Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İtirafçı generalden FETÖ itirafı: Adil Öksüz darbe planlarını 13 Temmuz'da Gülen'e onaylattı

        Neşet DİŞKAYA/HABER MERKEZİ

        15 Temmuz darbe girişiminden sonra Ege Bölgesi'nde tutuklanan iki general, cezaevine girdikten sonra itirafçı olmak istediklerini belirterek Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Bunun üzerine tekrar ifadeleri alınan iki general, 8 Temmuz günü bağlı bulundukları imam tarafından Ankara'da darbe yapacakları komutanların toplandığı villaya götürüldüklerini belirtti. Ankara'ya götürülüp toplandıkları villada yer göstermesi de yaptırılan generaller, "Villada çok sayıda general ile birlikte Adil Öksüz de vardı. Orada darbenin 15 veya 22 Temmuz'da yapılacağı söylendi. Daha sonra Öksüz, darbe planlarını Amerika'ya Fethullah Gülen'e götürdü. Biz de, bizi Ankara'ya götüren imam ile birlikte görev yerimize döndük" dedi. İfade işleminden sonra polis, generallerin imamını da gözaltına aldı.

        Fethullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'da yaptığı darbe girişiminden sonra Ege Bölgesi'nde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri darbeye destek verdikleri tespit edilen iki generali gözaltına aldı. İki general tutuklanarak cezaevine gönderildi. Generaller cezaevinde tüm bildiklerini anlatıp 'etkin pişmanlık'tan faydalanmak istediklerini belirtti. Bunun üzerine cezaevinden çıkarılan iki generalin tekrar ifadesi alındı.

        "İMAM ANKARA'YA GÖTÜRDÜ"

        İfadelerinde sivil imamları tarafından 8 Temmuz günü Ankara'ya götürüldüklerini belirten iki general, "Ankara'da toplantı olduğu söylenerek ikimizden sorumlu olan imam tarafından Ankara'ya götürüldük. Giderken cep telefonlarımızı evde bıraktık. İmam bizi Ankara'da Çukurambar'da bir villaya götürdü. Biz içeri girdik. Ancak bizi götüren imam villaya girmedi" dedi.

        "15 VE 22 TEMMUZ'DA DARBE OLACAK"

        Villada çok sayıda rütbeli askerin bulunduğunu belirten iki general "Toplantıdaki komutanlar 15 veya 22 Temmuz'da saat 03.00'te darbe yapacaklarını söyledi. Bunun için planlamalar yaptıklarını belirtti. 'Herkes bölgelerine atanan sıkıyönetim komutanlarından emir gelmesini beklesin' dediler. Adil Öksüz, 'ben bu darbe planlarını ABD'ye götürüp Gülen'e gösterip geleyim' dedi" ifadelerini kullandı.

        PLANLARI AMERİKA'YA GÖTÜRDÜ

        Adil Öksüz'ün yapılan planları FETÖ lideri Fethullah Gülen'e göstermek için Amerika'ya götürdüğünü belirten iki general, "Darbenin 15 Temmuz'da mı, yoksa 22 Temmuz'da mı yapılacağını bize bildireceklerini söylediler. Bunun üzerine görev yerimize döndük" dediler. 11 Temmuz'da planları Amerika'ya götüren Adil Öksüz'ün, 13 Temmuz'da geri döndüğünü belirten itirafçı generaller, "Adil Öksüz Türkiye'ye döndükten sonra darbenin 15 Temmuz günü yapılacağı söylendi. Zaten bizden sorumlu olan sivil imam 15 Temmuz Cuma akşam saatlerinde bize darbenin olacağını bildirdi" dedi.

        VİLLAYI GÖSTERDİLER

        Darbe planlamasının nerede yapıldığı yönünde önemli bilgiler veren iki generala toplantının yapıldığı belirtilen villada yer gösterme yaptırıldı. Generallerin gösterdiği villada polis incelemelerde bulundu, çevredeki güvenlik kamera görüntüleri toplandı.

        İMAM GÖZALTINDA

        Bu arada iki generalin imamı olduğu belirtilen sivil kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. İşlemleri süren imamın adliyeye gönderileceği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ