Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Kahraman üsteğmen Serkan Çoban motorları kapattı, gecikmeyi sağladı

        Neşet DİŞKAYA/İZMİR (ÖZEL)

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde kaldığı oteli basmaya giden darbeci suikast timinin kullandığı helikopterlerin motoronu kapatıp yarım saat gecikmesini sağlayan ve tutuklandıktan sonra tahliye edilen Üsteğmen Serkan Çoban'ın ifadesine Habertürk ulaştı.

        Çoban ifadesinde, "Cep telefonumda darbe haberlerini okuduktan sonra komutanlarıma karşı gelerek helikoterin sağ ve sol motorlarını kapattım. Uçmak istemediğimi söyledim. Yaşanan tartışmalar sonrası diğer üç helikopter uçtu. Bu sırada gecikme oldu" dedi.

        Darbe girişimi gecesi helikopterlerin motorlarını kapatarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele baskın düzenleyen timin geçikmesini sağlayan Üsteğmen Serkan Çoban'ın ifadesi ortaya çıktı.

        Çoban ifadesinde şunları anlattı:

        "15 Temmuz günü saat 16.00'ta evde bulunduğum sırada, Kara Pilot Yüzbaşı Oğuzhan Aka aradı. VİP uçuşu olduğunu ve acilen gelmem gerektiğini söyledi. Ben de birinci pilot olan Yüzbaşı Hakan Yukarki'yi ve Bölük Komutanvekili Yüzbaşı Hikmet Sevinç'i aradım. Bilgileri olmadığını söylediler. Mesaiye geldiğimde Hakan Yüzbaşı'nın yanına gittim. Hakan Yüzbaşı Alay Komutan Yardımcısı Yarbay Murat Bağ'ı aradı ve uçuş ile ilgili son durumu sordu. Görüşmeden sonra Hakan Yüzbaşı 'uçuş ile ilgili daha sonra emir verilecekmiş' dedi. Sonra evlerimize gidip dinlenmemiz istendi.

        GECE TEKRAR ÇAĞIRDILAR

        Eve gittikten sonra saat 21.00 sıralarında çağrı üzerine tekrar mesaiye geldim. Alay Komutanı Murat Dağlı'nın emri üzerine Hakan Yüzbaşı ile tekrar helikopter başı yaptık. Albay Murat Dağlı bize üç numaralı helikopter olarak kalkacağımızı Ankara Kara Havacılık Komutanlığı'nın helikopteri takip etmesini sağlayan cihazı kapatmamızı, alaçak irtifada gece görüş gözlüğümüz ile uçacağımızı, helikopterin ışıklarını kapatmamızı ve bir numaralı helikopteri takip etmemiz emrini verdi. Toplam üç hilekipter olarak Gaziemir'den kalkış yaptık. Saat 22.30 sıralarında Çiğli'ye iniş yaptık. Ben halen bu sırada VİP personel için uçuş yaptığımızı sanıyordum. İniş yaptıktan 5 dakika sonra bir adet Cougar helikopteri geldi. İçinden Albay Zeki Göçmen ve Üsteğmen Haydar Murat Özden indi. Saat 23.00 sıralarında bir S70 Skorsky helikopker de geldi. İçinden 2 kişi indi. Biz de helikopterimizin yan tarafından bekliyorduk.

        EGE ORDU'YA GÖNDERDİLER

        Bu sırada Arama Kurtarma Bölüğü'nün kurduğu EGESAR Watsapp grubunda İstanbul'da köprünün kapatıldığını ve Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün tüm personelinin göreve çağırdığını gördüm. Herhangi bir terör saldırısı olabileceğini düşündüm. Saat 23.45'te Albay Murat Dağlı, yanındaki helikpterdeki Yarbay Bahattin Akgül ve ekibine Ege Ordu'da VİP personel alacağını söyledi. Onlar helikopterde arıza olduğunu söyleyip motoru susturdular. Helikopterimizin yanındayken Albay Murat Dağlı bu kez birinci pilot Hakan Yüzbaşı'yı yanına çağırdı. Bir süre sonra Hakan Yüzbaşı geri geldi ve Ege Ordu'da VİP personeli alacağımızı helikopteri çalıştırmamızı söyledi. Saat 00.00 sıralarında helikopteri çalıştırdık. 10 dakika sonra Ege Ordu Komutanlığı'na iniş yaptık. Yanımıza bir kişi geldi ve bize neden geldiğimizi sordu. Biz de VİP personel almaya geldiğimizi söyledik. Ancak bize burda VİP porsenel bulunmadığını söyleyerek kalkmamızı söyledi. Biz de kalktık ve Çiğli'ye doğru yola çıktık. Bu sırada Watssapp grubunda, 'TRT'de bildiri okunduğu, darbe olduğu, bizim neden haberimiz' yok gibi mesajlar okudum. Çiğli'ye indikten sonra park alınında tam tecçhizatlı askerler gördüm. Helikopterden indikten sonra mesajları ve haberleri görükten sonra ülkede yaşananların kanunsuz olduğuna kanaat getirdim.

        "CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANIN KONUŞMALARINI GÖRÜNCE UÇMAMAYA KARAR VERDİM"

        İnternette Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın konuşmalarını görünce kendi kendime hiçbir şekilde uçmamam gerektiğime karar verdim. Saat 01.00 sıralarında Albay Murat Dağlı tüm helikopterlerin birinci pilotlarını alana çağırdı. Ben helikopter başında kaldım. Daha sonra birinci pilot Hakan Yüzbaşı yanıma gelerek 4 helikopter olarak Marmaris'e silahlı timlerin indirileceğini, bizim helikpterimizin 4 numaralı helikopter olarak boş olarak, diğer üç helikopteri takip edeceğimizi söyledi. Saat 01.30 sıralarında tüm helikopterler motor çalıştırdı. Ben bu sırada internette sürekli haberlere ve mesajlara bakıyordum. Cep telefonudaki haberler ve Watsapp konnuşmaları kuşkularımı kuvvetlendirdi.

        "KOMUTANLARA KARŞI GELEREK MOTORLARI DURDURDUM"

        Birinci pilotun ve alay komutanın emrilerine karşı geldim. Darbe girişimi haberini aldıktan sonra helikopterin sağ ve sol motorların kapatarak helikopterin uçuş yapmasını engeledim. Motorlar kapatıldıktan sonra helikopterlerin tekrar çalışması için zaman gerekiyordu. Bunun için yeni helikopter bulmaya çalıştılar. Beli bir süre geçtikten sonra üç helikopter havalandı."

        TAHLİYE EDİLDİ

        Darbe girişiminden sonra tutuklanan Üsteğmen Serkan Çoban, araştırmalar sonucu yaptığı kahramanlık ortaya çıkınca tahliye edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ