Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Kurban gelenek mi yoksa ibadet mi?

        Sami AKBIYIK/İSTANBUL

        SOSYAL paylaşım sitesi Twitter’da yaptığı “Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyor” paylaşımı yapan ünlü sanatçı Leman Sam hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği veya aşağılamak’ suçundan açılan davada verilen beraat kararının gerekçesi açıklandı. İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında, kurban için “Dini yaşam tarzları içerisinde yer edinmiş gelenektir” ifadesini kullandı. Uzmanlara, kurban kesiminin ibadet mi yoksa gelenek mi olduğunu sorduk.

        ‘SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM’ DEMİŞTİ

        Sanatçı Leman Sam, söz konusu tweet’i nedeniyle tepki toplamış, şikâyet üzerine “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak” suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle hakkında dava açılmıştı. Mahkeme, 14 Temmuz’da Leman Sam hakkında “suçun unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verdi. Sam, “Lince de uğrasam söylediklerimin arkasındayım” demişti.

        ‘MUTLAKA YAPILMASI GEREKLİ DEĞİL’

        Ali Rıza DEMİRCAN / İlahiyatçı-Yazar

        “KURBAN İslam’da bir ibadettir. Ancak namaz, zekât gibi farz bir ibadet değildir. Kesilmesi sevap kazandırır, kesilmemesi günah değildir. Buradaki amaç sosyal dayanışmadır. Bu ibadeti ‘Vahşet’ olarak tanımlamak vahşettir. Toplumun değer yargılarına saygısızlıktır. Kurban kesmek İslam çerçevesinde makul ve meşru bir değerdir, ama mutlaka yapılması gereken bir ibadet değildir.”

        ‘GELENEKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL’

        İhsan ELİAÇIK / İlahiyatçı-Yazar

        “KURBAN kesmek insanlık tarihinde çok eski bir gelenek. İslam da Ortadoğu’da ortaya çıktığı için Ortadoğu toplumlarında da sürüyordu. Kuran’daki kurbanla ilgili ayetler çarpıtılarak tefsir ediliyor. Hz. Muhammed döneminde hacca giden insanlara ‘Hedy yapın’ emri vardır. Bundan kasıt yoksullarla dayanışmadır. Doğru yorumu, ‘Canlı hayvanları Kâbe’de ihtiyaç sahiplerine canlı olarak hediye edin’ demektir. Kuran’da ‘Kurban kesin’ diye bir ‘emir’ yoktur. Kevser Suresi’nde ‘Namaz kıl, kurban kes’ diye çevrilen ayetin doğrusu, ‘Dayanışma içinde ol ve güçlüklere göğüs ger’ şeklindedir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ