Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Can Dündar'a 28 bin 650 lira para cezası verildi

        Serdar KULAKSIZ - İSTANBUL

        Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, 'Arkadaşın babası' isimli yazı dizisinde o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ile Binali Yıldırım'ın da arasında bulunduğu 9 kişiye hakaret ettiği gerekçesiyle 28 bin 650 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, gizliliğin ihlali suçlaması ile "Erdoğan'ın yumuşak karnı" ve "Fezlekeleri okumak hakkımız" başlıklı yazılarında hakaret iddialarına yönelik ise suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Dündar ifadesinde, "Yazdıklarım savunmamdır. Bütün yazdıklarımın arkasındayım. Yazdıklarımda hakaret kastım yoktur. Gerçeklerin ortaya çıkması amaçlanmıştır. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

        9 YIL 4 AYA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

        İstanbul 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya "Erdoğan'ın yumuşak karnı", "Fezlekeleri okumak hakkımız", "Arkadaşın babası" başlıklı yazıları ile aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'ın da bulunduğu 9 kişiye hakaret etmek ve gizliliği ihlal suçlarından 2 yıl 8 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle yargılanan Can Dündar katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım'ın avukatları da duruşmada hazır bulundu. Dündar'ı eşi Dilek Dündar da yalnız bırakmadı.

        BİRLEŞTİRME TALEBİ REDDEDİLDİ

        Dündar'ın avukatları "Erdoğan'ın yumuşak karnı" başlıklı yazının Dündar'ın MİT TIR'larına ait görüntüleri yayınladığı ve darbeye teşebbüsle suçlandığı davanın iddianamesinde de yer aldığını, müşteki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her iki dava dosyasının da müştekileri arasında yer aldığını belirterek her iki davanın birleştirilmesini istedi. Hakim, yargılamanın geldiği aşama, mevcut dava ile İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın tüm taraflarının aynı olmadığı, sadece Can Dündar'ın her iki dosyada da sanık olarak yer aldığı, birleştirme usulünün yasal olarak zorunluluk gerektirmediği gerekçeleriyle birleştirme talebinin reddine karar verdi.

        GAZETECİLİK YAPTIM

        Duruşmada savunma yapan Can Dündar, bir yazı dizisinden dolayı yargılandığını belirterek "Bu dosya kamuoyuna mal olmuş, üstüne yazılmış, çizilmiş, konuşulmuş önemli bir dosyadır. Yeni bir olay da değildir. Neden önemli? Burada şikayetçi sıfatıyla yer alan cumhurbaşkanının, başbakanken adının geçtiği bir dosyadır. Gazetecinin görevi kamuoyunu aydınlatmaktır. Cumhurbaşkanlığına aday olduğu bir dönemdi. Kamuoyu kime oy vereceğin bilmeliydi. Bir gazeteci olarak üstüme düşeni yaptığımı düşünüyorum. Ayrıca bu dosya benim hazırladığım bir dosya değil, devletin resmi görevlilerince hazırlanmış bir dosyadır. Dolayısıyla gazetecilik yaptığımı düşünüyorum" dedi.

        HAKARET İÇEREN CÜMLEM OLMADI

        Meslek hayatı boyunca kimseye hakaret etmediğini belirten Dündar, "Dosya içerisindeki bazı kelimelerin hakaret olarak algılandığını düşünüyorum. O cümleler bana ait değil. İzniniz olursa yazı dizisini savunmam olarak kullanmak istiyorum. Burada okumak istiyorum. İddianamede somut bir suçlama olmadığı için ancak kendi metnimi okuyarak savunmamı yapabileceğimi düşünüyorum. Hakaret etmediğimi yazı dizimi okuyunca siz de anlayacaksınız. Benim hakaret içeren bir cümlem olmadığı gibi bahse konu iş adamlarının hakaret içeren cümleleri vardır. Asıl onlar hakaretten yargılanmalı" dedi.

        YERİMDE GÖZÜNÜZ OLDUĞU BELLİ

        Can Dündar'ın savunmasını dava konusu köşe yazıları ve yazı dizisini okumak istemesi üzerine yargılamaya sesli ve görüntülü kayıt yapılarak devam edildi. Can Dündar'ın kullanacağı mikrofonlarda sorun çıkınca Dündar, hakime "Sizin oraya geçeyim" dedi. Hakimin, "Zaten yerimde gözünüz olduğu belli" diye yanıt vermesi üzerine salonda gülüşmeler oldu.

        BERAATİNİ TALEP ETTİ

        Son sözü sorulan Dündar, "Yazdıklarım savunmamdır. Bütün yazdıklarımın arkasındayım. Yazdıklarımda hakaret kastım yoktur. Gerçeklerin ortaya çıkması amaçlanmıştır. Beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

        ADLİ PARA CEZASI ÇARPTIRILDI

        Suçu işleme şekli, suç konusunun önemi, kast yoğunluğunu ve mağdurlardan ikisinin kamu görevlisi olduğunu dikkate alan mahkeme, sanığın şahsi durumu, sosyal ilişkileri, cezanın fail üzerindeki etkisini gözetip takdiren adli para cezasının seçildiğini belirtti. Can Dündar'ı, 955 gün karşılığı 28 bin 650 TL adli para cezasına çarptıran mahkeme, kararın kesinleşmesinin ardından cezanın ödenmesi için 8 ay süre verilmesine hükmetti.

        2 YAZIYA BERAAT

        Mahkeme, gizliliğin ihlali suçlaması ile "Erdoğan'ın yumuşak karnı" ve "Fezlekeleri okumak hakkımız" başlıklı yazılarında hakaret iddialarına yönelik ise suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

        GERÇEKLERİ YAZMAK SUÇ İSE SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

        Duruşma sonrası açıklama yapan Can Dündar, "Yazdığımız iki köşe yazısında hakaret bulunduğu iddiası mesnetsiz bulunarak beraat ile sonuçlandı. Öte yandan yazı dizisine bir ceza verildi. Adli para cezası verildi. Yazı dizisinde adı geçen kişilere hakaret ettiğimiz iddiasıyla mahkum edildik. Eğer gerçekleri yayınlama suç ise suç işlemeye devam edeceğiz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ