Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Pervin Kaplan: Sorunun ‘kökü’nü anlamayan yanlış şık işaretliyor

        PERVİN KAPLAN - GAZETE HABERTÜRK

        YAZI DİZİSİ 4

        TIP ve mühendislikler başta olmak üzere sayısal Matematik Fen (MF) puanlarıyla tercih yapacak adayların girmesi gereken sınavlardan biri Matematik (LYS-1), diğeri de Fen Bilimleri (LYS-2) sınavları. Bu sınavlardan LYS-2 öğrencilerin başarısızlık oranlarının en yüksek olduğu sınav.

        460 bin 362 adayın başvurduğu LYS-2, 25 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Saat 10.00’da başlayacak sınav, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. Fizik, kimya ve biyoloji testi olmak üzere her biri 30’ar soruluk 3 test yer alacak.

        Her testin süresi 45 dakika olacak. Yani her soru için adayların 1.5 dakikaları olacak. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar fizik ve kimya testlerinin süresi içinde ve üçüncü test olan biyolojinin ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan çıkamayacak.

        6 YIL ÖNCE ORTALAMALAR YÜKSEKTİ

        Gelelim bu sınavdaki 30’ar sorudan oluşan testlerin doğru yapılma ortalamalarına... Başarısızlık oranı en yüksek olan fizik testinde bu oran 6.48 oldu. 2010’da ise bu testin ortalaması 9.50’ydi.

        Başarısızlıkta ikinci sırada kimya testi var. Bu testin geçen yıl ortalaması 8.75 olurken, 6 yıl önce bu oran 14.10’du. Biyoloji testinde ortalama 9.78, bu testteki ortalama da diğerlerinde olduğu gibi 6 yıl önce daha yüksekti.

        2010 yılında adaylar ortalama 12 soruyu doğru yapmıştı. Peki hem ulusal hem de uluslararası sınavlarda başarısızlık oranı yüksek olan Fen Bilimleri Sınavı’nı (LYS-2) çözerken adaylar hangi hataları yapıyor ve nelere dikkat etmeleri gerekiyor? Bu sorularımıza Final Eğitim Kurumları uzmanları yanıt verdi.

        SORUYU DOĞRU OKUYUN:

        Adaylar soruları doğru okuyamıyor. Özellikle “Kesinlikle doğrudur “ veya “Kesinlikle yanlıştır” , “Hangisi doğru olabilir?” türündeki sorularda hata yapıyor.

        İŞLEM HATASI:

        Matematik sorularında da sık rastlanan işlem hataları bu testte de tekrarlanıyor. Matematiksel işlem gerektiren sorular çözülürken dikkat edilmeli, acele etmeden kontrol edilmeli.

        SORU KÖKÜNE DİKKAT:

        Yorum getiren sorularda yapılan hataların nedeni soru kökünün iyi okunmamasından yani doğru anlaşılmamasından kaynaklanıyor.

        EN ÇOK HATA YAPILAN SORU TİPLERİ:

        Adaylar özellikle formülleri ve yorumları birbirine benzeyen örneğin, tek yarık, çift yarık deneyi gibi konuların soru tiplerinde hata yapıyor.

        SONUNA KADAR OKUYUN:

        Birçok aday soruyu sonuna kadar okumuyor. Sorunun yarısına geldiğinde anladığını düşünüp çözmeye çalışıyor.

        OLUMSUZLUK VE SIRALAMA:

        Olumsuzluk ve sıralama sorularında hata yapılıyor. Bu soruları çözerken daha dikkatli olmalılar.

        KONU TEKRARINA DEVAM:

        Sınava son 1 hafta kala adaylar daha çok soru tekrarı yapmalı. Uyku düzenlerine dikkat etmeli, iyi beslenmeli.

        SINAVA AÇ GİTMEYİN:

        Adayların kan şekerlerini dengeleyebilmeleri için sınava aç gitmemeleri gerekir.

        AJAN DEĞIL‘SINAVGÖZETMENI’

        Dünküyazı dizimizde, ÖSYM’nin her ilde LYS’lerde “sınav gözetmenleri” görevlendirdiğine ilişkin haberi, “Ajanlar da sınava girecek” başlığı ile verdik.

        ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, bu görevlilerin sınav günü aday olarak atandıkları binaya gidip sınava girerek, sınavın organizasyonunun, bina girişlerindeki aramalardan salondaki işlemlere kadar kurallara uygunluğunu gözlemleyip ÖSYM Başkanlığı’na raporlayacağını belirtiyordu.

        Başlıktaki “ajan” kelimesine ÖSYM Basın Müşavirliği’nden itiraz geldi. “Ajan” kelimesinin “sınav görevlisi” tanımını karşılamadığı belirtilerek, “Başkanımız sınav görevlileri için ‘ajan’ kelimesini kullanmadı” denildi.

        Haberin başlığında yer alan “ajan” kelimesi ÖSYM Başkanı Demir’in ağzından çıkmamış, başlığa gözlemcilerin bu “gizli” görevlerine dikkat çekmek amacıyla konulmuştur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ