Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'un fethinin 563. yıldönümü Yenikapı'da saat 17.00'deki törenle kutlacak

        İstanbul'unFethi'nin 563. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Fetih Şöleni'ne katılmak isteyenler Yenikapı Miting alanını doldurdu.

        Katılımcıların çantaları ve üzerleri arandıktan sonra miting alanına alındı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alanda ambulanslarda hazır bekletiliyor. Öte yandan bazı katılımcılar da vapur ile alana geldi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü dolayısıyla Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Fetih Şöleni"nde yaptığı konuşmasında, "İstanbul'u anmadan tarih yazmaya kalkarsanız mürekkebiniz kurur, kaleminiz körelir. İstanbul'u görmeden, İstanbul'u yaşamadan geçen ömür eksiktir. Onun için bu şehrin kıymetini çok iyi bilmeliyiz. İstanbul, bizim için sevgili Peygamberimizin övgüsüne, müjdesine mazhar olmasıyla ayrıca önemlidir. Çağ kapatıp çağ açan, tarihin gördüğü en muhteşem zaferlerden biri olan İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü mübarek olsun, kutlu olsun." dedi.

        "BU MEMLEKETİ BİZDEN KOPARMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEYECEKTİR"

        "Fetihten sonra bize artık ne İstanbul'dan ne Trakya'dan ne Anadolu'dan hicret yoktur"diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şölye devam etti:

        "Sadece Akdeniz'e değil Avrupa'ya da bir kısrak başı gibi uzanan bu memleketi bizden koparmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Bölücü terör örgütünü koçbaşı gibi kullanıp ülkemize saldıranların derdi ne Kürt kardeşlerimizdir ne de o bölgedir. Onların derdi fethin intikamını almaktır. İşte gördünüz, kullandıkları kuklalar açtıkları çukurlara gömüldüler."

        "100 YIL ÖNCESİNİN HASTA ADAMININ VARİSİNİ, GELECEĞİN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ HALİNE GETİRECEĞİZ"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu millet yüz yıl önce, hasta adam ilan ettikleri Osmanlı'nın küllerini havaya savurmanın hevesiyle Çanakkale'de, Kut'ül Amare'de, Kafkas cephesinde tüm güçleriyle üzerine saldıranlara, hak ettikleri cevabı vermişti. Kurtuluş Savaşı sonunda adeta küllerinden yeniden doğan son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti, bu yıl 93. yıl dönümünü geride bırakıyor. İnşallah, 2023 hedeflerimize ulaşarak, 100 yıl öncesinin hasta adamının varisini, geleceğin en büyük 10 ekonomisinden biri haline getireceğiz." diye konuştu.

        "ÜMİTLERİNİ TÜRKİYE'YE BAĞLAMIŞ DURUMDALAR"

        Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Fetih Şöleni"nde halka seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nereden nerelere geldik. Bize bunu layık görmeyenler şimdi aslını görüyorlar. Çünkü, bizim fiilimizin ulaştığı yere ülkemizdeki birileri var ya onların hayalleri bile ulaşamaz. Bizi dünyada seven var, sevmeyen var. Bize çok dua eden toplumlar da var ama maalesef hiçbirinin imkanları bizden daha ileri değil. Onlar da ümitlerini Türkiye'ye bağlamış durumdalar, size bağlamış durumdalar, bize bağlamış durumdalar." dedi.

        "EN BÜYÜK KALKINMA SEFERBERLİĞİNİ BİZ GERÇEKLEŞTİRDİK"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'de iktidarda olduğumuz 13 yıl içerisinde cumhuriyet tarihinin en büyük kalkınma seferberliğini biz gerçekleştirdik. Bize ne dediler? 'Boğazın altından tünel, metro yapamazsınız' dediler. Niye yapamayalım? Benim ecdadım Osmanlı, projesini yapmış. Osmanlı, projesini yapmış, bunlar 'Yapamayız' diyorlar. Ne oldu yaptık mı? Yaptık." diye konuştu.

        DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

        Dokunulmazlıklarla ilgili parlamentoda iktidar partisinin vermiş olduğu teklifin görüşüldüğünü ve 376 kabulle geçtiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Bu ne demektir? Yargı parlamentoya fezlekeleri gönderiyor ve bu fezlekeler rafa konuyordu. Şimdi rafa konmuyor. O tarih itibarıyla bu fezlekeler, 168 milletvekilini kapsayan fezlekeler ve bu fezlekeleri şu anda parlamento oyladı ve yargıya gönderiyor. Onun için de şu anda Meclis Başkanlığında. Bundan sonra kalan yargının, yargının vereceği kararla da sizin bu arzularınız, inanıyorum Allah'ın izniyle yerine gelecek."

        "COĞRAFYAMIZDAKİ BİN YILLIK VARLIĞIMIZI HALA KABUL ETMEYENLER VAR"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anlaşılıyor ki medeniyetimizin bin 400 yıllık ışığı, hala birilerini rahatsız ediyor. Anlaşılıyor ki coğrafyamızdaki bin yıllık varlığımızı hala kabul etmeyenler var. Fethin 600 yıla yaklaşan acısının da hala taze olduğunu görüyoruz. Biz unutsak da onlar unutmuyor, biz uyusak da onlar uyumuyor. Biz kendilerine ne kadar yaklaşırsak yaklaşalım, onlar asıl hedeflerinden, asıl niyetlerinden, asıl rüyalarından vazgeçmiyorlar. Onun için biz de unutmayacağız, onun için uyumayacağız, onun için kendimiz olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz." diye konuştu.

        İstanbul'unFethi'nin 563. yıl dönümünde Başbakan Binali Yıldırımkürsüye gelerek konuşma gerçekleştirdi. Yıldırım, "Fetih ruhu filizlenmesin diye terörü başımıza bela ettiler. Okyanus ötesinden Türkiye'de yol biçmeye kalktılar.Halkın irfanı tuzakları yendi. Erdoğan'a sahip çıkarak vefasını gösterdi." dedi.

        İşte Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

        Aziz milletime selam ve saygılarımı iletiyorum. Aziz İstanbullular bizim inancımızda fetih iyiliğin kapısını açmaktır. Farklılıklarımızı zenginlik saymak, her renkten insanı bir arada yaşatmaktır. Fetih, çağ açıp çağ kapatmaktır. Fetih Çanakkale'de geçilmez olmak, Dumlupınar'da düşmana haddini bildirmektir. Millet olarak ayağa kalkmaktır. Tarih yazmaktır. Şimdi yeniden fetih ruhuyla ayağa kalkmanın zamanıdır İstanbul. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kenetlenerek tarih yazma zamanıdır. Fetih ruhu filizlenmesin diye terörü başımıza bela ettiler. Okyanus ötesinden Türkiye'de yol biçmeye kalktılar.Halkın irfanı tuzakları yendi. Erdoğan'a sahip çıkarak vefasını gösterdi.

        GERÇEK BOYUTLARDA OSMANLI KADIRGASI

        Bin 200 kişilik ekiple organize edilen Fetih Şöleni için çalışmalar tamamlandı. Özel Fetih Gösterisi için sahne üzerine hidrolik platformlarla hareket eden 3 boyutlu toplar yerleştirildi. 450 metrekarelik LED ekran, sis, alev makineleri de sahnedeki yerlerini aldı. 3D boyutlu gösteriye entegre olarak leventler tarafından çekilecek gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası da alanda hazır bekletiliyor.

        İstanbul'un fethinin 563. yıldönümü bugün Yenikapı miting alanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla kutlanacak.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, “Fetih Şöleni” için bin 200 kişilik ekiple sürdürülen son hazırlıklar dün tamamlandı. Özel Fetih Gösterisi için sahne üzerine hidrolik platformlarla hareket eden 3 boyutlu toplar yerleştirildi. Yağıştan etkilenmemeleri için montajları son güne bırakılan 450 metrekarelik LED ekran, sis, alev makineleri de yerleştirildi. 3D boyutlu gösteriye entegre olarak, leventler tarafından çekilecek gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası da alanda hazır bekletiliyor.

        500’DEN FAZLA OYUNCU

        Fatih Sultan Mehmetd ile askerlerinin İstanbul’u fethini temsili olarak gösterecek 500’den fazla oyuncu ve dönemi yansıtması için yeniden üretilen kıyafetlerle araç gereçler için de sahne arkasında dev çadırlar kuruldu.

        Vatandaşların gösterileri rahat izleyebilmesi için de farklı bölgelere 9 dev ekran yerleştirildi. Ayrıca etkinlik alanında on sağlık çadırı, ambulansların kalabalık içerisinde hızlı müdahale edebilmesi için güzergâhlar, vatandaşların alana kolay ulaşabilmesi için 150 güvenlikli giriş kapısı, 6 noktada mobil tuvalet ve şadırvanlar, su dağıtım noktaları oluşturuldu.

        Öte yandan, fetih dolayısıyla Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni bugün ziyaret edeceklere çeşitli hediyeler sunulacak. Müzenin 563. ve 1453. ziyaretçilerine fetih tablosu, hepsine bir yüzünde Fatih’in tuğrası, diğer yüzünde müzenin siluetinin yer aldığı “hatıra para” verilecek.

        Ziyaretçiler ayrıca Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun, Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde yer alan tam panoramik resim üzerinden anlatacağı fetih gününü de tüm yönleriyle dinleme imkânı bulacak. 4. Uluslararası Fetih Kupası kapsamında 44 ülkeden Türkiye’ye gelen 455 okçu ise, geleneksel kıyafetleriyle İstiklal Caddesi’nde yürüdü. Vatandaşlar ve turistlerin ilgisini çeken okçular, bugün final için yarışacaklar.

        İSTANBUL'un fethinin 563. yıl dönümü kutlaması için geri sayım sürüyor. Yenikapı Etkinlik Alanı'ndaki kutlamada 9 bin polis görev yapıyor. "Fetih Şöleni"nde herhangi bir olay yaşanmaması için 5 helikopter, 1 denizaltı, 1 fırkateyn, 3 sahil güvenlik teknesi ve 27 polis dedektör köpeği de kutlama boyunca alan çevresinde hazır bulunacak.

        GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

        Fetih şölenine katılmak için vatandaşlar karadan ve denizden Yenikapı'ya gelmeye başladı. Yenikapı gösteri alanına girişte 3 ayrı arama noktası oluşturuldu. Marmaray'dan çıkan vatandaşlar sahil yoluna güvenlik bariyerleri arasında yürüyerek geliyor. Deniz yoluyla, teknelerle gelenler de sahilde oluşturulan koridordan alana alınıyor.

        SİVİL UÇUŞLAR YAPILMAYACAK

        Görevli 5 helikopterden ikisi sürekli olarak miting alanının üzerinde devriye uçuşu yapacak. Biri Skorsky olmak üzere 3 yedek helikopter de herhangi bir olaya karşı hazır bekletilecek. Şölen boyunca Yenikapı miting alanının üzerinde sivil uçuşlara kapalı olacak.

        38 İLÇEDEN 5 BİN OTOBÜS

        İstanbul'un 21 ilçesindeki 26 iskeleden 146 vapur, şölene katılmak isteyen vatandaşları Yenikapı İskelesi'ne götürüyor. 38 ilçeden de 5 bin 5 otobüsle vatandaşlar miting alanına taşınıyor.

        OKÇULAR TEKKESİ SAHNE ALDI

        Fetih kutlamaları saat 17:00'de başlaması planlanırken, dünyanın ilk spor kulübü anonsuyla saat 16:00'da okçular tekkesi üyeleri sahneye çağırıldı. Kulüp sporcuları gösteri atışları yaptı.

        CUMHURBAŞKANLIĞI MUHAFIZ ALAYI BANDO TAKIMI DA SAHNEDE

        Okçular tekkesinin ardından Cumhurbaşkanlığı muhafız alayı bando takımına bağlı askerler sahneye çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ