Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Dokunulmazlık teklifi TBMM Genel Kurul'a geliyor

        AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Anasaya Komisyonunun dokunulmazlıklarla ilgili raporunun 16 Mayıs Pazartesi Genel Kurulda görüşülmeye başlanabileceğini bildirdi.

        Turan, AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, son dönemlerde bazı milletvekillerinin dokunulmazlığı, terörle ilişkisine, yanlış faaliyetlerine kalkan yaptığını, bunun da toplum ve hukuk tarafından kabul edilemez olduğunu söyledi.

        Meclis'te dün istenmeyen görüntülerin yaşandığını belirten Turan, AK Parti olarak bu tabloların yaşanmaması için azami gayret ettiklerini, sağduyulu davrandıklarını dile getirdi. Turan, şöyle devam etti:

        "Grup başkanvekillerinin görevi ekiplerine sahip olmak, onları suhulete davet etmek olmasına rağmen dün bazı partilerin grup başkanvekillerinin ne kadar saldırgan olduğunu, olayların içinde tahrik edici şekilde yer aldığını üzülerek gördük. Tabii ki çıkan tablodan biz de üzüntü duyuyoruz ancak orada çıkan tablonun da tüm kamuoyu tarafından anlayışla karşılanmasını ümit ediyoruz. Ümit ederim, bundan sonra böyle bir kötü görüntü olmaz. Anayasal sistem içinde kurumların nasıl çalışacağı belli. 'Kavga ettim, komisyona ara verdirdim' tavrını AK Parti kabul etmez. Kavga da gerginlik de olsa biz Anayasa'nın bize verdiği yetki ve milletin verdiği görev içinde dokunulmazlıkların komisyondan geçeceğini söylemiştik ve dün geç saatte dokunulmazlıklar komisyondan geçmiş oldu."

        Turan, dokunulmazlıklarla ilgili bundan sonraki takvimin yine Anayasa'da, İçtüzük'te belirtilen şekliyle devam edeceğini bildirdi.

        Konuyla ilgili bir rapor aşamasının olduğunu, bu hafta veya gelecek hafta komisyonun raporunu diğer partilerin muhalefet şerhleriyle beraber hazırlayacağını aktaran Turan, "Sonraki hafta yani 16 Mayıs Pazartesi diğer partilerin de gruplarıyla görüşerek takvimi işletmek istiyoruz. Ümit ederim, 16'sının olduğu pazartesi günü genel kurulda komisyonun raporu ve kararı görüşülmeye başlanır. İki aşama oylama oluyor. 16'sında başlayan süreci, akşam geç saatte bitirsek de 19'unda törenden önce olmak kaydıyla 18'inin akşamı ikinci oylamayı yaparız diye ümit ediyorum. Bu takvim, hem genel merkezin hem de diğer partilerin onayıyla olacak bir takvimdir. Normal işleyişi takip ettiğimizde 16'sının olduğu pazartesi günü bu görüşmeler başlar diye düşünüyorum." dedi.

        Turan, "Komisyonda yaşanan gerilim belli ki Genel Kurula da yansıyacak. Tansiyonu düşürmek için şimdiden alınacak bir önlem var mıdır?" sorusu üzerine Meclis'te her vekilin eşit derecede, hatta partisinin büyüklüğüne bakmaksızın eşit sürede konuşma ve oy hakkının olduğunu aktardı.

        Meclis'in nasıl çalışacağının İçtüzük'te belli olduğunu anlatan Turan, "Tedbir alacağız, almayacağız tarzı söylemleri doğru bulmuyorum. İçtüzüğün verdiği haklar çerçevesinde konuşmaları yapacağız. Toplum ve kamuoyu ile dokunulmazlığa ilişkin beklentilerimizi ifade edeceğiz. Bizim tanıdığımız bir tane değer var. Millete verdiğimiz borcumuz, milletin bize verdiği emanet. Kimseden korkarak, Meclis'e adeta hendek kazdırarak adım atmayız. Meclis hendek kazma yeri değil. Biz tedbirimizi nasıl alacağımız biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ