Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Özgecan Aslan'ın katilinin cenazesini Tarsus da Adana da kabul etmedi
        1

        Beycan ÜÇKARDEŞ / MERSİN

        Özgecan Aslan'ın katil zanlısı Suphi Altındöken'in cenazesiyle ilgili kriz çözüldü. Tarsus Belediyesi Altındöken'in ailesine çocuklarını defnedebilecekleri bir yer gösterdi. Aile de bu yeri kabul etti. Aile avukatı, olası bir sıkıntı yaşanmaması ve güvenlik tedbirleri konusunda Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giderek yetkilileri cenazenin nasıl ve ne şekilde toprağa verileceği yönünde bilgilendirdi.

        2

        "DAVAYA TARAF OLACAĞIZ"

        Suphi Altındöken'in annesi Naciye Tan'ın, oğlunu öldüren kişilerin yargılanacağı davaya müdahil olmak üzere Adana Cumhuriyet Savcılığı'na avukatları aracılığı ile dilekçe vereceği belirtildi. Olayda yaralanan Necmettin Atındöken de aynı davaya müdahil olarak katılmak istediğini avukatı aracılığı ile duyurdu. Aile avukatı İbrahim Kaplan, cenazenin toprağa verilmesinin hemen ardından Adana Cumhuriyet Savcılığı'na davaya müdahil olmak üzere başvuruda bulunacaklarını söyledi.

        3

        ADANA BELEDİYE BAŞKANI SÖZLÜ: AİLE RAZI OLSA ADANA'DA DEFNEDERİZ

        Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, Ahmet Suphi Altındöken'in cenazesiyle ilgili, "Aile Adana'da defnedilmesine razı olsaydı defnederdik" dedi. Adana'da cenazeye sahip çıkan olmasaydı şimdiye kadar defin işleminin yapılacağını aktaran Hüseyin Sözlü, şunları kaydetti: "Yasa, 'Cenazenin sahibi yoksa, cenazenin nereli olduğu önemli değil' diyor. Olay Adana'da cezaevinde olduğu için burada Tarsus ve Mersin Belediyesi'nin bir sorumluluğu olmazdı cenaze sahipsiz olsaydı. Aile veya avukat o cenazeyi sahiplenmeseydi biz bunu bu zamana defnederdik."

        4

        ESKİ KARISI İLK KEZ KONUŞTU

        Bir televizyon kanalına konuşan Suphi Altındöken'in eski eşi Neslihan Altındöken, 'Bizim için zaten çoktan ölmüştü. Ama insan olarak gömülmemesine üzüldüm, başkası olsa yabancı biri olsa da üzülürdüm' dedi.

        5

        BABASI SİPER OLMUŞ

        Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda 11 Nisan 2016 tarihinde hükümlüler Ahmet Suphi Altındöken ve Necmettin Altındöken'in silahlı saldırıya uğraması ile ilgili olarak olayın nasıl olduğuyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

        6

        G.A.'nın daha önceden tuvaletten aldığı tabancayı bir kağıt ile kapattığı, Ahmet Suphi Altındöken'in odasının olduğu koridora yöneldiği ve kapıya vurarak, "Suphi evrakın var imzalanacak" dediği bu sırada Suphi Altındöken'in kaldığı hücrenin mazgalını açar açmaz G.A.'nın ateş etmeye başladığı, tabanca seslerini duyan babanın ise yere düşen oğlunu korumak için üzerine yattığı bu nedenle vurulduğu anlaşıldı.

        7

        BU İDDİA AYAKLANDIRDI! KKTC'YE Mİ GÖMÜLECEK?

        KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Özgecan'ın katili Ahmet Suphi Altındöken'in KKTC Kimsesizler Mezarlığına gömülmesine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "Konu ile ilgili resmi veya gayriresmi herhangi bir başvuru yapılmamıştır" dedi.

        8

        Mersin'de katledilen üniversite öğrencisi Özgecan'ın katili Ahmet Suphi Altındöken'in cenazesi için KKTC'de Kimsesizler Mezarlığına defnedilmesi yönünde yapılan haberin asılsız olduğu belirtildi.

        9

        KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Suphi Altındöken'in cenazesinin KKTC Kimsesizler Mezarlığına gömülmesi amacıyla Mersin'deki yetkililerin KKTC'yle temasa geçtiği yönünde yapılan haberlerin asılsız olduğunu ifade etti. Akansoy, "Konu ile ilgili resmi veya gayriresmi herhangi bir başvuru yapılmamıştır" dedi.

        10

        BABANIN DURUMU İYİ, CENAZEYE KATILMAK İSTEDİ

        Ahmet Suphi Altındöken'in annesi Naciye Tan'ın, oğlunun cenazesini toprağa verememesi nedeniyle psikoloji bozuldu. Aile adına avukatları cenazenin defni için Tarsus Belediyesi'ne başvurunun sonucunu beklerken, hayati tehlikeyi atlatan hükümlü baba Necmettin Altındöken de oğlunun cenazesine katılmak istiyor.

        11

        Aynı saldırıda vurulan baba Necmettin Altındöken'in tedavisi TOKİ Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nde sürerken, sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

        12

        Baba Altındöken'in de oğlunun cenazesine katılmak istediği bu konuda Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuracağı bildirildi.

        13

        ANNESİNİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU
        Eşinden daha önce ayrılmış olan Naciye Tan'ın bir taraftan oğlunun ölümü, diğer taraftan onu toprağa verecek bir mezar yeri gösterilmemesinin yaşattığı travma nedeniyle ruhsal sorunlar yaşamaya başladığı, bu yüzden de defin işlemlerini avukatının takip ettiği belirtildi.

        14

        Annenin, "Vicdanların rahatlaması için meydanlarda kendimi mi yakayım" dediği öğrenildi. Yakınları, eşinden boşanan anne Naciye Tan'ın, oğlunun cenazesini Tarsus Asri Mezarlık ya da köyü olan Kocaköy Mahallesi'nde defnetmekte ısrarcı olduğunu söyledi.

        15

        Bu nedenle ailenin avukatı bir kez daha Tarsus Belediyesi'ne bugün defin için başvuruda bulundu, izin verilmediği takdirde konunun Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne taşınacağı belirtildi.

        16

        Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın katili Ahmet Suphi Altındöken ile babası Necmettin Altındöken'in cezaevinde vurulması ile ilgili katil zanlısıyla birlikte bir gardiyan ve kadın adliyeye sevk edildi. Katil zanlısı Gültekin Alan ile diğer mahkumların ve cezaevi görevlilerinin ifadelerinin alınması ve güvenlik kameralarının incelenmesiyle silahlı saldırının nasıl gerçekleştiği belirlendi.

        17

        7 savcı ve 2 müfettişin yaptığı soruşturmanın ardından katil zanlısına bir gardiyan ve bir kadının yardım ettiği tespit edildi. Katil zanlısı Gültekin Alan ile Ahmet Tekin Baykal, Ferhat Yüksel, infaz koruma memuru Hacı Ahmet Özdoğan, Hüsamettin Bağlar ve eşi Gamze Bağlar, sevk edildikleri nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

        18

        İnfaz Koruma Memuru Hacı Ahmet Ö.'nün, katil zanlısı Gültekin A.'nın Tokat'ta işlettiği gazino ve eğlence yerlerine gittiği, Adana'da da onun aracılığıyla göl kenarında bir restoran işletmeye başladığı saptandı. Yine Gültekin A.'nın, Tokat'tan infaz koruma memuru Hacı Ahmet Ö.'nün işlettiği mekan için kadın temin ettiği, bunların karşılığında da silahın ceza infaz kurumunda hükümlü bulunan Gültekin A.'ya teslim edilmesini sağladığı tespit edildi.

        19

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Silahın içeriye oradaki bir görevli tarafından sokulduğuna dair bulgulara rastlandı, şu anda gözaltına alındı. Dışarıda, içeride ona yardımcı olan başkaları var. Onlarla ilgili de gözaltılar var. Soruşturma devam ediyor. Öte yandan iki cezaevi müdürü ile 3 görevli de açığa alınmıştır" dedi.

        20

        SORUŞTURMAYLA İLGİLİ GİZLİLİK KARARI ALINMASI EKLENDİ

        Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesine ilişkin davada ağırlaştırmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Suphi Altındöken'in tutuklu bulunduğu Adana Kürkçüler Cezaevinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi, babası Necmettin Altındöken'in yaralanmasıyla ilgili yürütülen soruşturma için gizlilik kararı alındı.

        21

        Alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında, cinayet zanlısı olduğu öne sürülen hükümlü G.A. ile olayla ilgisi bulunduğu iddia edilen G.B, H.B, H.A.Ö. ve F.Y, Adana Adliyesine getirildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında getirildikleri adliyenin arka kısmından içeri alınan zanlıların, cumhuriyet savcısı tarafından ifadelerinin alınmasına başlandığı belirtildi.

        22

        Bu arada, Adana Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesinin, Adana Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine soruşturmayla ilgili gizlilik kararı verdiği öğrenildi.

        23

        Öte yandan, olayda yaralanan Necmettin Altındöken'in Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisi sürüyor. Saldırıda hayatını kaybeden Ahmet Suphi Altındöken'in cenazesi ise defin işlemi yapılamadığı için Adana Devlet Hastanesi morgunda bekletiliyor.

        24

        Beycan ÜÇKARDEŞ-Hakan BULUT/TARSUS

        Üniversiteli Özgecan Aslan'ı öldürdüğü gerekçesiyle hüküm giydiği Adana Kürkçüler Cezaevi'nde öldürülen Ahmet Suphi Altındöken'in cenazesi ortada kaldı.

        31

        Devlet Hastanesi morguna konulan cenaze, bu sabah Adana Yeşilova Kimsesizler Mezarlığı'na defnedilmek istendi.

        32

        Ailenin başvurusuna Adana Büyükşehir Belediyesi "Kimsesizler Mezarlığı'na kimsesizler defnedilir, sizin cenazenizin kimsesi var" diyerek olumsuz yanıt verdi.

        33

        Ailenin, cenazeyi Tarsus'un Kocaköy köyüne götürmek istediği belirtildi. Bu kez cenazeyi taşıyacak araç bulunamadı.

        34

        Öte yandan Kocaköy köyü sakinleri ve muhtar da cenazenin köylerine defnedilmesini istemediklerini belirtti.

        35

        MEZARLIĞIN KAPISI KİLİTLENDİ!

        Özgecan Aslan'ın öldürülmesine ilişkin davada ağırlaştırmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve dün cezaevinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ahmet Suphi Altındöken'in cenazesinin defnedilmesi düşünülen Tarsus'un Kocaköy Mahallesi'ndeki vatandaşlar mezarlığın kapısını kilitledi.

        36

        "NİYE GÖMDÜRMÜYORSUNUZ? ÇÖPE Mİ ATAYIM?"

        Ahmet Suphi Altındöken'in annesi, "Oğlum öldü, niye gömdürmüyorsunuz? Çöpe mi atayım?" diyerek gözyaşı döktü.

        37

        Adana E Tipi Kapalı Cezaevi'nde uğradığı silahlı saldırıda yaralanan ve kaldırıldığı hastanede ölen Altındöken'in cenazesi Adana Adli Tıp Kurumundaki otopsi işlemleri tamamlandıktan sonra toprağa verilmek üzere Mersin'in Tarsus ilçesine götürüldü. Defnedilmesine izin verilmeyen cenaze tekrar Adana'ya getirildi.

        38

        Adana Devlet Hastanesi morguna konulan Ahmet Suphi Altındöken'in cenazesinin burada da defnedilmesine izin verilmeyince annesi Naciye Tan ile yakınları çaresiz kaldı.

        39

        Cenazelerini defnedecek yer, götürecek araç bulamayan Naciye Tan, morg önünde "Oğlum öldü artık ne istiyorsunuz niye gömdürmüyorsunuz? Oğlumu çöpe mi atayıp" diyerek feryat edip gözyaşı döktü. (İHA)

        40

        KATİL AŞIRI KAN KAYBETTİRMİŞ

        Yüksek Güvenlikli cezaevinde Özgecan Aslan'ın katili ile suç ortağı babasının nasıl vurulduğu konusundaki gizemlerin aydınlanması kamuoyunda da merakla beklenirken, 10 Eylül'de Adana'ya nakledilen Necmettin Altındöken ile oğlu Ahmet Suphi'nin aynı koğuşta bulundukları, hatta dünkü saldırıyı gerçekleştiren mahkum ile de aynı koğuşta oldukları konuşulmasına rağmen yetkilirce henüz bir açıklama yapılmadı.

        41

        Tuvalete giden Alan'ın burada bulduğunu söylediği tabancayla baba ile oğlunu vurduğu, olayı müdahale eden gardiyanı 2.5 saat rehin aldığı, ağır yaralanan baba ile oğlunun hastaneye sevkinin ise saldırganın tehditleri nedeniyle geciktiği ileri sürüldü. Ahmet Suphi Altındöken'in zamanında hastaneye sevkinin yapılması halinde kurtulabileceği ancak aşırı kan kaybettiği de konuşulan iddialar arasında yer alıyor.

        42

        CEVAP BEKLEYEN SORULAR

        Ahmet Suphi Altındöken'in cezaevinde öldürülmesi ve olayın gizemini koruması, beraberinde birçok soruyu da gündeme getirdi. Olayın cezaevinin neresinde olduğu, failinin/faillerinin belirlenip belirlenmediği, belirlendi ise bu failin suçları arasında tecavüz gibi fillerinin olup olmadığı, aydınlandı ise cinayet silahının cezaevine nasıl sokulduğu, cezaevinde yakınları bulunanların bu yakınlarının can güvenliğinin nasıl sağlandığı ve cezaevindeki yüksek güvenlik sisteminin neler olduğu konuları hakkında yapılacak açıklamalar merak uyandırdı.

        43

        20 BİN METREKARELİK CEZAEVİ

        Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi, E tipi ve açıkcezaevinin bulunduğu kente 18 kilometre uzaktaki kompleksin 34 dönümlük bölgesinde yer alıyor. F Tipi 20 bin metrekare alana sahip ve 3 bloktan oluşuyor. Mahkumlar 103 adet 3, 59 adet tek kişilik hücre ve koğuşlarda kalıyor.

        44

        Mahkumların aileleri ile görüşleri kırılmaz şeffaf camlı kabinlerde telefonla yapılıyor. Cezaevinin çevresi 4 metre yükseklikte duvarlarla çevrili. Hastalanan mahkumların dışarıya sevkinde yaşanabilecek kaçma girişimleri nedeniyle, cezaevi içinde tıp doktoru ve diş hekimi bulunan sağlık merkezi var.

        45

        BABASININ ÖLDÜĞÜ DOKTOR KONTROLÜNDE SÖYLENECEK

        Ahmet Suphi Altındöken'in boşandığı eşi Neslihan'ın avukatı Ebru Çatıkkaş, 6 yaşındaki erkek çocuğun soyisminin değiştirilmesi için açtıkları davanın devam ettiğini belirterek, "Müvekkilim gazetecilerle görüşmek istemiyor. O da olayı basından öğrenmiş. Çocuklarının durumdan şu an için haberi yok. Neslihan, doktor kontrolünde çocuğa babasının öldüğünü söyleyecek" dedi. (DHA)

        46

        "AĞABEYİMLE GURUR DUYUYORUM"

        Özgecan Aslan'ın katillerinden Suhpi Altındöken'i tabanca ile vurarak öldürdüğü ileri sürülen G. A.'ın Tokat doğumlu olduğu öğrenilirken, Alan'ın kardeşi T. A. ise ağabeyi ile gurur duyduğunu söyledi.

        47

        Tokat merkeze bağlı Emirseyit beldesi doğumlu olan 3 kız çocuk babası G. A.'ın yaklaşık 11 yıldır cezaevinde olduğu öğrenildi. Almanya, Tokat, İzmir ve Adana'daki cezaevlerinde kalan A.'nın annesi Süleyha Alan'ın yaklaşık 10 yıl önce vefat ettiği, babası N. A.'nın ise cezaevinde olduğu bildirildi. 2 erkek, 1 kız olmak üzere 3 kardeşin en büyüğü olan G. A.'nın, cinayet zanlısı ve birçok suçtan 50 yıl hüküm giydiği kaydedildi.

        48

        "BU ÜLKENİN EKSİĞİ, ŞEREFSİZLERE KARŞI BİR ADALET ŞART"

        A.'nın Emirseyit beldesinde ikamet eden kardeşi T. A., yaşanan olayı avukatı ve arkadaşlarının haber vermesi ile duyduğunu ifade ederek, "Bu ülkenin eksiği şerefsizlere karşı bir adalet şart. Bu insanlar rahatça oturup kalkmamalı. Adam gibi adamların olduğunu bilmek, yeri geldiği zaman güzel bir şey. İnsan kendini güvende hissediyor. Bu memleketin insanı sahipsiz değil. Gurur duyulmayacak gibi değil. Ben ağabeyimle hep gurur duydum" dedi.

        49

        "3 KIZI VARDI, O ÇOCUKLARI GÖZÜNÜN ÖNÜNE GELMİŞ OLABİLİR"

        G. A.'nın amcası T. A. ise "Keşke böyle olmasaymış. Devlet zaten cezasını vermiş. Ben böyle bireysel intikam işine karşıyım. Ama o da çocuklarından ayrı idi. 3 kız çocuğu var. O çocukları gözünün önüne gelmiş olabilir. Cezaevinde uzun yıllardır yatıyor. O davadan dolayı yapmıştır" diye konuştu.

        50

        SOSYAL MEDYADA 'ADAM GİBİ ADAMSIN' MESAJLARI ATILDI

        Öte yandan sosyal medyada "Özgecan'ın intikamını alan adam gibi adam aslen Tokatlı olan dünya ahiret gardaşımsın G. gardaşım" şeklinde paylaşımda bulunanlar oldu. (İHA)

        51

        MUHTAR: KADAVRA YAPSINLAR

        Katil Ahmet Suphi Altındöken'in cenazesinin annesi Naciye Tan'ın köyüne gömüleceği bilgisinin ortaya çıkması üzerine, Büyükşehir Yasası ile mahalle olan Tarsus İlçesi'nin Kocaköy Mahallesi muhtarı Rıfat Öcalan, cenazeyi kabul etmeyeceklerini açıkladı.

        52

        Muhtar Öcalan, "Kabul etmiyorum. Kilitledim mezarlığı, zorla açıp girecek halleri yok. İnsanlık suçu ya, canlı canlı adamın bilekleri kesilir mi? Mezarlığa koymama yetkisine sahibim. Bu köy benim köyüm. Bu köyde ben yaşıyorum. Ailesi tarafından gömülmesi için talep geldi, kabul etmedim. Ahmet Suphi Altındöken'i tanımam, sadece basından gördüm."

        53

        "Annesi bu köylü değil, annesinin büyükannesi bu köylü. Bu köyle yakından uzaktan ilgisi yok" cevabını verdi. Bu sırada kendisine gelen telefona yanıt veren muhtar Öcalan, arayan kişiye, "Kadavra yapsınlar. Devletin üniversitelerinin kadavraya ihtiyacı var. Bari o şekilde insanlığa faydası olsun, değil mi? Ben kabul etsem bile onu geri kepçe ile çıkarırlar" diye tepki gösterdi.

        54

        CENAZE KRİZİNE GEÇİÇİ KÖY ÇÖZÜMÜ

        Özgecan Aslan'ın katil zanlısı Suphi Altındöken'in cenazesi 4'üncü günde de toprağa verilemedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin cenaze için aileye 'geçici bir yer ya da bir köy' önerisinde bulunduğu, ailenin de bunu kabul ettiği, yer arayışının sürdüğü belirtildi.

        55

        Adana F Tipi Cezaevi'nde pazartesi günü öldürülen Özgecan'ın katili Ahmet Suphi Altındöken'in cenazesi dün de defnedilemedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkililerinin aile yakınlarıyla bir araya geldiği ve "geçici bir yer ya da bir köy mezarlığında kalıcı olarak toprağa verilmesi" teklifinde bulunduğu öğrenildi. Ailenin teklifi kabul etmesi üzerine defin için yer tespitine çalışıldığı belirtildi. Belediye yetkililerinin görüşme halinde olduğu Özgecan'ın ailesinin de mezar krizi nedeniyle rahatsızlıklarını dile getirip sorunun çözümünü istediği ifade edildi.

        56

        ZANLI: GEÇ GELEN ADALET TECELLİ ETTİ

        Altındöken'in katil zanlısı Gültekin Alan'ın ifadesinde "Devletin askerini, polisini, jandarmasını,savcısını zor durumda bırakmak için yapmadım. Olayı tek başıma yaptım. Tasarlayarak yapmadım, kimseden yardım almadım. Silah konusunda susma hakkımı kullanıyorum. Özgecan Aslan'ın ailesinin durumunu gördükten sonra etkilendim. Tüm bunlar beni etkiledi. Kamu vicdanının sesi oldum. Geç gelen adalet tecelli etmiştir" diye konuştu.

        57

        Olayda yaralanan baba Necmettin Altındöken'in avukatı İbrahim Kaplan, savcılık izniyle müvekkiliyle hastanede görüştü. Kaplan, "Babanın oğlunun cenazesine katılma gibi bir talebi yok. Kaldı ki yaşanan defin krizinden de babanın haberi yok. Savcılık da zaten babanın cenazeye katılmasının sağlık açısından da uygun olmadığını belirtmiş. Müvekkilimin daha güvenlikli bir cezaevine gönderilmesi yönünde beklentileri var" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ