Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Mezuniyetten sonra ‘denklik’ sorunu yaşamamak için araştırın

        Gideceğinizülkeyi, okuyacağınız üniversiteyi ve programları seçtiniz. Ancak unutmamanız gereken nokta “denklik” olmalı. Çünkü mezuniyetten sonra Türkiye’ye döndüğünüzde denklik sorunu yaşayabilirsiniz. Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomanın geçerli olabilmesi için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekiyor. Bu yüzden öncelikle seçtiğiniz üniversitenin denkliğinin olup olmadığını YÖK’ün Denklik Birimi’nden öğrenmeniz gerekiyor.

        Bazen bu da yetersiz kalabiliyor. Çünkü denklik verilen bazı üniversitelerin denkliği daha sonra kaldırılabiliyor. YÖK son yayımladığı “denklik” ile ilgili açıklamasında bu duruma dikkat çekerek “Tanınmamasına karar verilen yükseköğretim kurumlarında daha önce öğrenimlerine başlayan öğrencilerin hakkı saklı kalmakta; ancak kararın alınmasından sonra bu kurumlarda eğitime başlayanların diplomalarına denklik belgesi verilmemekte” diyor. YÖK’ün denklik vermediği programlar arasında devam zorunluluğu olmayan uzaktan eğitim programları da yer alıyor.

        TÜRKÇE PROGRAMLARA DİKKAT EDİN

        Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla öğrenim dilinin Türkçe olduğu belirlenen programlar veya YÖK tarafından tanınan yurtdışındaki Türkçe yükseköğretim programları dışında (Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi haricinde) Türkçe programlar da denklik alamıyor. Denklik için öğrencilerin Lisans Tamamlama, Seviye Tespit Sınavları’na girmeleri istenebiliyor.

        BİNLERCE ÖĞRENCİ DENKLİK ALAMIYOR

        Yurtdışında yükseköğrenimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen binlerce öğrenci denklik sorunu yaşıyor. Örneğin fizyoterapi alanında eğitim görmüş öğrencilerden ergoterapi sınavına girerek, bu alandan denklik verilmesi istenebiliyor. Oysa öğrenciler eğitimlerini almadıkları bir alandaki sınavda başarısız olacaklarını söylüyor. Birçok öğrenci bu nedenle yargıya gitmiş durumda.

        BARAJ VE SIRALAMALARI UNUTMAYIN

        YÖK’ün tıp, hukuk, mimarlık ve mühendislik bölümleri için getirdiği başarı sırası barajları ile dünya üniversitelerini sıralayan kuruluşların yaptığı sıralamada ilk bin içinde yer alma koşullarını da öğrenmeden tercihlerinizi yapmayın.

        KANADA

        MEZUNUNA VATANDAŞLIK VEREREK ÇEKİYOR

        Hem Fransızca hem de İngilizce eğitim vermesinin yanı sıra yabancı öğrencilere mezuniyetten sonra 2-3 yıl arasında çalışma ve oturma izni vermesi Kanada’nın uzaklığına rağmen cazibesini oluşturuyor. Mezunlar bu sürede isterlerse oturma, isterlerse de vatandaşlık için başvurabiliyor. Kanada üniversite danışmanı Köksal Ekinci başvurularda YGS ya da LYS puanları değil ama lise notlarının çok önemli olduğuna değiniyor. Dil yeterliliği için TOEFL IBT testinden en az 90, IELTS testinden ise en az 6.5 puan şartı aranıyor. Öğrencilerini hazırlık okumak üzere kabul eden üniversiteler de var. Haftada 20 saat çalışma izni veriliyor. Eylül ve ocak aylarında başvuru mümkün. Öğrenci başarı durumuna göre de burs alabiliyor. Lisans eğitiminin süresi genellikle 4 yıl.

        ABD

        SADECE BAŞARIYI DİKKATE ALMIYOR

        Ülkedeki 886 bin yabancı öğrencinin 11 binini Türk öğrenciler oluşturuyor. Yaklaşık 4 bin üniversitenin olduğu ülkede yıllık öğrenim ücretleri lisans programlarında yaklaşık 20 bin ile 50 bin, iki yıllık okullarda 10 ile 15 bin dolar arasında değişiyor. Yıllık yaşam giderleri ortalama 10 bin dolar. Öğrenciler kampus içinde yarızamanlı çalışabiliyor. Kabullerde lise notları, İngilizce yeterlilik, referans mektupları, öğrencinin sosyal projelerde gönüllü çalışması, liderlik özelliklerini gösterdiği projeler, hobiler dikkate alınıyor. Öğrenci spor da dahil başarısına göre burs bulabiliyor. Sağlık ve diş sigortası ise zorunlu.

        RUSYA

        ÖĞRENCİNİN ÇALIŞMA İZNİ YOK

        Lisans eğitimi 4 yıl sürüyor. Programların çoğu Rusça ama hazırlık okumak mümkün. İngilizce lisans programları da bulunuyor. IEFT Genel Direktörü Deniz Akar, üniversitelerin yıllık ücretlerinin bin 500 ile 11 bin dolar arasında değiştiğini belirtiyor. Öğrenciler özellikle mühendislik programları için bu ülkeyi tercih ediyor. Öğrenciye çalışma izni vermiyor. Rusya’da üniversiteye başvurmak için YGS barajının geçilmesi gerekiyor.

        İNGİLTERE

        DİL ÖĞRENCİSİNİN ÇALIŞMA İZNİ KALDIRILDI

        İngiltereyurtdışı eğitimde en çok tercih edilen ülkelerden. 450 bin yabancı öğrencinin yaklaşık 10 binini Türk öğrenciler oluşturuyor. Yıllık öğrenim ücretleri 15 ile 30 bin sterlin arasında. Konaklama alternatiflerinden biri “Homestay” adı verilen aile yanında pansiyonerlik. Bunun bedeli haftalık 100- 200, özel öğrenci yurtlarının haftalığı ortalama 250 sterlin. Üniversite yurtlarının yıllığı 2-4 bin sterlin arasında. İngiltere dil öğrencilerine çalışma iznini kaldırdı ancak lisans ve lisansüstü öğrencileri haftada 20 saat çalışabiliyor. Öğrenciler en çok; işletme, mühendislik, sanat, hukuk alanlarını tercih ediyor.

        İSVİÇRE

        2 YIL TÜRKİYE'DE OKUNMASINI İSTİYOR

        Özellikle finans, turizm, otelcilik, ekonomi ve bankacılığa dair programlarıyla tercih ediliyor. İngizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca okumak mümkün. Lisans programları 4 ile 5 yıl arasında sürüyor. Eğitim dili Almanca olan bölgedeki üniversitelerde Almanca hazırlık okumak mümkün. Ancak öğrencinin okumak istediği bölümde Türkiye’de iki yıllık eğitim almasını istiyor. Birçok üniversite kendi sınavını yapıyor. Yıllık öğretim ücretleri 720 ile 2 bin Euro arasında değişiyor. Haftada 15 saat çalışma izni veriyor. Ortalama aylık yaşam gideri bin 500 Euro civarında.

        MACARİSTAN

        BAŞARIYA GÖRE BURS VERİYOR

        Lisans eğitiminin süresi 3 ile 4 yıl ara- sınırı koyuyor sında değişiyor. Öğrenciler üniversite yurtlarında konaklamayı tercih ediyor. 3-4 kişilik odalardan oluşan yurtların ücretleri 70-100 Euro civarında. Türkiye’deki üniversite sınavlarının sonuçlarını dikkate almıyor ama birçok Macar üniversitesi Türkiye’de kendi sınavını yapıyor. İngilizce eğitim dilinde tıptan mühendislik programlarına kadar birçok program bulmak mümkün. En popüler bölüm ise tıp. Yıllık öğrenim ücretleri 5 bin ile 16 bin dolar arasında değişiyor. Başarıya göre burs bulma şansı var. Aylık ortalama yaşam gideri 400 Euro. Macaristen öğrencilere çalışma izni vermiyor.

        AVUSTURYA

        ÇALIŞMA İZNİ İÇİN KAZANÇ SINIRI KOYUYOR

        Öğrenim dili Almanca olan Avusturya’da lisans programları 4 ile 6 yıl arasında sürüyor. Öğrencinin Almanca yeterliliğini kanıtlaması ve Türkiye’de bir yükseköğretim kurumuna yerleşmesi isteniyor. Yıllık öğrenim ücretleri ortalama bin Euro. Lisans eğitimi alanların aylık en fazla 374, master yapanların en fazla 600 Euro’yu geçmeyecek şekilde çalışmalarına izin veriliyor. Öğrenci iş bulduğu takdirde resmi makamlar kolay onay vermiyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ