Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 13. İslam Zirvesi bugün başlıyor
        1

        Umut TÜTÜNCÜ/Gökhan ARTAN/Gökhan TİMURHAN/GAZETE HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi'ne katılan devlet başkanı, başbakan ve temsilcileri tek tek karşıladı. Erdoğan, liderlerle tek tek tokalaşarak kısa süre sohbet etti. Erdoğan ile Aliyev'in kucaklaşarak selamlaşması dikkati çekti. Yaklaşık 1,5 saat süren karşılamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve konuklar aile fotoğrafı çektirdi.

        2

        Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da aralarında bulunduğu İslam ülkelerinin liderleri, İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi"nin düzenlendiği İstanbul Kongre Merkezi'ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başladı.

        3

        Teşkilata üye 30’un üzerinde ülkenin devlet ve hükümet başkanı, diğer üye ülkelerin ise meclis başkanı veya dışişleri bakanı tarafından temsil edildiği zirve, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. Türkiye dönem başkanlığını Mısır'dan devraldı.

        4

        Zirve, katılım düzeyi ve katılımcı sayısı açısından en üst düzey İİT etkinliklerinden biri. Zirve için İstanbul Kongre Merkezi ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Karşılama töreni sırasında polis helikopterinin uçtuğu görüldü.

        5

        Açılış oturumunda ilk olarak 12. Dönem Başkanlığı'nı yürüten Mısır'ı temsilen Dışişleri Bakanı Samih Şükri konuşacak. Oturumda daha sonra Türkiye'nin İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığını yürüteceği büronun seçimi yapılacak. Burada, İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığının Türkiye'ye devri gerçekleşirken, Filistin ve Burkina Faso üye ülke, raportör olarak da Mısır yer alacak. Zirvede sırasıyla İİT Genel Sekreteri İyad Medeni ile 13. İslam Zirvesi Dönem Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşacak.

        6

        DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 22'SİNİ YAPIYOR

        2 gün sürecek zirveye katılan İİT üyesi 57 ülkenin toplam gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) 10 trilyon dolarla, dünya milli gelirinin yüzde 11’ini oluşturuyor.

        7

        İslam Zirvesi’ne katılan ülkelerin 4.2 trilyon dolarlık dış ticareti, 2014 yılı itibarıyla 18.7 trilyon dolarlık dünya ticaretinin yüzde 22’sine karşılık geliyor.

        8

        İslam Ülkeleri Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 2014 verilerine dayanan raporuna göre, 57 ülkenin ihracat hacmi 2.1 trilyon dolara ulaşıyor.

        9

        Dünyaya en çok ihracat gerçekleştiren İslam ülkeleri sırasıyla Suudi Arabistan (334 milyar dolar), Birleşik Arap Emirlikleri-BAE (260), Malezya (234), Endonezya (176), Türkiye (158), Katar (132), Nijerya (94), Kuveyt (93), İran (83) ve Irak (80 milyar dolar) olarak sıralandı.

        10

        İİT ülkelerinin ihracatının yüzde 60’ı petrol, petrol türevleri ve madeni yağdan oluşuyor. Bu ürünleri en çok Çin, Japonya, Hindistan ve ABD’ye satıyorlar.

        11

        İİT ülkeleri arasında en fazla ithalatı 274 milyar dolarla BAE gerçekleştiriyor.

        12

        BAE’yi Türkiye (242), Malezya (209) ve Endonezya (178 milyar dolar) izliyor. İİT ülkelerinin kendi aralarında gerçekleştirdiği ticaret ise 2014 yılında 393 milyar dolar düzeyinde kaldı.