Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İzin alınmadan kullanılan komşu Wİ-Fİ'si

        Sami AKBIYIK/İSTANBUL

        Dubai’deki İslam ve Hayır İşleri Kurumu’nun internet sitesinde bir soru üzerine yayınlanan “Komşunuz internet bağlantısını kullanmanıza izin veriyorsa dinen bir sakınca yoktur ancak izin almadan kullanmak caiz değildir, kullanmamanız gerekir” açıklamasını, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Mehmet Canpolat ve ilahiyatçılar Habertürk’e değerlendirdi.

        ‘TEMEL, ESAS SÖZLEŞMEDİR’

        Türkiye dışında alınan karar ve teamüllerin farklı olduğunu söyleyen Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilisi Mehmet Canpolat, “Komşusunun veya bir başkasının kablosuz internet ağını ondan izin alarak veya almayarak kullanması caiz olmaz” dedi. Komşusundan veya yakınındaki bir işletmeden izin almayarak kullanıldığı takdirde bunun hırsızlığa girdiğini söyleyen Canpolat, “Her iki taraftan da izin alındığı takdirde de kablosuz ağın kullanılması caiz değildir. Zira internet sağlayıcısı firma bu kişilerle bireysel anlaşma imzalayıp sadece o hane halkının kullanımına sunmuştur. Birden çok hane halkının bundan yararlanması o akde aykırıdır. Buradaki temel esas sözleşmedir. Sizin 6 GB’lık sınırlı bir internetiniz varsa ve komşularınızla paylaşmak isterseniz bu caizdir” değerlendirmesini yaptı.

        ‘İZİNLİ KULLANMAK CAİZDİR’

        İlahiyatçı Prof. Dr. Süleyman Uludağ, komşudan izin alınarak internet kullanımının caiz olduğunu ifaderek “Komşunun internet ağını izinsiz kullanmak, komşunun elektrik ve suyunu izinsiz kullanmak gibidir. Bu durum hem devletten hem de komşudan çalmaktır ve caiz değildir. Bu, emek harcanarak üretilen ve emek harcanarak ödenen her hizmet için geçerlidir. Öte yandan komşuluk hukuku söz konusudur. Ancak komşunun rızası olduğu takdirde kendi hakkını paylaşmış olur ve bu şekilde kullanım caizdir” dedi.

        KOTALI-KOTASIZ KULLANIM FARKI

        İlahiyatçı-yazar Ali Rıza Demircan, şunları söyledi: “Eğer komşumuz izin verirse caizdir. İzinsiz kullanıldığında komşu hakkını zimmetinize geçirmiş olursunuz ve caiz değildir. Bu durum kotalı kullanımlar için geçerlidir. Kotasız internet için herhangi bir hak ihlali olmadığı düşünülebilir. Ancak bunda da izinsiz kullanım caiz değildir. Sebebi ise komşu izinsiz kullanımda porno sitelerine girebilir. Bu durumda internet sahibi buna sebebiyet vermiş olur ve kaçak kullanan da internet sahibi de günaha sebebiyet verdiği için günaha girer.” İlahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık ise “Kablosuz ağ komşuya aittir. İzin almak gerekir. İslam’da rıza esastır” yorumunu yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ