Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Ergenekon' benim zamanımda gün ışığına çıktı

        Rize Milletvekili ve eski Başbakan Mesut Yılmaz, kendisine yönelik "Tantan Ergenekon'un peşine düştü; ancak Yılmaz engelledi" şeklindeki iddiaya cevap verdi. Yılmaz, devleti bir ur gibi ele geçirmeye çalışan hukuk dışı yapılanmalarla ilgili ilk ışığın kendi döneminde ortaya çıktığını söyledi. Yılmaz, bunun için özel bir birim bile kurulduğunu iddia etti.

        Yılmaz, isim vermeden Ergenekon'u 'ur'a benzetirken, bu tür illegal yapılanmaların ortaya çıkarmak için özel bir birim bile kurduğunu belirterek, "Ben o dönemde ancak bu kadarını yaptım. Bugün bu tür yapılanmalarla mücadele daha kolaydır." şeklinde konuştu.

        ANAP Genel Başkanı Salih Uzun, eski genel başkanlardan Nesrin Nas ile birlikte ziyaret eden Yılmaz, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Yılmaz, Türkiye'nin bugün her alanda kritik bir süreçten geçtiğini söyledi. Yılmaz, "Maalesef Türkiye, hem siyaset, hem ekonomi hem dış politika hem de hukuk alanında yaşanmaktadır. Türkiye bir taraftan kabuk değiştirirken diğer yanda her alanı kapsayan bir krizi yaşamaktadır. Bunun sonunda çatlama tehlikesi de dev var, ama hepimizin istediği çağdaş bir hukuk devleti olma da söz konusudur." dedi.

        "YASADIŞI YAPILARIN ÜZERİNE GİTTİM"

        Bir gazetecinin, "Tantan Ergenekon'un peşine düştü; ancak Yılmaz engelledi" şeklindeki iddiayı hatırlatması üzerine Yılmaz, bunun ülkeyi karıştırmak isteyenlerin bir ürünü olarak gördüğünü söyledi.

        Yılmaz, söylenenlerin aksine Türkiye'de yasa dışı yapılanmaların ortaya çıkması için en samimi ve en büyük mücadeleyi ANAP döneminde kendi başbakanlığında verildiğini iddia etti.

        Bugün yargı önüne gelen konuların aslında o dönemde gün ışığına çıktığını iddia eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Her şey açık ve şeffaf yürütülmüştür. Öyle ki bu konuda ilk defa Başbakanlık Teftiş Kurulu aracılığıyla çok kapsamlı bir rapor hazırlattım. Bu raporu kamuoyuna da açıklamış, talep eden kurumlara da iletmiştik. Dolayısıyla on senelik bir gecikme ile yargı önüne gelen konular aslında o dönemde gün ışığına çıkmıştır."

        ERGENEKON'U URA BENZETTİ

        Mesut Yılmaz, Ergenekon'u devletin içindeki bir ura benzetti. Bu yapılanmayı o dönmede tespit ettiklerini ancak dönemin şartlarında bunun tamamen ortaya çıkarmanın zor olduğunu söyledi.

        Bu yapı için MİT ve Emniyet görevlilerinden oluşan bir birim kurduğunu anlatan Yılmaz, "Bununla bağlantılı olan yasadışı örgütlerinin elebaşları yurtdışında yakalanıp adalete teslim edilmişlerdir. Bu çalışma o dönemde kamuoyunda rutin bir çalışma olarak algılanmıştır. Çok dikkatli e uzun süreli bir emeğin ürünüdür. Bunun için özel bir birim kurulmuştur. Çalışma mekânı ve örtülü ödenekten maddi imkân tanınmıştır. Bu özel ekibin çalışmasını bizzat kendim koordine ettim. Bugünkü sonuçlara ulaşıldı. Ama gözden kaçan bir şey var: Sanki Türkiye'de Susurluk gibi devletin içindeki bir urun tümüyle ortaya çıkarılması, devletin bundan arındırılması ve kurumların bu konuda aklanması sanki hepsi benden bekleniyor." şeklinde konuştu.

        "O GÜN ANCAK BU KADAR YAPABİLDİM, TÜRKİYE GEÇMİŞİ İLE YÜZLEŞİYOR"

        Yılmaz, o dönemin şartlarında karanlık ilişkilerin ancak bu kadar aydınlatabildiklerini ileri sürdü. O dönemde kurumların bugünkü kadar işbirliğine daha açık olmadığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu;

        "O günkü ortamda kurumlar bu kadar işbirliğine açık değildi. Devlet için kurşun atan kurşun yiyenin bir birine karıştığı bir dönemdi. O ortamda ben bu kadarını gerçekleştirebildim. Ama niye her şeyi benim gerçekleştirmem bekleniyor? Bugün şartlar çok daha iyi durumda. Engelleyici şartlar ortadan kaldırılmıştır. Geçmişin bütün pislikleri artık daha kolay gün ışığına çıkarılabilir. Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşiyor. Türkiye bu karanlığı mutlaka aşacaktır."

        Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ