Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: Dokunulmazlık kararı ne olursa olsun demokrasi mücadelesi HDP etrafında şekillenecek

        HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Halkımızdan, dokunulmazlıklara ilişkin oylama sonucu ne olursa olsun demokrasi mücadelesinin HDP etrafında devam edilmesiyle ilgili güçlü bir mesaj aldık." dedi.

        Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, dokunulmazlık teklifinin Genel Kurul'a gelip gelmeyeceğine ilişkin AK Parti'den kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını bildirdi. Baluken, dokunulmazlık teklifinin görüşülmesi için uygun bir takvimin bulunmadığını savunarak, AK Parti'nin grup önerisi ile dokunulmazlık görüşmelerini öne çekmesinin "etik dışı" bir uygulama olacağını belirtti.

        İdris Baluken, şöyle devam etti:

        "AKP kendisine verilen talimatlar doğrultusunda hızla bu darbe tasarısını Genel Kuruldan geçirmeye çalışacak. Haftasonu AKP'nin kongresi var. Kongreden önce bunu hemen bitirmek istiyorlar. Kongreden sonra bakanlar, grup başkanvekilleri ve komisyon başkanlarıyla ilgili belli ki yeni bir takım tasfiyeler yapılacak. İkinci önemli amaçta bu sürecin tüm sorumluluğunu Davutoğlu'na yıkmak istiyorlar. AKP, ülkenin kaderini yakından etkileyecek olan bir anayasa değişikliği teklifini Meclise getirmeye çalışıyor."

        HDP olarak 10 ilde 100'e yakın toplantı yaptıklarını ve halkın görüşlerini aldıklarını aktaran Baluken, "Halkımızın 'irademe dokunma' mesajını büyük bir memnuniyetle Türkiye kamuoyuna ifade etmek istiyorum. Bu halk toplantılarında öne çıkan vurgu, demokratik siyasi çözüm ve yöntemlerde ısrardı." diye konuştu.

        Yaptıkları toplantılarda güçlü mesajların ortaya konulduğunu vurgulayan Baluken, mesajların kendileri için önemli olduğunu, dokunulmazlıklara ilişkin oylama sonucu ne olursa olsun demokrasi mücadelesinin HDP etrafında devam edilmesiyle ilgili güçlü bir mesaj aldıklarını ifade etti.

        Baluken, HDP'nin Genel Kurul görüşmelerinde büyük bir duyarlılık içerisinde olacağını belirterek, "Umarız ki Genel Kurulda linç saldırılarına başvurmazlar. Yarınki Genel Kurulda da tavrımız sözümüzle tarih yazmak olacak." dedi.

        Baluken, bugün HDP Grubu ve MYK olarak son toplantılarını yapacaklarına dikkati çekti.

        "MİT'in açıklamış olduğu bir bilgi var. 19 Mayıs'ta İŞİD'in Anıtkabire saldıracağı yönünde. Nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Baluken, İŞİD saldırıları öncesinde istihbarat raporlarının ilgili kurumlara ulaştırıldığını ama buna rağmen patlamaların yaşandığını, böylesi bir istihbarat varsa gerekli bütün önlemlerin alınması ve saldırıların önüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.

        Baluken, "Genelkurmay Başkanının düğüne gitmesi tartışılıyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, "Utanç verici bir durumdur. Hiçbir izahatı ve açıklaması yoktur. Henüz asker cenazeleri yerdeyken, sıcak bölgede çatışma devam ediyorken düğüne koşturması doğrusu haklı reaksyonları ortaya çıkarmıştır." yanıtını verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ