçiyorlar. Bu ahlaki, insani ve hukuki değil” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ