Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargı milletvekillerine nasıl dokunacak?

        HABERTÜRK

        TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması kabul edildi. Peki, bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

        531 milletvekilinin katıldığı oylamada, 376 milletvekilinin verdiği "evet" oyuyla dokunulmazlıkların kaldırılması referanduma kalmadan Meclis'ten geçmiş oldu. Kabul edilen teklif Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onaylayıp Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra yürürlüğe girecek.

        Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ise yargı süreci başlayacak. Çoğunluğu soruşturma aşamasında olan dosyalar görüşüldükten sonra ya davaya dönüşecek, ya da düşmüş olacak.

        3 SORU 3 CEVAP

        1- Bütün vekillerin dokunulmazlığı kalkmış oldu mu?

        Hayır, hakkında fezleke olan 138 vekili ilgilendirdi.

        2- Kimler yargılanacak?

        Haklarında fezleke olan milletvekilleri.

        3- Dokunulmazlığı kalkan vekillerin milletvekilliği düşecek mi?

        Yargılanıp kesin hüküm verildiğinde milletvekilliğine engel bir ceza ise otomatikman düşer. Bunun için Yargıtay kararının Meclis Genele Kurulu'nda okunması gerekiyor.

        Yürürlüğe girmesinden sonraki süreci ise AK Parti'de hakkında en çok fezleke bulunan isim Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar HABERTÜRK TV ekranlarında yargı sürecini anlattı.

        Tayyar, Adalet Bakanlığı bünyesinde yeni bir birim kurulmasının gündemde olduğunu söyledi. "777 dosya ile ilgili yargı süreci kontrollü yürütülmezse her dosya canlı bombaya dönüşebilir" diyen Tayyar şunları söyledi:

        "Başsavcılar üzerinden dosyaların takibi sağlanmalı. Savcılar üzerinden giderse sıkıntı olabilir. Dosyalar yargıya intikal ettikten sonra paralel, marjinal gruplara mensup savcılar ya da hakimler siyasetin gündemini değiştirebilir. Adalet Bakanımızla konuştuk. Cumhuriyet Başsavcılıklarında yeni birimler oluşturulabilir. Bir anda yargı siyaset gündemini tayin edebilir. Buna karşı Adalet Bakanlığı gerekli tedbirleri alıyor. Bu fezlekelerin yüzde 70-80'i soruşturma aşamasında. Çoğuyla ilgili takipsizlik bile verilebilir, dava bile açılmayacak. Dava olan çok az. Görev savcılara düşecek. Savcılıkların takınacağı tavır önemli."

        "SİYASET ÜZERİNDE VESAYET OLUŞTURULABİLİR"

        AK Partili Şamil Tayyar sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Genelge ile düzenlenebilecek konular. Milletvekili ile ilgili dosyayı başsavcı bakacak, ifadeyi başsavcı alacak ya da görevlendirdiği savcı yapacak. Son HSYK seçimlerine baktığımızda 4-5 bin paralel mensubu hakim, savcının varlığından herkes haberdar oldu. Bunların neler yapabileceklerini bilemiyoruz. Örnekleri görünce, alınan bu tedbir yaşanan uygulamalardan kaynaklanıyor. Bu sürecin siyaset üzerinde vesayet oluşturma kaygısı elbette var. Mesele dokunulmazlıkları kaldırmak değil."

        HDP ANAYASA MAHKEMESİ'NE Mİ GÖTÜRECEK?

        Dokunulmazlıkların kaldırılması kararından en çok etkilenecek parti olan HDP, kararı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceği yönünde iddialar ortaya atıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ