Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 100 kişi kimlik bilgilerinin sızdırıldığı gerekçesiyle şikayetçi oldu

        Fevzi ÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 50 milyon seçmenin kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin soruşturmada, önemli bir gelişme yaşandı. Söz konusu soruşturma kapsamında bugüne kadar Bilişim Suçları Savcılığı’na 100’ü aşkın vatandaşın müracaat ettiği belirtildi.

        "Müşteki" sıfatıyla müracaat edenlerin genellikle dilekçelerinde, adlarına “sahte kimlik, kredi kartı, telefon hattı, çek, senet” düzenlendiğini iddia ettikleri öğrenildi.

        Öte yandan bilgilerin sızdırılmasına ilişkin soruşturma da devam ediyor. Bilgilerin sızdırıldığı bilgisayarın IP adresinin Romanya’da çıkması üzerine savcılık, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve İçişleri Bakanlığı’na birer yazı yazmıştı. Savcılık, Adalet Bakanlığı üzerinden de Romanya’ya adli yardım evrakı gönderdi. Adli kanallarla Romanya’dan bilginin ancak 6 ay içinde gelecek olması nedeniyle yeni bir formüle başvuruldu.

        Hazırlanan dosyanın bir örneğinin Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Dairesi Başkanlığı’na gönderildiği, bu kanaldan Romanya polisiyle irtibat kurulacağı öğrenildi. Böylece, 1 ay gibi kısa sürede bu işlem tamamlanacak.

        Romanya polisinin, bu süre içinde dosyada yer alan IP adresinin kime ya da kimlere ait olduğunu Türk makamlarına iletmesi bekleniyor. YSK ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’ne gönderilen yazılarla ilgili henüz bir yanıt gelmediği belirtildi. İki kurumdan gelecek yanıta göre kimlik bilgilerinin hangi partilere kimler tarafından verildiği belirlenecek. Ardından partilere yazı yazılacak, bu bilgilere parti içerisinde kimlerin erişim yetkisinin olduğu ve kimlerle paylaşıldığı sorulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ