Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Sahte reçete operasyonunda şüpheliler sağlık kontrolünden geçirildi

        İstanbul merkezli, 32 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan şüpheliler sağlık kontrolünden geçirildi.

        Sahte reçete ve sağlık raporlarıyla aldıkları yüksek fiyatlı ilaçları, yurt dışına gönderdikleri iddia edilen organize suç örgütüne yönelik, İstanbul merkezli Ankara, Diyarbakır, Adana, Mersin, Antalya, Hatay, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Malatya, Ağrı ve Mardin'in de aralarında bulunduğu 32 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 90'ı doktor, hemşire, ve eczacı toplam 107 kişiden 94'ü Bayrampaşa Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

        Çevik kuvvete ait minibüslerle geniş güvenlik önlemleri altında hastaneye getirilen şüpheliler, sağlık kontrollerinin ardından Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

        AA

        GAZETE HABERTÜRK'TEN NİHAT ULUDAĞ'IN HABERİNE GÖRE;

        İstanbul merkezli 32 ilde eşzamanlı sahte reçete operasyonu düzenlendi. Aralarında 1 profesörün de bulunduğu 110 kişi gözaltına alındı. Türk, Suriyeli ve Iraklı çete liderlerinin SGK’yı 200 milyon dolandırdığı belirlendi

        İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kanser, diyabet, psikotrop ve organ naklinde kullanılan pahalı ilaçların sahte reçetelerle temin edildiğini ve SGK’nın milyonlarca lira dolandırıldığını belirledi. İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla yürütülen soruşturmada, doktorlar tarafından reçete düzenlenen yüzlerce hasta polis tarafından adım adım izlendi.

        Hastaların reçetelerine yazılarak eczanelerden alınan ilaçları kullanıp kullanmadığı da fiziki olarak takip edildi. Kanser ilacı yazılan 7 ağır kanser hastası polis tarafından takip edildi. Ancak reçetelerine yazılan ilaçların hastalara verilmediği belirlendi. Polis takibi sırasında isimleri kullanılarak reçete düzenlenen 7 kanser hastası hayatını kaybetti. Polis takip ettiği kanser hastalarının cenaze törenlerine dahi katıldı.

        Sahte reçete tezgâhının ortaya çıkartılmasının ardından polis, İstanbul merkezli 32 ilde 266 noktaya şafak operasyonu düzenledi. Aralarında çok sayıda doktor ve eczacının da bulunduğu 110 kişi gözaltına alındı. İstanbul Fatih’te çetenin Türk lideri Behçet A. ve Nimet A. ile Suriyeli lider Mallak H. çok sayıda ilaçla birlikte yakalandı.

        Operasyonda, Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Mehmet Orhan Ayyıldız da gözaltına alındı. İlaç çetesi üyelerinin, birlikte çalıştıkları doktorlara yazdırdıkları, kanser, psikotrop, organ nakli, diyabet ilaçlarını anlaşmalı oldukları eczanelerden alarak piyasaya sattıkları belirlendi. Çetenin SGK’yı en az 200 milyon TL dolandırdıkları belirlendi.

        SURİYE VE IRAK’A İLAÇ

        Çete üyeleri tarafından SGK’dan bedelsiz olarak alınan ilaçların büyük bir bölümünün Suriye ve Irak’a götürüldüğü, PKK ve PYD’ye dahi bu ilaçlardan satıldığı öğrenildi. Çete üyelerinin aldığı ilaçlar içerisinde bulunan “psikotrop” etken maddeli ilaçların, normal kişilere verildiği zaman, halüsinasyon görmeye neden olduğu ve genelde canlı bombalara verilen ilaçlar olduğu öğrenildi.

        ‘BEDELINI ÖDERLER’

        Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, operasyonla ilgili “Bu hukukun devreye girdiği bir süreç. Yanlış yapan bedelini öder, ödemelidir de” dedi.

        SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

        Çeteliderleri anlaşmalı oldukları doktorlara bulunması zor ve pahalı kanser ilacı, hemetoloji ilaçları, psikotrop ilaçları, epilepsi ve diyabet ilaçlarını yazdırıyor. Daha sonra bu reçeteler ile yine anlaşmalı oldukları eczanelerden ilaçlar alınıyor. Bazı hastaların bilerek reçete yazılmasına göz yumduğu belirlenirken, bazı hastaların adlarına hazırlanan reçetelerden haberlerinin olmadığı belirlendi.

        ÖLÜLERİ AMELİYAT EDİPDEVLETİ DOLANDIRDILAR

        İstanbul merkezli ilaç kaçakçılığı operasyonunda, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ekipleri özel bir hastanede inceleme yaptı. Hastane kayıtlarında yaklaşık 500 veri girişinin sahte olduğunu tespit eden ekipler, sahte veri girişiyle hastaların hastanede muayene olmuş, tedavi edilmiş ve yatmış gibi gösterilerek devletten haksız yere binlerce lira katkı payı alındığını belirledi.

        İncelemede, ayrıca, yurtdışında yaşayan ve daha önce vefat etmiş, 9 hastanın burada ameliyat edilmiş gibi gösterildiğinin tespit edildiği öğrenildi. Hastane çalışanı 36 kişi gözaltına alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ