Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 4 ilde 'paralel' operasyonu: Gülen'in yeğeni dahil 71 gözaltı

        Neşet DİŞKAYA/İZMİR

        İzmir, Manisa ve Isparta'da "Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" soruşturması kapsamında sabah erken saatlerde 80 adrese baskını yapıldı. İzmir'deki operasyonda aralarında Fethullah Gülen'in yeğeninin de bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı, Manisa'da isecemaatin, sivil emniyet imamlarıyla, onlarla bağlantılı polislere yönelik operasyonda 20 kişi gözaltına alındı.80 kişilik gözaltı listesinde, Fethullah Gülen'in de adının bulunduğu öğrenildi. Isparta'da isearalarında iş adamları ve Süleyman Demirel Üniversitesi personelinin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Muğla'da düzenlenen operasyonda 12 kişi gözaltına alındı.

        İzmir'de yürütülen 'paralel yapı' soruşturması kapsamında, sabah erken saatlerde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri özellikle Karşıyaka, Çiğli, Aliağa ve Bergama ilçelerinde yaklaşık 80 adrese eş zamanlı baskın yaptı. Yapılan baskınlarda, gözaltı listesinde ismi bulunan 80 kişiden 29'u gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler arasında Fethullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen ile işadamlarının yanı sıra 'parelel yapı'nın kayıtlarını tuttuğu ileri sürülen muhasebecilerin de bulunduğu bildirildi. Operasyon kapsamında Bakırçay Sanayici ve İşadamları Derneği'nde de arama yapıldı.

        MUHASEBE KAYITLARI

        Terör ekipleri tarafından yapılan operasyonun, 'paralel yapı'nın özellikle İzmir'in kuzey kesiminin gelir ve gider kayıtlarını tutan ve cemaat ile bağlantılı bir muhasebecinin getirdiği kayıtlarda yapılan incelemeler sonrası yapıldığı bildirildi. Özel bir programda hazırlanmış ve şifrelenmiş muhasebe kayıtlarında cemaate kurban ve himmet adı altında finans desteğinde bulunan kişilerin isminin bulunduğu ileri sürüldü.

        MANİSA'DA EMNİYET İMAMLARINA GÖZALTI

        Paralel yapı iddiasıyla Manisa merkezli 5 ildeki operasyonlar ise cemaatin, sivil emniyet imamlarıyla, onlarla bağlantılı polislere yönelik yapıldı. Gözaltına alınan 20 kişi arasında yeralan emniyet imamlarının, farklı kurum ve kuruluşlarda görev yaptıkları ancak polislerden sorumlu oldukları, onları çalışmalarda yönlendirdikleri önesürüldü. Bu operasyonda, gözaltına alınanların da Manisa Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü açıklandı. (DHA)

        ISPARTA'DA 10 GÖZALTI

        Isparta'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda 10 kişi gözaltına alındı.

        Alınan bilgiye göre, Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenledi.

        Operasyonda, aralarında iş adamları ve Süleyman Demirel Üniversitesi personelinin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. (AA)

        MUĞLA'DA 12 GÖZALTI

        Muğla Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Organize, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin sabah saatlerinde gerçekleştirdiği 'FETÖ' ve 'Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin operasyonda 12 kişi gözaltına alınırken, bir kişinin ise yurt dışında olması nedeniyle yakalanamadığı öğrenildi.

        Gerçekleştirilen operasyonda mermerci, avukat, inşaat müteahhiti ve değişik iş kollarından iş adamları bulunuyor. FETÖ ve Paralel Devlet Yapılanmasına ilişkin iş adamlarına yönelik gerçekleştirilen operasyon ile ilgili Muğla Valiliğinden yapılan açıklamada, "Son zamanlarda Ülke genelinde düzenlenen operasyonlarla legal görünümlü FETÖ/Paralel Devlet Yapılanmasının ülke güvenliği için tehdit unsuru olduğundan hareketle; Muğla merkez ve ilçelerinde yapılanmanın deşifre edilmesi amacıyla, Emniyet Müdürlüğümüz KOM, TEM ve İstihbarat Şubelerince ortaklaşa yapılan çalışmalar tamamlanarak 17.05.2016 günü 'Suç İşlemek için Örgüt Kurma ve Üye Olma, Örgüte Finansal Destek Sağlamak, Milli, Dini ve İnsani Duyguları istismar etmek suretiyle Himmet adı altında Yardım toplama gibi' suçları işlediği iddiasıyla şu ana kadar 13 şüpheli Muğla merkez ve ilçeleri ile Denizli ilinde yakalanarak gözaltına alınmışlardır.

        Yakalanan bazı şüphelilerin ev, iş yerleri ve şirketlerinde de aramalar gerçekleştirilmiştir. Gözaltına alınan şüpheliler ile ilgili adli soruşturma işlemleri Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmektedir" denildi. (İHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ