Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 23 Nisan törenleri başladı... 20 ülkeden gelen 40 çocuk Türkiye'de

        Çimen ÇETİN / HABERTÜRK TV

        Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde 38. Uluslararası 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na katılan çocukları kabul etti. Daha sonra çocuklar Meclis'te TBMM Başkanı İsmail Kahraman'la bir araya geldi. Buradan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçen çocuklar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile birlikte çınar ağacı diktiler.

        Çankaya Köşkü'nde Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, 20 ülkeden gelen 40 çocuğu kabul etti. Başbakan Davutoğlu ve eşi çocuklarla tek tek tokalaşırken, çocuklarla kısa sohbetler ettiler.

        Çocuklar, Türkiye'nin resmi davetlisi olarak; Bosna, Makedonya, Gürcistan, Kırgızistan, Moldova, Ukrayna, Türkmenistan, Afganistan, Arnavutluk, Bangladeş, Estonya, Maldivler, Romanya, Tayland, Irak, Filistin, Sırbistan, Karadağ, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs'tan geldi.

        Bu yıl da, geçen yıl olduğu gibi Başbakan Davutoğlu'nun iki çocuk koruması bulunuyor. Köşk'teki buluşmaya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da eşlik etti. Çocukların başbakana, başbakanın da çocuklara hediyeleri olacak.

        Çocukların Çankaya Köşkü'nden sonraki durağı ise TBMM olacak. Burada TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşecek çocuklar daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın misafiri olacaklar.

        ÇOCUKLAR TBMM'DE

        Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile 21 ülkeden Türkiye'ye gelen çocukları kabul etti.

        Çocukların hediyelerini kabul eden Kahraman, çocuklara büyüyünce ne olmak istediklerini sordu. TBMM Tören Salonu'ndaki kabulde bir konuşma yapan Kahraman, çocukların yarının büyükleri olduğunu belirterek, "Çocuklar, yarının büyükleri olacakları için değil bizzat çocuk oldukları için değerlidir." dedi.

        Çocukluğun masumiyet, saflık, temizlik, karşılıklı sevmek ve sevilmek, önyargısız, şartlanmadan, kin ve nefret duyguları taşımadan, bencilliğe kapılmadan dünyaya bakmak anlamına geldiğini anlatan Kahraman, şunları kaydetti: "Günahsız zamanlarımızın yürek hafifliğine olan özlemimiz ne kadar yaşlansak da hiç bitmez, bizi hiç terk etmez. İnsan büyür fakat anne ve babasının yanında her zaman çocuktur. Yaşlı başlı insanlar için bile 'falanın çocuğu' deriz. İnsanlık ailesi, bir çocuklar topluluğudur. Hepimiz Hz. Adem ile Hz. Havva'nın çocuklarıyız. Bu yüzden hepimiz kardeşiz. Dillerimiz, derilerimizin rengi, ırkımız, yaşadığımız memleket farklı da olsa hepiniz aynı anne ve babanın çocuklarıyız. Bazen, 'Kaç baş yukarı doğru sayarsınız?' diye sorarım. Kimi 3, kimi 6, kimi 9 der. 'Ben hepinizden daha çok biliyorum, dedemi ve ninemi hepinizden daha iyi biliyorum. Çünkü dedem Adem, ninem Havva'dır' derim. Bu yönüyle ırkçılık, kavmiyetçilik yanlış bir hadisedir. Böyle bakmak lazım. O zaman nefret yerini sevgiyi, düşmanlık yerini saygıya bırakır."

        İnsan haklarının herkes için geçerli olduğunu ve insan olarak herkesin eşit doğduğunu anlatan Kahraman, inançlarına göre çocuğun günahsız doğduğunu, tertemiz, bembeyaz bir kağıt olduğunu söyledi. Cemiyet, aile, okulun, bunun üzerine yazısını yazdığını belirten Kahraman, çocuğa, 'melek', 'günahsız' dediklerini hatırlattı.

        Kahraman, şöyle devam etti:

        "Kardeşlik duygusunun devamı, milletler arası ilişkilerde de kendini gösterir. Rekabet, mücadele yerini dayanışmaya bırakır. Biz hiçbir zaman aynı aile olduğumuzu unutmamalıyız. Sevgili çocuklar, ileride büyüdüğünüz zaman, içinizdeki çocuğun yani masumiyet, saflığın, karşılıklı sevginin sizi terk etmemesini, sizinle birlikte büyümesini sağlayın."

        TBMM Başkanı İsmail Kahraman, konuşmasının ardından Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Estonya, Filistin, Gürcistan, Irak, Karadağ, KKTC, Kırgızistan, Makedonya, Maldivler, Moldova, Romanya, Sırbistan, Seyşeller, Tayland, Türkmenistan ve Ukrayna'dan gelen çocukların getirdikleri hediyeleri kabul etti.

        Çocuklara hediyeler veren Kahraman, büyüdüklerinde ne olacaklarını sordu. Çocuklarla sohbet eden Kahraman, daha sonra çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi, kameralara el sallayarak poz verdi. (CİHAN)

        ÇOCUKLAR KÜLLİYE'DE

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 ülkeden gelen çocuklarla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bahçesine dikilen "Medeniyet Ağacı"na can suyunu verdi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 38. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne katılmak üzere Ankara'ya gelen çocuklarla buluştu.

        25 ülkeden 300'den fazla çocuğun yer aldığı kabul öncesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, dünya çocukları ile Külliye'nin bahçesine dikilen, "Medeniyet Ağacı"nın etrafına toprak serpti. Erdoğan daha sonra çınar ağacına, dünyanın 6 büyük nehri olan Nil, Dicle, Mississippi, Fuji, Ganj ve Tuna nehirlerinden getirilen can suyunu verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ