Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul’un fethinin 563’üncü yıldönümü Yenikapı'da kutlanacak

        Serkan AKKOÇ/GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul’un fethinin 563’üncü yıldönümü, dev platformda 3 boyutlu olarak kutlanacak. Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü, Yenikapı miting alanındaki kutlama hazırlıkları, yurtiçi ve yurtdışından uzmanlardan oluşan bin 200 kişilik ekiple 1 aydır sürüyor.

        ÖZEL TASARIM HAVAİ FİŞEK

        İBB’den yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katı- lacağı kutlama töreninde “563” kişilik Mehteran Birliği konser verecek, Türk Hava Kuvvetleri Türk Yıldızları gösteri sunacak. Özel tasarımlı havai fişek gösterisi de kutlamalara ayrı bir renk katacak.

        Kutlamalar için yurtiçi ve yurtdışından uzmanlardan oluşan bin 200 kişilik ekip 1 aydır çalışıyor.

        GÜVENLİK VE SAĞLIK TEDBİRLERİ

        Etkinlik günü alana gelecek vatandaşların giriş çıkışlarını rahat yapabilmesi, sağlık ve güvenlik hizmetlerinin de aksatılmaması için bir dizi tedbir alındı. Buna göre seyirciler etkinlik alanına 150 kapı- dan giriş-çıkış yapabilecek. Alanda, 2 büyük çadır hastane, 10 sağ- lık noktası, 70 ambulans, 600 sağlık personeli, 6 mescit, 6 noktada mobil tuvalet ve şadırvan, 20 su dağıtım noktası, gösterinin izlenebilmesi için 9 dev ekran bulunacak. Sahnede 540 metrekarelik bir led ekran, hidrolik platformlarla hareket eden dev Osmanlı topları da bulunacak. Etkinliği 18 kamera canlı yayınlayacak. İşaret dilinin yanı sıra İngilizce, İspanyolca, Arapça, Fransızca ve Rusça da yayın yapılacak. Tören, 8 profesyonel fotoğrafçıyla fotoğraflanacak. Protokol bölümünde yabancı misafirler için simültane tercüme sistemi kurulacak.

        TÜRK YILDIZLARI GÖSTERİ YAPACAK

        Dört bölümden oluşacak etkinliğin birinci bölümünde şiir dinletileri yapılacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği Mehteran Grubu sahne alacak. Bu bölümde, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da konser verecek. İkinci bölümde Türk Yıldızları gösterisi, üçüncü bölümde protokol konuş- maları, dördüncü bölümde ise “Özel Fetih Gösterisi” yapılacak. Final ise havai fişek gösterisiyle olacak.

        Topkapı’daki Panorama 1453 Tarih Müzesi’nden bir enstantane

        TOPLAR BİRE BİR AYNI

        1 milyon katılımcıyı ağırlayabilecek kapasitede planlanan kutlama töreni için alanda, 4 bin 500 metrekarelik sahne kuruldu. Ayrıca “dünyanın en büyüğü” olarak lanse edilen, İstanbul surları formunda hazırlanan dev “3D mapping” sahnede, bir çağı kapatıp yeni bir çağ açan Fatih Sultan Mehmed ile askerlerinin İstanbul’u fethi, 3 boyutlu olarak canlandırılacak. Fetih; ger- çek çekim, 3D animasyon, gerçek boyutlu gemi modelleri, dönem toplarının birebir modelleri ve tiyatral gösteri entegrasyonu ile alandaki izleyicilere yaşatılacak. Tiyatral gösteride yer alan 500 kişilik oyuncu kadrosu, dönemin kıyafetlerini giyecek, araç-gereç ve silahlarının bire bir modellerini kullanacak

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ