Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Metin Feyzioğlu: Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından sonra yüreğimiz ferahladı

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün saat 15.00'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Feyzioğlu, Külliye'de yaptığı açıklamada, "İstisnasız 79 Baro, daha gece yarısı olmadan tavrımızı açıkça ortaya koymuştuk. Açıklamalarınızı duyunca yüreğimiz ferahladı" dedi. Erdoğan ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Feyzioğlu, "Güzel müjdeli bir haberi sizinle paylaşmaya iznim var. Can da atıyorum. Türkiye bir Yenikapı mitinginin mutluluğunu yaşadıktan sonra ayrı bir adli yıl açışıları olmasın diye düşündük"

        Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki baro başkanları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti.

        Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Metin Feyzioğlu, Bekir Bozdağ kısa konuşma yaptı.

        FEYZİOĞLU: CUMHURBAŞKANIMIZIN AÇIKLAMALARINI DUYUNCA...

        Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

        "Zatıliniz bu darbe girişiminin püskürtülmesinde çok önemli görev yapmıştır.'Kalkışmanın taktik hedefi Cumhurbaşkanımız, stratejik hedefi Cumhuriyetimizidir' demiştik. Türkiye muhtemel bir içsavaşın eşiğinden düşmüştür. Ancak tehlike geçmemiştir.

        FETÖ adli hain örgüt sadece araçtır. Arkasında güçler, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ve bölgedeki menfaat çatışmaları olduğu gibi durmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ardından saf tutmak hepimizin görevidir. İstisnasız 79 Baro, daha gece yarısı olmadan tavrımızı açıkça ortaya koymuştuk. Açıklamalarınızı duyunca yüreğimiz ferahladı.

        FETÖ'nün en çok istediği, suçsuzun suçludan ayrılmaması, böylece FETÖ üyelerinin mağdur konumunu zorlayıp, kamuoyunda itibar kazanmaya çalışmasıdır. Devletimizin eylem ve işlemlerinde temel hukuka uygunluktur. Adil yargılanma, suçsuzluk karinesi gibi hususlara azami saygı gösterilmesinde fayda vardır.

        Uluslararası kamuoyuna, FETÖ mücadelesini anlatma yükümlülüğümüz vardır.Sizin talimatınızla bir çalışma grubu oluşturulacaksa, meşru savunmamızı en önde anlatmaya biz talibiz. ABD'de Uluslararası Barolar Birliği toplantısında en etkin şekilde yer almak istiyoruz. 2,5 milyon avukatı temsil eden bu örgütün vesilesiyle görüşme imkanına sahip olacağız. Haklı mücadelemizi en etkili şekilde anlatabileceğimize inanıyorum.

        Hukuk üstünlüğüne güven sağlandığında, vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla hem gurur, hem güven duyacaktır. Böylece sinsi planlar da boşa çıkmış olacaktır. Kuvayi Milliye ruhunun bozulmadan sürdürülmesini diliyoruz."

        "MÜJDELİ HABERİ PAYLAŞMAYA CAN ATIYORUM"

        Feyzioğlu, Külliye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

        Eylül ayında yapılacak adli yıl açılış kutlamalarının ortak bir düzenleme ile yapılacağı müjdesini veren Feyzioğlu, FETÖ terör örgütünün darbe girişimi sonrası yapılacak yargılamaların hukuk çerçevesi içinde olacağının altını çizdi.

        İşte Feyzioğlu'nun açıklamaları;

        "Yaşananlara akılla değil duygusallıkla yaklaşanlar bazı gerçekleri göremiyor. Biz çıkış yolunun 79 milyonu adalet paydasında buluşturmak olduğunu yıllardır söylüyoruz. Çıkış yolunun mensubiyet değil liyakat ilkesinin hayata geçirilmesi olduğunu ifade ediyoruz. Diken battığı yerden çıkartılır. Yargı yoluyla batırıldı. Yargının ele geçirilmesiyle bütün kurumların ele geçirilmesi ivme kazandırıldı. Şu halde önce yargıyı tarafsız, bağımsız güvenilir hale getirelim. Bunu el irliği ile yapalım. Bu Türk millitinin beka meselesine döndü."

        "Suçlunun suçsuzdan ayrılmaması biliniz ki en çok FETÖ'nün istediği bir şeydir. Çünkü kendi kanlı üyeleri 15'inde bu korkunç girişime kalkışanlar, suçsuzların yanında onların itibarından itibar kazanmaya çalışacaklardır. Demek ki kurunun yanında yaşın yanması sadece o haksız yere yananların bireysel özgürlüklerinin zarar görmesi değil. Bunun da ötesine FETÖ'nün mağduriyet ilan etmesine ve uluslararası kamuoyunda meşruiyet kazanmasına neden olur. Tam bu noktada baroların tarihi bir görevi vardır. Ve bu engellenmemesi gerek. Bu konuda Cumhurbaşkanımız ve Adalet Bakanımız'la aynı fikirdeyiz."

        "Yapılan soruşturmaların hukuka uygun olmasını sağlayacağız. Suçlunun suçsuzdan ayrılmasını sağlayacak. Biz bunu tüm dünyaya en ön safta anlatmaya talibiz. Bugüne kadar yaptık, bundan sonra da daha fazlasını, sayın Cumhurbaşkanı'nın ve sayın hükümetin desteği ile yapmaya talibiz. Bunları konuştuk"

        "Eylül ayında yapılacak olan meslek örgütü toplantısına katılacağımızı ve orada Türkiye'nin 15'in de yaşadıklarını ve sonrasında meşru savunma çerçevesine yapacaklarımızı anlatacağımız bilgisini sunduk. Cumhurbaşkanımız da destek vereceğini söyledi. Bunun dışında uluslararası hukuk kamuoyuna Türkiye'nin meşru pozisyonunu anlatmak için çalışma grubu kurulursa safımızı alacağımızı söylemiştik. Orada da verimli bir görüşme geçtiğini düşünüyorum. Ardından da sayın Adalet Bakanı ile teknik detaylarını da konuştuk. Cumhurbaşkanımızın bu konuda bize tam desteği olmuştur. Bizim de devletimizin arkasında dün olduğu gibi bugün de koşulsuz saf tuttuğumuz herkesin malumu."

        "ADLİ YIL AÇILIŞI BİRLİKTE OLACAK"

        "Güzel müjdeli bir haberi sizinle paylaşmaya iznim var. Can da atıyorum. Türkiye bir Yenikapı mitinginin mutluluğunu yaşadıktan sonra ayrı bir adli yıl açılışları olmasın diye düşündük. Gerçekten 16'nın Türkiye'si 14'ü gibi olmaz noktasında buluştuk. Öyle umut ediyorum ki Yargıtay Başkanlığı ile adli yıl açılışını ortak düzenleyeceğiz. 79 milyonu ırk, din, dil ayrımı yapmadan ortak noktada buluşacağız. Bu Eylül'de umut ediyorum birlikteyiz."

        TARTIŞMA SONRASI BİR İLK

        10 Mayıs 2014 tarihinde Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümünde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun yaptığı uzun ve 'eleştirel' konuşmaya dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın tepki göstermiş ve salonu terk etmişti.
        10 Mayıs 2014 tarihinde Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümünde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun yaptığı uzun ve 'eleştirel' konuşmaya dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın tepki göstermiş ve salonu terk etmişti.
        • Habertürk TV canlı yayınında Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile daha önce yaşadığı tartışmanın hatırlatılması üzerine diyalog yolunun açıldığını, Başbakan ile de görüşeceğini söyledi. Feyzioğlu, "15 Temmuz'da bizler yok olmanın eşiğinden dönmüş insanlarız. İç savaşa girmemize ramak kalmıştı. Dolayısıyla 'Sen böyle yaptın' demek olmaz. Herkes kendi muhasebesini yapmıştır. Vardığımız sonuç, 16 Temmuz Türkiyesinde biz üslubumuza en yapıcı tonu vererek doğruları söylemeye devam edeceğiz. Türkiye işgal girişimine karşı Kuvayi Milliye ruhuyla şahlanmıştır. Bunu kalıcı bir kucaklaşmaya çevirmeliyiz" diye konuştu. FETÖ'nün belinin kırıldığını ancak yapının devam ettiğini kaydeden Feyzioğlu, "Bu tehlike olduğu gibi durmaktadır. İçeride tek vücut olunmalıdır. Ama tek vücut olunması hepimizin aynı şeyi söylemesi değildir. Birbirmizle yapıcı buluşmada olmaktır" dedi.

        BEKİR BOZDAĞ: BUNDAN ÖNCEKİ DARBELERDE YARGIMIZ İÇİN UTANILACAK ÖRNEKLER VAR

        Metin Feyzioğlu'nun ardından Külliye'deki toplantıda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da şu mesajları verdi:

        "15 Temmuz 2016, Türkiye tarihi için dönüm olmuştur. O gün demokrasimize, milli iradeye karşı girişilen darbe teşebbüsü sizin liderliğinizle 79 milyon bir araya gelerek, Türkiye büyük bir uçurumdan kurtarılmıştır. Burada her kurum sınav verdi. Olayın daha ne olduğu anlaşılmayan başlangıç noktasında, Cumhuriyet Başsavcılıklarımız derhal soruşturma başlatarak, darbe teşebbüsüne katılanların yargı önüne çıkarılması için süreç başlattılar. Bu çerçevede elde edilen deliller çerçevesinde sıkıyönetim komutanı olduğu iddia edilen kişiler bir bir toplanmaya başladı. Bundan önceki darbelerde yargımız için utanılacak örnekler var. Bu dönemde ise yargı hem Anayasa Mahkemesi, hem Yargıtay, hem Danıştay başkanları darbeye karşı bir duruş ortaya koydular. Barolar Birliği Başkanımız da hakeza aynı şekilde tavrını ortaya koydu. Darbeyle hukuksal bir mücadeleyi o gece başlatıp, başarıyla yürüttüler. Demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkan hukuk adamlarına şükranlarımı sunuyorum.

        Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı olmazsa olmazdır. FETÖ'ye mensup bazı teröristlerin yargı içinde kümelenmesi ve tarafsızlıklarını yitirdiğine dair çok ciddi tartışmalar yaşandı. Yargıya güvenin tesis edilmesi son derece önemli. Herkesin yargıdaki bu kokuşmuşluğu görmesine rağmen somut adımları atamadık. Önümüzdeki süreç içerisinde Türk yargısı kendisine emanet edilen görevleri bağımsız ve tarafsız devam ettirecektir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ