Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim MEB'den okul öncesi ve ilköğretimde değişiklik kararı

        Lütfi ERDOĞAN/ANKARA

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yaptı. Yeni öğretim döneminde uygulamaya girecek değişiklikler şöyle:

        NAKİLLER

        Nakiller eskiden ders yılı başında, 15 Eylül’de başlıyordu. İlköğretimde sınıf mevcutları 30’un altında kalan okulların boş kontenjanları eylül ayının ilk işgününde e-Okul sisteminde ilan ediliyordu. Değişikliğe göre, nakiller artık eylül ayının ilk işgününde başlayacak. Boş kontenjanlar derslerin başladığı haftanın ilk işgününde e-Okul sisteminde ilan edilecek. Bu okullara öğrencisini nakil ettirmek isteyen velilerin başvuruları derslerin başladığı ilk hafta içerisinde e-Okul sistemi üzerinden alınacak.

        TELAFİ EĞİTİMİ

        Telafi programlarına “terör” ayarı yapıldı. Eski yönetmelikte telafi programları için sadece doğal afet, öğretmensizlik ve benzeri durumlar gerekçe sayılıyordu. Değişiklikle, terör nedeniyle derslerinde yetersiz kalan öğrencilere telafi programı uygulanacak. Mevsimlik tarım işçilerinin, göçer ve yarı göçer ailelerin çocukları da telafi programına katılabilecek. Boş geçen dersler için bir dersin yetiştirme programı süresi, o dersin boş geçen ders saati toplamının yarısından az olamayacak.

        YABANCI DİL VE DİN KÜLTÜRÜ DERSLERİ

        İlkokullarda yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri okulun kadrolu branş öğretmenlerince okutulacak. Okulda kadrolu branş öğretmeni bulunmaması durumunda; bu dersler aynı eğitim bölgesinde, yoksa diğer eğitim bölgelerindeki öğretmenlerce okutulacak.

        MÜDÜR YARDIMCILARINA NÖBET

        Müdür yardımcıları, okulda kendilerine verilen nöbet görevini yerine getirecek. Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlayacak, son dersten 30 dakika sonra bitecek. Bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ